RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Drama op anderhalve meter: zo wordt GTST gemaakt in coronatijd

Beeld © RTL

Vechten, zoenen, knuffelen: in een gemiddelde aflevering van een soap komt het allemaal voorbij. Dus moeten producenten zich in allerlei bochten wringen om dit binnen de coronamaatregelen te kunnen blijven maken.

Goede Tijden, Slechte Tijden (GTST) is de langstlopende soap van Nederland, maar nu moeten ze daar creatiever dan ooit werken om de serie te kunnen blijven maken. In maart moesten de opnames worden stilgelegd als gevolg van het coronavirus, maar sinds deze week zijn er weer nieuwe afleveringen te zien.

Contactberoep

Vanaf juni konden de makers voorzichtig beginnen met draaien, maar wel met maatregelen. Er mogen zo min mogelijk mensen op de set zijn, en de crew draagt mondkapjes en handschoenen. Acteren geldt als contactberoep, dus acteurs mogen dichter op elkaar komen. Maar dat wordt zoveel mogelijk vermeden.

"Alleen Erik de Vogel en Caroline De Bruijn kunnen elkaar een kus geven", zegt een woordvoerder van RTL. Zij spelen in de serie het stel Ludo en Janine, maar zijn ook in het echt samen. Zoen- of vechtscènes zitten er voor de andere acteurs even niet in.

In Engeland hebben makers van de  legendarische Britse soap Eastenders een heel creatieve oplossing gevonden voor dit probleem. Voor het eerst in hun 35-jarige bestaan maken ze gebruik van de partners van hoofdrolspelers om intieme scènes op te nemen. Ook figuranten worden vaker geselecteerd uit hetzelfde huishouden, zodat mensen bijvoorbeeld hand in hand kunnen lopen.

Ferry
Lees ook:
Ferry Doedens verlaat Goede Tijden, Slechte Tijden definitief

GTST wil dit soort stappen voorlopig nog niet nemen, maar zal het proberen het op andere manieren op te lossen. "Een scène houdt eerder op dan normaal", zei actrice Marly van der Velden ('Nina') in een interview met NU.nl. "Of we doen net alsof we net intiem zijn geweest en komen bijvoorbeeld ontkleed de trap af gelopen."

In de verhaallijnen zal voorlopig geen corona voorkomen, dat vinden de makers niet bij de serie passen. "GTST is bedoeld om een half uur even aan de realiteit te ontsnappen", zegt de woordvoerder van RTL. "In Meerdijk is daarom geen corona."

Dit zijn de strenge coronamaatregelen voor GTST-acteurs

01:38
Onze collega's keken eerder al op de set van GTST om te zien hoe het er aan toe gaat in coronatijden

Just Say Yes

Deze romantische komedie van de makers van Fuck de liefde en Fashion Chicks moet dé Nederlandse bioscoophit van 2021 worden. Met een verhaal over de perfecte bruiloft en een sterrencast met onder anderen Yolanthe Cabau, Jim Bakkum, Edwin Jonker, Nienke Plas en Kim-Lian van der Meij kon het bijna niet misgaan. Tot opeens corona de opnames een heel stuk moeilijker maakte.

Problemen

"Film maken is niks anders dan problemen oplossen, maar dit was wel iets kritieker", zegt producent Adel Boudellah. Vrijdag was de laatste draaidag, en Adel kon opgelucht ademhalen dat alles uiteindelijk goed is verlopen. "Er viel een enorme last van mijn schouders toen het klaar was."

Bij een romantische komedie horen natuurlijk liefde en intimiteit, maar voor dat soort scènes was ineens een negatieve coronatest van alle acteurs nodig. "Pas als alle testen akkoord waren, mochten we draaien."

Yolanthe
Lees ook:
Yolanthe Cabau laat volgers meegenieten van coronatest

In 24 draaidagen, verdeeld over vijf weken, moest alles erop staan en elke vertraging kost scheppen met geld. Er was dan ook lichte paniek toen Nicky Romero een positieve coronatest kreeg, nadat hij op de set was geweest. "De besmetting bleek later na het setbezoek te hebben plaatsgevonden. We hebben ondertussen iedereen laten testen. Als het positief was geweest, hadden we twee weken in quarantaine gemoeten", zegt Adel.

Opgelucht ademhalen

Toch is hij niet van plan om het hierna zichzelf makkelijk te gaan maken: "Het volgende project wordt een nog grotere uitdaging: Fuck de liefde 2. Het eerste deel speelde op Curaçao, deel 2 ook in het buitenland. Het wordt een echte hoofdbreker."

Soldaat van Oranje

Ook in het theater kunnen ze niet om het coronavirus heen. Gisteren speelde Soldaat van Oranje de Musical voor het eerst sinds 11 maart. Voor 300 mensen, in plaats van de gebruikelijke 1100. "Het voelt heel erg stoer, want we zijn de eerste grote voorstelling die weer gaat spelen", zegt producent Fred Boot, die we spraken op de dag van de nieuwe première.

In totaal werken er zo'n 150 mensen aan Soldaat van Oranje, met 65 man op en rond het toneel. Naast de standaardmaatregelen zoals mondkapjes, looplijnen en goede ventilatie, zijn er ook extra maatregelen genomen om de productie niet in gevaar te brengen. "We hebben volgens de protocollen mensen ingedeeld in low, medium en high risk", zegt Boot.

High risk betekent dat een besmetting een risico is voor de collega's. "Acteurs behoren bijvoorbeeld tot hig hrisk. Die moeten zich maandelijks laten testen en in het dagelijks leven echt alle regels volgen."

Musical
Lees ook:
Musical Soldaat van Oranje maakt rentree in het theater

Het was al snel duidelijk dat de musical niet door zou kunnen gaan als er geen intieme of vechtscènes kunnen worden gespeeld, maar door een versoepeling van de maatregelen kan dit sinds juni weer. Toch zijn er wel aanpassingen gedaan. "We hebben bijvoorbeeld ervoor gekozen dat we niet zingen binnen anderhalve meter. Bij een vechtscène of intieme scène mag er niet tegelijk gezongen worden. Nu wordt de gezongen zin eerst afgemaakt."

Voor de acteurs voelde het eerst tegennatuurlijk, maar inmiddels zijn ze eraan gewend. "Bij een testvoorstelling bleek dat het publiek niet voelde dat we deze wijzigingen hadden doorgevoerd." Ook zingen er altijd acteurs backstage mee en op twee momenten is de zang van tevoren opgenomen. "Zo kunnen we zang en dans tegelijk blijven doen."

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS

Nieuwe première

Soldaat van Oranje draait nu bijna tien jaar en Boot werkt er al bijna 17 jaar aan, maar in al die jaren heeft hij nog nooit zoiets meegemaakt. "Het is een heel groot onderdeel van mijn leven, sterker nog: het is mijn leven", zegt hij. "Het voelt als een nieuwe première vandaag, het brengt een heerlijke spanning met zich mee. Iedereen loopt te stuiteren dat we het weer gaan doen."