Loekasjenko haalt uit naar ‘Nederlandse’ rol bij protesten

Nieuws
De Wit-Russische leider Aleksandr Loekasjenko heeft na dagenlange protesten gezegd dat vanuit het buitenland wordt geprobeerd om onrust te stoken in zijn land. Hij zei volgens staatsmedia dat onder meer mensen uit Nederland zijn gekomen. “De agressie tegen ons land is begonnen”, waarschuwde hij.
anp
vrijdag 14 augustus 2020 om 21:26
Afbeelding
beeld anp

De 65-jarige Loekasjenko regeert het Oost-Europese land al een kwart eeuw met harde hand. Hij won de verkiezingen van afgelopen zondag volgens officiële cijfers met ruim 80 procent van de stemmen. Zijn tegenstanders denken dat massaal is gefraudeerd om Loekasjenko weer aan een overwinning te helpen en gaan al dagen massaal de straat op om hun ongenoegen duidelijk te maken.

Loekasjenko wees vrijdag tijdens zijn toespraak met een beschuldigende vinger naar het buitenland. “Er zijn mensen gekomen vanuit Polen, Holland, Oekraïne en Rusland”, zei hij. Het gaat volgens hem onder meer om mensen die zijn gelieerd aan de Russische politicus Aleksej Navalni, een politieke tegenstander van president Vladimir Poetin.

De Wit-Russische leider riep zijn landgenoten op zich verre te houden van de protesten. “Begrijp dat jullie en jullie kinderen worden gebruikt als kanonnenvoer.”

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Pro-Palestijnse organisaties: geen plannen voor protesten 4 mei

De pro-Palestijnse actiegroepen XR Justice Now, Stichting Plant een Olijfboom en het Nederlands Palestina Komitee zijn niet van plan demonstraties te organiseren tijdens de Dodenherdenking op 4 mei. 'Waarom zouden we dat doen?' reageert een woordvoerder van XR Justice Now.

Afbeelding

Ollongren kijkt ook naar Nederlandse Patriots voor Oekraïne

Defensie onderzoekt of het samen met andere landen een Patriot-systeem naar Oekraïne kan sturen, zegt demissionair minister Kajsa Ollongren. Dat is noodzakelijk volgens haar omdat er niet zoveel van die systemen zijn.

Afbeelding

NS-personeel spreekt reizigers zaterdagavond toe tijdens actie

NS-medewerkers spreken reizigers zaterdagavond toe, tijdens de drie minuten dat treinen stilstaan en stationswinkels sluiten als actie tegen geweld. Het omroepbericht is te horen in alle 190 stilstaande treinen en stations, om 22.30 uur.

Afbeelding

Gelderland vraagt advies over verjagen niet-schuwe wolf

De provincie Gelderland raadpleegt een wolvendeskundige over het gedrag van een wolf die in de buurt van Ermelo rondloopt en 'geen schuw gedrag' vertoont, laat een woordvoerder weten.

Afbeelding

ACOI: Archieven Bijlmervliegramp moeten toegankelijker worden

De archieven van de Bijlmervliegramp moeten meer en makkelijker toegankelijk worden. Dat stelt het Adviescollege Openbaarheid en Informatiehuishouding (ACOI) in het vrijdag gepresenteerde adviesrapport 'Geen afgesloten hoofdstuk'.

Afbeelding

Zaak over Sri Lankaanse adoptie moet over bij ander hof

De zaak van een vrouw die in 1992 is geadopteerd uit Sri Lanka en die door misstanden niet kon achterhalen wie haar biologische ouders zijn, moet opnieuw. De Hoge Raad bepaalde vrijdag dat een eerdere beslissing van het gerechtshof van Den Haag wordt vernietigd.