Politiek

KRO-NCRV verplaatst documentaire over criminele asielzoekers tot ná de verkiezingen

11-02-2017 13:26

Tom-Jan Meeus van NRC Handelsblad krijgt er de vinger niet helemaal achter maar het heeft er alle schijn van dat KRO-NCRV een documentaire over 1F’ers – asielzoekers verdacht van oorlogsmisdaden zoals ISIS-terroristen – na de verkiezingen wordt uitgezonden om partijen als VVD en PVV niet in de kaart te spelen. De film laat in detail zien dat het in de praktijk vrijwel onmogelijk is zulke verdachte asielzoekers, vooral Syriërs, toegang tot het land te ontzeggen. Aanvankelijk zou de documentaire van Gouden Kalf-prijswinnaar René Roelofs dinsdag 14 februari worden uitgezonden, nu staat deze gepland voor maandag 10 april.

Wie het uiteindelijke besluit heeft genomen wordt niet helemaal duidelijk. Was het netmanager Gijs van Beuzekom of Hans Laroes, de hoofdredacteur journalistiek van KRO-NCRV? En waarom werd er extern gecommuniceerd dat het besluit niets met de verkiezingen te maken had maar intern wel?

Dat het zaakje stinkt is zeker. Meeus:

 

“Dus officieel zeiden alle verantwoordelijken dat het uitstel van deze gevoelige film niets met de verkiezingen uitstaande had. Toch werd vanuit KRO-NCRV aan betrokkenen gemeld dat de film ‘na de verkiezingen’ werd uitgezonden. Als je welwillend was kon je dan nog zeggen: strikt genomen staat niet vast dat de film is uitgesteld door de verkiezingen: ‘na de verkiezingen’ is een tijdsaanduiding, geen inhoudelijke keuze.

Dan nog lijkt zo’n uitstel me amper verdedigbaar: het is niet echt een geheim dat immigratie en asiel voor kiezers grote campagnethema’s zijn. Onder die omstandigheden deze film, met deze gevoelige materie, tot na de verkiezingen aan de burger onthouden, is zoiets als zeggen: leuk dat er democratie is, maar wij trekken ons eigen plan.”

 

Het NRC-artikel Als de omroep een zwaar beladen film tot ‘na de verkiezingen’ uitstelt leest u bij Blendle.