‘Onze huizen zijn nog niet geschikt voor een warmer klimaat’ (ad.nl)


De Nederlandse woningbouw is niet goed voorbereid op hetere zomers. De bouwnormen zijn nog te veel gericht op warmtevoorziening, zegt Jan Engels, projectleider koeltebeleid bij Klimaatverbond Nederland. ,,Terwijl de energiebehoefte voor koeling al bijna net zo groot is als de energiebehoefte voor verwarming.” ...

door Havermout in Overig  ·  28 Reacties

  • 3
  • 394x gelezen
Reageer met een Emoji
1
3

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.

* Verwijderd door de redactie *

1 Coen

Joh! Alles is gericht op isolatie, niet op ventilatie. Mensen die op een appartement/flat wonen, temperaturen boven de 30 graden binnenshuis. Dat krijg je als alles erop is gericht om de warmte binnen te houden.

1
2 Bluth

@2 Mijn appartement is niet zo "modern".

0
3 Reagurius

Voor die paar warme weken per jaar ga ik geen dure investeringen doen.

0
4 Marauder

Het is in mijn ouderlijke woning beduidend koeler dan het huis waar ik woon .
Dikkere muren zijn koeler in de zomer en houden de warmte langer vast in de winter .

0
5 Olivia

@3 Eh? Hoe bedoel je? Het probleem is juist dat de meeste appartement oud zijn en niet gericht zijn op ventilatie.

0
6 Bluth

Isoleren mensen, vooral goed isoleren want dat is goed voor het milieu.
[Sarcasme off]

1
7 Eric

@6 Bij mij kunnen wel de ramen en roostertjes open en er zit een afzuiginstallatie in.

0
8 Reagurius

@7 Dat helpt ook om warmte buiten te houden, niet alleen binnen.

0
9 Reagurius

@6 , dit is geen ventilatieprobleem maar een zonwering probleem. 95% Van de warmte komt binnen via de ramen en blijft 's nachts hangen door isolatie. Omdat de woningen 's nachts nauwelijks meer afkoelen moet je de oorzaak bij de bron aanpakken, dus zonwering.

0
10 marcmarc

@5 Dat is hier in de omgeving ook wel grappig. De oudere (100+ jaar) waarin wij wonen hebben redelijk dikke muren. Als je dan een stukje verderop de nieuwere woningen bekijkt, daar moet de warmtepomp een stuk harder werken om het huis op temperatuur te houden.

En niet enkel de muren zijn een verschil. De nieuwere woningen zijn bij wijze van spreken dichtgeplakt, geen tochtig kiertje of wat dan ook. "Maar dat moet toch met een warmtepomp" hoor ik mensen dan zeggen. Nee, goede ventilatie, de juiste circulatie van de lucht door het hele huis, niet isolatie is het belangrijkst.

Maar goed, ik geloof dat de meeste mensen niks van dit soort dingen begrijpen als je ziet hoeveel mensen de airco in de auto aan hebben staan met de ramen open. question Veel meer dan de helft!

1
11 Bluth

Onze huizen zijn nergens op voorbereid!!

Op advies van de overheid is het grootste deel van Nederland druk aan het isoleren tegen de kou!

Terwijl we alleen bezig zouden moeten zijn met het koelen van de woningen!!

Maar ook dat kan maar beperkt want het elektriciteitsnet kan al die variabelen niet aan!

0
12 Zie Hier

Ik woon in een heel oud huis van al meer dan 150 jaar oud en dat is het juist altijd koel met warm weer. En als het helemaal te erg zou worden dan kan ik altijd nog mijn bed in de kelder zetten. Die zit diep onder de grond en daar is het momenteel nog steeds maar 17 graden. Misschien als die warmte nog 3 maanden langer aan zou houden, dat er er dan ook warmer zou gaan worden. Maar dat geldt ook voor een hele strenge winter dat het er dan altijd nog ruim boven de 0 graden blijft.

0
13 rebo

@10 Zeer zeker dat ventilatie wel een probleem is. Hier in de omgeving Alkmaar hebben veel oudere flets nieuwe afzuiging gekregen, en een luchtkwaliteitsmeter. Zo ook bij mijn moeder op het appartement. De luchtkwaliteit is al deze warme dagen al beneden peil, dit komt simpelweg vanwege de slechte ventilatie, en dit probleem hoor ik van nog een aantal mensen die op een appartement wonen.

Aardig wat mensen doen al aan zonnewering, dat is niet dé oplossing. Ook hou je met zonnewering lang niet alle warmte tegen, je zal dus echt goede ventilatie moeten hebben. Daar komt bij dat appartementen te maken hebben met een plat dak, dan kan je je ramen wel afplakken maar als je op de bovenste verdieping woont schiet dat ook niet echt op. Hiermee heb ik zelf ervaring van vroeg. Op alle ramen aan de buitenkant zonnewering, binnen nog steeds 29,5.

1
14 Bluth

@8 de debieten van ventilatie zijn veel te laag om 's nachts mee te koelen. Nachtkoeling door alle ramen open te zetten werkt veel beter.
Ter onderbouwing, zou je met 250 m3/h en een temperatuurverschil van 10 graden willen koelen dan is het vermogen van de koeling 250 x 1,2kg * 1000J * 10 /3,6= 833W. Daar kan je per uur 2m2 kalkzandsteen muur van 10 cm dik 10 graden mee afkoelen.

0
15 marcmarc

Er wordt in het artikel gepleit voor meer hout. Daarmee stijgt ons grondgebruik nog meer. In tegenstelling tot wat veel mensen denken hebben wij, ook zonder export, veel te weinig grond om onze vraag naar 'landbouwproducten' te stillen. Vooral voor hout en papier gebruiken we veel buitenlandse grond:

https://www.nieuwskoerier.nl/news/705380-nederland-niet-zelfvoorzienend-op-voedsel-gebied

1
16 Myth63

@14 , jij adresseert een compleet ander probleem, luchtkwaliteit. Dit onderwerp gaat over warmte, niet over luchtkwaliteit. Zie @15 voor de bouwfysische onderbouwing dat je met een gemiddeld ventilatiesysteem niet genoeg kan koelen.

0
17 marcmarc

Voor de mensen die @15 narekenen, die 3,6 moet 3600 zijn.

0
18 marcmarc

@16 En de brandveiligheid gaat er ook van achteruit.

0
19 Reagurius

@13 rebo,

klopt!
wij, ega en ik, wonen in een zogenaamd ecologisch, milieuvriendelijk en weet ik wat voor benamingen men eraan geeft tiny-appartement.
Gebouwd met o.a. natuursteen en hout, leem en stro.
De massieve muren zijn ongeveer 60 centimeter dik (da`s werkelijk "dik" !!!), de ramen relatief klein. Dit laatste was wel even wennen.
`s Zomers heerlijk koel en `s winters behaaglijk warm!
Buiten het feit dat de muren "ademen", `s zomers ramen open aan de noordzijde en (U raad het al) `s winters op de zuidzijde, heerlijke en natuurlijke ventilatie.
Het enige probleem wat wij thans hebben is dat "het complex-je" momenteel teveel zonnestroom produceert, dit ondanks de opslag in zogenaamde powerwall's. Waarom? Door de ideale bouw omstandigheden heeft niemand een "arco" of "fan" ter koeling.
Terug leveren "aan het net" is hier zo`n dingetje, levert eerder een strafkorting op dan een financieel rendement. (Er wordt bij ons momenteel gewerkt aan een "afschakel" techniek, of wat dit ook is.)
De gemeenschappelijke (tevens wijn) kelder heeft een constante temperatuur van ongeveer elf tot twaalf graden. (Is ook uit/in de rotsen "geslagen".)

Zou men echter, en dit is mijn pleidooi in deze, weer gaan bouwen volgens "oude" echter tevens "nieuwe" inzichten dan zou er een uitermate gezonder binnenhuis milieu kunnen ontstaan waarbij "warmte" of "koude" geen grote rol meer speelt in het leefgenot.

0
20 Bezorgde Europeaan

@11
ja , het ouderlijk huis is van 1901 , toen bouwden ze nog heel ander dan tegenwoordig .

0
21 Olivia

@9 dat kan, maar als de zomerwarmte in huis is raak je het ook moeilijk kwijt.

0
22 Eric

@20
Ik heb begrepen dat bij de nieuwe huizen de luchtkwaliteit vaak te wensen overlaat doordat alles dan te goed tochtvrij en dicht is gemaakt. Maar goed daar hoef ik dan niet bang voor te zijn. En het is bij mij een hele dikke buitenmuur maar geen binnen of spouwmuur. Mijn opa heeft dit huis in 1917 gekocht en hoe het voor die tijd is geweest dat weet ik niet. Waarschijnlijk dat toen in de kamers nog gewoon houten rasters langs de muren zaten en met daar overheen jutte gespannen. En daaroverheen dan behang. Laatst kreeg ik een offerte om hier de kruipruimte te isoleren. Dat zal hier moeilijk gaan want er is hier geen kruipruimte. Het deel waar de kelder niet onder doorloopt daar zit je onder de vloer gelijk op het zand. Je leest zeker wel dat er dat er hier toch het nodige moet gebeuren om het energie zuinig te maken. Daar is geen beginnen aan hier en ik denk dat het dan veel goedkoper zou zijn om het te slopen en een nieuw huis neer te zetten. Dat is wat hier in de straat inmiddels ook al veel is gebeurd de laatste jaren. Zeg maar een nieuw huis maar dan qua aanblik gebouwd in de oude historische stijl en aangepast aan deze straat.

0
23 rebo

@22 Warme lucht stijgt op dus als je de ramen openzet wanneer het koeler buiten is dan stroomt het door de ramen naar de hemel toe.

0
24 Reagurius

@23 Rebo,

ik ben geen "bio" of "milieu" bouwkundige, laat dit duidelijk zijn. (Heb er de "ballen" verstand van.)
Wij hebben ooit gekozen voor "ons" model op basis van (hopelijk) gezond verstand.
Of sloop van Uw huis om plaats te maken voor nieuwbouw verstandig is kan en wil ik niet beoordelen.
Alles wat ik weet is dat de "bouwheren" van voor 1910 zo gek nog niet waren. alles behalve!!!
U geeft aan dat onder Uw huis zand ligt (zandgrond) ook dit is m.i. een warmte afleider en tevens een warmte vasthouder, voor zover ik weet.
Muur, raggels, jutte is ook een isolatie laag. (De lucht ertussen).
In woningen van voor 1900, welke nog (be-)staan schijnt de luchtcirculatie eigenlijk prima geregeld te zijn.
Kortom bezint alvorens U begint !!!!!!!!

Als U thans tevreden bent met Uw woning, waarom zou U veranderen?
Overigens een woning uit (minimaal) 1917 ???? Dan hebt U waarschijnlijk ook een prachtige (moes-)tuin.

0
25 Bezorgde Europeaan

@25
Nee dat huis is al veel ouder dan 1917. Volgens het kadaster is het van 1840. En ik ben ook niet van plan om het te veranderen. Maar dat jutte dat is er natuurlijk niet meer. Dat is daarna hardboard en/of gipsplaten geworden. En de elektriciteit ook want dat waren oorspronkelijk maar twee groepen, eentje voor boven en eentje voor alles beneden. Mijn broer vindt het eigenlijk best wel bijzonder als hij hier dan langs komt en dat het eigenlijk net een soort museum van zijn jeugd is. Terug in zijn ouderlijk huis van ruim 50 jaar geleden en dat het nog met veel dingen hetzelfde is gebleven. Dat zullen weinig mensen op die leeftijd nog kunnen ervaren. En ik heb inderdaad een hele grote tuin achter mijn huis. Vanaf de straat is het 30 meter diep en 11 meter breed.

0
26 rebo

@17 Ik haalde het enkel aan, dat is alles. Beetje raar dat jij je daar nu op blind staart. Daar komt bij dat de luchtkwaliteit te maken heeft met slechte ventilatie, mede omdat alles is dichtgeplakt. Dat is dus de relevantie.

Maar goed, je hebt weer een typische dag zie ik wel. question

@21 Als ik het mij goed herinner is die van ons van rond de 1890. Wij hebben wel goed laten isoleren i.v.m. warmtepomp, maar daarbij is wel goed gekeken naar de luchtcirculatie. En dat doet men soms niet, omdat sommige mensen met warmtepomp het "zo goedkoop mogelijk" willen.

0
27 Bluth

@27 , in @2 en @6 heb je het over ventilatie, in @11 ook, met de toevoeging dat de meeste mensen niks van dit soort zaken begrijpen.
Laat ik nou het e.e.a. van bouwfysica en ventilatie afweten en zelfs in @15 voorgerekend heb dat je nauwelijks kan koelen met de hedendaagse ventilatiesystemen. Daarmee heb ik jou in het hokje geplaatst van de meeste mensen die er niet zoveel van begrijpen (jouw hokje uit @11 ).

Dat komt blijkbaar ongemakkelijk over want nu beschuldig je mij dat ik mij blind staar op jouw ventilatievoorbeeld waar je het de hele tijd over hebt en zou ik een typische dag hebben. Het enige typische is dat jij er niet tegen kan om met argumenten tegengesproken te worden die jouw ongelijk aantonen. Dat doet niks af aan het feit dat ventilatie belangrijk is voor de luchtkwaliteit zoals je zelf ook meld maar het gaat hier over oververhitting en dan blijft zonwering de belangrijkste maatregel om dat tegen te gaan.

0
28 marcmarc

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
Net binnen
Toon meer
Meest gelezen
Laatste reacties
duurendaal
A10-blokkade XR op Koningsdag officieel verboden: ’Zeer grote veiligheidsrisico’s’

@41 m post@49 MalinoisTechnisch gezien mengt Soros zich in. Weet ik niet of hij ook sturend optreedt of alleen als geldschieter. Politici ...

8 minuten geleden geplaatst door duurendaal

duurendaal
A10-blokkade XR op Koningsdag officieel verboden: ’Zeer grote veiligheidsrisico’s’

@41 m post@43 Querido notIk schreef al "De snelweg blokkeren is een misdrijf." Maar omdat ik druk bezig was de andere taktieken van XR te ...

19 minuten geleden geplaatst door duurendaal

wildersfan
Wilders hoofdgast in Hongarije, hij is voor Orbán een ‘big shot’ in Europa

@13 Haha... eigenlijk moeten we het woord bij de daad voegen en emigreren. En dan mogen al die toppers die pro migratie zijn het hier rooien met...

23 minuten geleden geplaatst door wildersfan

ongelovenloos
Asielzoekers moesten voor het eerst in lange tijd in wachtruimte Ter Apel slapen

Dat hoeft niet want ze zijn hier vrijwillig dus niets houd ze tegen om lekker terug te gaan ....

26 minuten geleden geplaatst door ongelovenloos

Graaier1000
Supermarktketen Dirk gaat amokmakers filmen met bodycams

Dit gaat de verkeerde kant op. Dirk moet zorgen voor voldoende beveiligers in de winkel. Zij zijn opgeleid om op een goede manier in te grijpen....

26 minuten geleden geplaatst door Graaier1000

wildersfan
Wilders hoofdgast in Hongarije, hij is voor Orbán een ‘big shot’ in Europa

@12 Inderdaad. Nu je het zegt. 💡...

26 minuten geleden geplaatst door wildersfan

ongelovenloos
BBB gebruikt overheid als fruitmachine, geruzie alom en formatie gaat alweer in standje rust - Joop - BNNVARA

"BBB blijkt er een aparte omgang met de realiteit op na te houden."Zet Joop en Bnn/drama op de plaats van BBB en dan klopt het .Want daar ...

26 minuten geleden geplaatst door ongelovenloos

ongelovenloos
Kopzorgen voor provincie Utrecht door overvol elektriciteitsnet: ’Rampzalig nieuws’

Koop allemaal een elektrische auto zeiden ze is goed voor het milieu zeiden ze.Plaats de oude meter terug die op muntjes ging ....

29 minuten geleden geplaatst door ongelovenloos

ongelovenloos
Joodse Nederlander bekladde partijbureau ChristenUnie

Een joodse Nederlander bestaat niet .Een Nederlandse jood wel....

31 minuten geleden geplaatst door ongelovenloos

ongelovenloos
Nederland raakt steeds dieper in opvangcrisis: ’De rek is eruit’

Ja , raar he hoe kan dat toch .Gaan ze natuurlijk onderzoeken hoe dat nou kan en daar gaat weer een paar jaar overheen en vervolgens kunnen ze...

32 minuten geleden geplaatst door ongelovenloos

NK. App
Porn AntiChicas MasturvandoaeCartoon CumsMadura BuenotaDukesdollzExhamterTeenage HornyNude Male SelfiesUpskirt AnalAnties Sex VideosBlack White XxxTelugu Sex First NightRevenge Videos PornStreamingsitesWorldsexxxBlue Is The Warmest Color Sex SceneAsami Kondo Masturbates Her Sloppy Cum Filled PussyIndian Honeymoon MmsThreeway With Violet MyersFemboy Por NAmeliasocurvy LeakedSexy Red Net WorthJapanese Magic MirrorMeagapersonalsPornos CulonasLatex Porn LesbianPsvr2 PornNigger RaceplayReddit Sky BriFree Porn.cpmHot Pornography VideosCheerleade PornNatasha Nice PornstarFull Sex DownloadSada NudeBangladeshi Xxx Video DownloadSexpicture FreeMolly Cavalli NudeCream Pie MomLafranceapoilOne Piece NakedRaydee JamesKamasutra Hindi VideoPorn Doctor VideoJapanese Porn BigboobsPorn Full FreContoeroticocomShanola Hampton NudeFake VaginaDelhi AuntyBf Sexy LiveJulia Ann DpBig Tits VrAnal HentieNicolane EscobarDee WillamsAdrienne Bareau NudeMadura CogidaCourtney Miller LeakedN Free PornHigab PornSex Video New XxxTusukasa AoiCute FuckSex Video Hd In HindiCreampie Cathy PornLovers In LawBriaana Beach PornUllu XxxSis SwappornDom Sub PornIinfluencersgonewildOnlyfans Leaks SiteCumfilledNude Pics Dolly PartonVideos De Colegialas PornosPorn UhdWww Xxx MalluMulher PeladinhaPoorn XxxLisa PornMallu Aunty Nude SexIndiasextubeXhamasterliveJav Unsencored PornJaina Lee Ortiz NudeIndian Pron HubNude Celeb VideosBucc Wild色情 网站Cumshot GfChat Gratuit Et SexyIndian Big Boobs Web SeriesBest Onlyfan LeaksPorn Videos VirginityThe Roxie SinnerXnxx VietnamKatie Sakoff NudeBlake BlossomsKing Sex XxxBikini FlashJapanese On Bbc321 SexBig Boobs GifXnxx FlashChloro PornPakistani Bf MovieFit Sex VideoReal Nurse PornSkipthegames Oklahoma CityPorn RoulletAnime Girl HentaiTheallieraeArabelle-raphaelCrying Anal VideosAmateur CuckolePorn PostersFemefun. ComTran Porn StarsNude CheerleedersIndian Actress Nude SceneBig Women PornForest FuckingNaked WreatlingFacesitting RidingFree Porn TubbeSkyler Samuels NudeBigbootybaileyvip OnlyfansSani Leon Xxx VideoMassage Video LingamFr ChaturbateMilf PawgXnxx On HdPorn Videos For BlackApetube ComBig Tit PawgsBoob FuckBig Tits Fucking VideosPron Video BlackLenatheplug AnalAmber Rose Revah NudeTeens Models NudesAsain Porn MomDixie Trailer PornKoushokuDibujos PornosFilme De Pornô De SexoPorn PervertidoAhri PornBest Blow Job Eber