Sarah Netanyahu: “Mijn kinderen en ik zijn slachtoffer van demonstranten”

Sarah Netanyahu. Screenshot YouTube

In Israël is ophef ontstaan na een interview op Channel 12 met Sarah Netanyahu, de vrouw van premier Netanyahu. Daarin zei ze: “Mijn kinderen en ik zijn slachtoffer van misbruik door de demonstranten tijdens de wekelijkse demonstraties tegen de premier in Jeruzalem.”

Met name organisaties die opkomen voor mishandelde en misbruikte vrouwen zijn kwaad door de uitspraken van Sarah Netanyahu, omdat er geen sprake is van misbruik zoals de vrouwen die door die organisaties worden opgevangen en geholpen, hebben ondergaan.

“Er zijn hooligans en anarchisten die ‘dood aan Bibi (de bijnaam van de premier) en Sarah’ roepen,” zei ze. “Gisteren zag ik nog dat iemand toegaf dat sommige demonstranten poepen in de tuinen van mensen in de buurt. Het is geen nep nieuws als de premier het zegt.”

“Mensen gaan dood. Ik heb niemand dit anarchisme horen veroordelen. Mensen doen lijntjes dope en gaan dan protesteren”, zei ze, suggererend dat sommige demonstranten cocaïne gebruiken voordat ze naar de demonstraties gaan.

“Ik veroordeel ook elk geweld aan de rechterkant. Ik wil geen oproepen ‘dood aan Arabieren’ of ‘dood aan linksen’ horen. De meeste rechtse demonstranten doen het echter respectvol met liedjes en vlaggen, ik kan ze horen. Het is een malafide minderheid – de premier en ik veroordelen het.”

Demonstranten met opblaasbare geslachtsdelen met berichten gericht aan de vrouw van de premier. Screenshot Channel 12

Netanyahu bekritiseerde ook de centrumlinkse wetgevers omdat ze niet reageerden op obscene seksuele opmerkingen die tijdens protesten en online tegen haar waren gelanceerd.

Netanyahu ging ook te keer tegen de media omdat ze naar verluidt valse verhalen tegen haar en haar familie naar buiten brengen, terwijl die vermeende schandalen met betrekking tot parlementsleden aan de linkerkant negeren. “Wat is deze hypocrisie? Maak een einde aan de schande tegen mij, mijn man en zijn kinderen. Uiteindelijk zijn we mensen en hebben we ook zielen”, zei Netanyahu.

Hagit Peer, het hoofd van de Naamat-vrouwengroep, bekritiseerde Netanyahu, die van beroep psycholoog is, voor het gebruik van de term.

“Mvr. Netanyahu is geen mishandelde vrouw. Dit is een verlaging van het concept en mevrouw Netanyahu, die in het verleden vrouwenopvangcentra heeft bezocht, weet dit,” vertelde ze aan Channel 12.

De feministische groep Kulan beschuldigde de Netanyahu’s er in een tweet verder van dat ze een oogje dichtknijpen voor de kwesties van seksueel en huiselijk geweld.

“Eenvoudig en duidelijk: Sara Netanyahu is geen mishandelde vrouw. De keuze van de Netanyahu’s om de strijd tegen geweld tegen vrouwen cynisch uit te buiten – terwijl ze blijven omgaan met Natan Eshel en Alan Dershowitz – maakt ons wanhopig,” tweette ze.

Eshel is een voormalige assistent van de premier die werd gedwongen uit te stappen vanwege seksueel wangedrag, maar blijft de premier adviseren. Dershowitz is een professor in het Amerikaans recht en een bekende advocaat, die door een Epstein-slachtoffer beschuldigd wordt van misbruikt. Zelf ontkent Dershowitz deze vrouw ooit te hebben ontmoet en zegt “Ik hoop dat er Epstein-tapes zijn, want daaruit zal blijken dat ik onschuldig ben”.

“Vrouwenorganisaties die vechten om alle vrouwen te beschermen zijn een bokszak geworden voor de premier, die onze verontwaardiging al jaren negeert”, voegde zij eraan toe.

Journalist en voormalig Labour-wetgever Shelly Yachimovich wees de opmerking ook van de hand. “Je bent geen mishandelde vrouw, je kinderen worden niet mishandeld”, twitterde ze.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)