RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Onder de dekens en vingers in je oren: dit is waarom kinderen bang zijn voor onweer

Archieffoto. Beeld © iStock

De één smult ervan, de ander duikt weg in een hoekje. Onweer heeft vele vrienden (zeker na een hele warme periode), maar ook veel vijanden. Vooral kinderen hebben het doorgaans niet zo op de klappen en de flitsen. En dat heeft een reden.

"Ik word bang van de gedachte om buiten te zijn." "Het was echt niet normaal net." En: "Ben ik de enige jongen die bang is voor onweer?"

Angst

Allemaal berichten van jongeren op sociale media gisteren op het moment dat er onweer langs trok. "Ik huil letterlijk", is ook te lezen.

Dat sommige kinderen last hebben van 'onweerangst', is helemaal niet vreemd, zegt kinderpsycholoog Mariëlle Beckers van Buro Bloei.

Als je volwassen bent kun je angst relativeren omdat je het vaker hebt meegemaakt, je weet dat het een natuurverschijnsel is, zegt Beckers. "Kinderen hebben die levenservaring niet. En zo vaak komt onweer niet voor."

Vuurwerk ook dreigend

En dát kinderen bang worden, daar kunnen ze ook echt niets aan doen. Bij een harde knal wordt het angstsysteem automatisch geactiveerd, weet Beckers. Wat voor knal maakt niet uit. Daarom kan ook vuurwerk dreigend overkomen, vooral in de eerste jaren van het leven.

Waarom weerapps er bij onweer wel eens naast zitten:

01:42
'Het is net als popcorn', legt Nicolien Kroon van Buienradar uit.

Niet dat volwassenen niet bang kunnen zijn voor onweer, integendeel. Een korte zoekactie op sociale media levert ook voldoende angstige ouderen op. De oorzaak daarvan is wel vaak anders.

"Dat kan omdat je bijvoorbeeld in de media leest dat er een heftig ongeluk is gebeurd door onweer, maar het kan ook een gevolg zijn hoe je er in je jeugd mee om bent gegaan. Of dat er daadwerkelijk iets vervelends is gebeurd met onweer."

Flits vangen met de camera

Als ouder heb je invloed op de manier waarop jouw kind naar onweer kijkt. Belangrijk is volgens Beckers om er een positieve ervaring van te maken, in plaats van een negatieve. "Zeg je bijvoorbeeld: 'kom maar hier, het is inderdaad ook eng', dan leert het kind dat onweer inderdaad eng is. Als je zegt: 'kom eens kijken, wat een mooie lichtflitsen', is dat al heel anders."

Beckers: "Geef je kinderen bijvoorbeeld een cameraatje, en laat ze proberen de flits te vangen. Heel moeilijk, maar wel leuk."

Een paar manieren om als ouder met onweer om te gaan:

  • Maak er iets leerzaams van. Laat je kinderen video's kijken waarin onweer wordt uitgelegd, en het risico wordt besproken
  • Maak er een spel van, laat ze bijvoorbeeld foto's of video's maken van het onweer
  • Als het veilig is, ga dan juist naar buiten en doe bijvoorbeeld zwemkleding aan
  • Ga lekker met z'n allen in bed liggen en maak er iets gezelligs van

Komt onweer vaker voor dan vroeger?

Psycholoog Beckers zei het al: we maken een goede onweersbui niet zo ontzettend vaak mee. Aan de andere kant: het lijkt er wel op dat we steeds vaker te maken krijgen met extreem weer. Klopt dat?

We vroegen het aan meteoroloog Magdel Erasmus van Buienradar. Het korte antwoord: ja, we krijgen steeds vaker extreem weer als gevolg van klimaatverandering.

Nog
Lees ook:
Nog geen onweer gehad? Maak dan je borst maar nat

Ook vanmiddag en vanavond zal het flink gaan onweren. Bijna iedereen zal ermee te maken krijgen, zegt Erasmus. Vanmiddag zijn waarschijnlijk het zuiden en midden van het land aan de beurt, vanavond het noorden.