Politiek

Opiniepeiling Maurice de Hond: Kracht VVD neemt af, de PVV stijgt verder

30-08-2020 09:45

Geert Wilders in de Tweede Kamer. (Screenshot YouTube)

De peiling van vandaag is een bevestiging van het patroon van de laatste weken. De VVD zwakt verder af en de PVV wordt sterker.

De VVD staat nu op 31 zetels (-1) en de PVV op 23 (+2). Het CDA is in 5 weken 3 zetels gedaald (van 17 naar 14). D66 gaat beter en stijgt 2 naar 14.

Ten aanzien van de commotie rondom het huwelijk van Minister Grapperhaus geeft 30% aan dat het erg is dat tijdens dat huwelijk de 1,5 meter niet steeds gehouden is. 42% vindt dat hij zijn geloofwaardigheid heeft verloren als hij waarschuwt om je aan de maatregelen te houden en 25% dat hij moet aftreden.

Naar aanleiding van de grafiek over het verschil in reactie per partij over de geloofwaardigheid van Minister Grapperhaus concludeer ik, ruim 6 maanden voor de verkiezingen, het volgende:

Dit patroon van deze tabel zien we vaker terug in de afgelopen maanden. Het laat vooral zien waar op dit moment het probleem zit t.a.v. de electorale positionering van GroenLinks en de PvdA. Ten aanzien van het beleid t.a.v. de bestrijding van het Coronavirus zitten de meeste kiezers van PvdA en GroenLinks op de lijn van de regering. En zolang dat onderwerp de boventoon voert kunnen die partijen niet aan electorale kracht winnen. De PVV lijkt als enige partij electoraal zich wat los te maken van de Corona-crisis.

De grote vraag naar de verkiezingen toe zal zijn of de economische en sociale gevolgen van deze crisis de boventoon gaan voeren of dat de zorgen onder een groot deel van de bevolking over de gevolgen voor de eigen gezondheid van deze crisis blijft aanhouden of niet. Het zou me niets verbazen als bij de verkiezingen van 17 maart net zoals die van de Tweede Kamer in 2017 (Turkse minister in Rotterdam) en de Provinciale Staten in 2019 (aanslag op tram in Utrecht) gebeurtenissen heel kort voor die verkiezingen een forse invloed zullen hebben op de einduitslag.