Direct naar artikelinhoud
Neonazi's

Niet IS, maar neonazi's snelst groeiende groep op Twitter

Amerikaanse studie merkt stijging van 600 procent op sinds 2012

Het aantal mensen dat zich op Twitter tot het blank-nationalisme of neonazisme rekent, blijkt de afgelopen jaren enorm te zijn gestegen. Dat stellen onderzoekers van de vakgroep extremisme van de George Washington Universiteit (GWU) vast na een analyse van achttien voornamelijk Amerikaanse Twitter-accounts, zoals die van de American Nazi Party en de National Socialist Movement. 

Die blijken tussen 2012 en 2016 een flink aantal volgers te hebben bijgekregen: van 3.500 vier jaar geleden tot 22.000 het afgelopen jaar.

Volgens GWU is Donald Trump het onderwerp waaraan blank-nationalisten en neonazi's het meest tekens wijden. De standpunten van de Republikeinse president over Mexicaanse immigranten en het bannen van mensen uit moslimlanden als Syrië en Afghanistan werden eerder al openlijk gesteund door David Duke, voormalig leider van de Ku Klux Klan.

IS

Tegelijkertijd stelden de onderzoekers vast dat het aantal mensen dat IS volgt, beduidend minder is. Twitter mag dan het meest geliefde socialemediaplatform zijn van de terreurgroep, in vergelijking met de blank-nationalisten en neonazi's bereikt ze aanzienlijk minder mensen: zowel wat betreft het aantal volgers als aantal tweets per dag,  worden ze gepasseerd. 

Een deel van de verklaring hiervoor ligt in het feit dat Twitter zelf actief berichten van terroristische organisaties verwijdert. In augustus liet het bedrijf weten sinds juni 2015 maar liefst 360.000 accounts die terrorisme steunen, te hebben geblokkeerd.

Volgens GWU is het niet makkelijk voor Twitter om alle links naar geweld de kop in te drukken. Blank-nationalisten of neonazi's blijken bijvoorbeeld veel minder gegroepeerd te zijn dan een IS. Dat maakt het moeilijker om hun haatdragende of racistische berichten op te sporen.