RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Gezin

De opvoedkwestie: 'Mijn dochter is zenuwachtig voor haar nieuwe school'

Zes maanden geleden kochten Floortje en haar man hun droomhuis. Na de zomervakantie gaat hun 5-jarige dochter naar haar nieuwe basisschool. Daar is ze erg zenuwachtig voor. Hoe kan Floortje haar helpen?

Floortje is ongelooflijk blij met het nieuwe huis, dat helaas wel in een ander stadsdeel staat dan hun vorige woning: "Het is handiger dat Benthe in haar eigen wijk naar school gaat, zo leert ze ook buurtkinderen kennen. Dus na de zomervakantie gaat ze naar een nieuwe basisschool bij ons om de hoek. Daar maakt ze zich nu al druk om. Ze zegt dat ze niet naar die school wil, klaagt over buikpijn, is bang dat de andere kinderen 'niet lief zijn' en dat ze haar beste vriendinnetje gaat missen. Hoe kan ik mijn dochter voorbereiden en geruststellen?"

Erken het gevoel

Een verhuizing is voor jonge kinderen heel ‘abstract, legt orthopedagoog Loes Waanders uit: "Betrek je kind zoveel mogelijk bij het nieuwe huis en ga de school en wijk bekijken. Overleg of er een wendag mogelijk is. Kijk of er vertrouwde schoolspulletjes mee kunnen naar haar nieuwe school, en geef ruimte aan haar emotie: we zijn als ouders snel geneigd om het 'op te willen lossen' en de positieve kant te benadrukken. Een kind kan zich dan niet gezien of gehoord voelen. Benoem daarom eerst het gevoel: 'Ik zie dat je het spannend vindt, dat snap ik ook. Het is een grote verandering, papa en mama vinden het ook wel een beetje spannend.'"

Hetzelfde geldt bij het missen van haar vriendinnetjes, zegt Waanders. In plaats van sussend te zeggen dat jullie nog op bezoek kunnen gaan, kun je beter het gevoel erkennen: "Zeg dat het heel normaal is dat ze vriendinnetjes gaat missen. En kijk daarna naar de positieve kant. Kinderen kun je hier ook goed in betrekken, overleg met haar hoe je het leuk kunt afsluiten. Misschien wil ze nog heel graag samen met haar vriendinnetje iets leuks gaan doen."

Vraag onder de vraag

Feit: kleuters hebben een enorme fantasie. Daardoor kunnen ze hun eigen 'waarheid' creëren, zegt Waanders: "Bespreek dit samen, want lang niet altijd klopt hun beeld. Hier zicht op krijgen helpt om bepaalde angsten of onzekerheden te verminderen. Geef ook aandacht aan de 'vraag onder de vraag'. Een uitspraak als 'de nieuwe kinderen zijn niet lief' is waarschijnlijk een manier om aan te geven dat ze niet weet hoe ze op een nieuwe school met vreemde kinderen weer opnieuw vriendjes kan maken. Het stellen van vragen helpt om te ontdekken wat jouw kind nodig heeft. Dat kunnen tips zijn: hoe maak je vriendjes als je nieuw bent? Of een geruststelling: in elke klas zitten lieve kindjes. Herinner haar aan een eerdere ervaring: 'Weet je nog dat je op de dansles ook eerst geen vriendinnetjes had?' Dat geeft vertrouwen."