Zorgen om gedrag van jonge statushouder in Hoogeveen

De groep statushouders van 18 tot 25 jaar in de gemeente Hoogeveen gebruikt steeds vaker alcohol en drugs. Ook is er een toename van ‘andere delicten’.

Dat staat in een bestuurlijke notitie over asielzoekers die een verblijfsvergunning hebben kregen. Cijfers van de gedragingen ontbreken. Een nadere toelichting op de rapportage kon de gemeente maandag niet geven.

,,Er zijn zorgen over de maatschappelijke positie van jeugd in de leeftijdscategorie van 18 tot 25 jaar’’, zo wordt gesteld. De signalen over de toename van alcohol- en drugsgebruik en strafbare feiten komen volgens de notitie ‘steeds frequenter binnen.’

Leerplicht

Het ontbreekt Hoogeveen aan een goede coördinatie in de aanpak van de gesignaleerde problemen. Het gemeentebestuur wordt opgeroepen de problematiek inzichtelijk te maken en samen met andere partijen op te trekken, zoals het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG), de afdeling openbare orde en veiligheid en scholen. ,,Uiteindelijk ligt hier ook een uitdaging voor de jeugdhulp.’’

Het Bureau Recht Op Leren (ROL), een samenwerking tussen de gemeenten op het gebied van leerplicht en voortijdig schoolverlaten, signaleert een verhoogd schoolverzuim en een ingewikkelde problematiek rond kinderen van asielzoekers en statushouders.

Scholing en bijstand

De bemoeienis van de gemeente met statushouders begint zodra een woning beschikbaar komt. De inzet richt zich op een goede huisvesting en maatschappelijke ondersteuning. Acht vrijwilligers en een coördinator van de gemeente nemen die taken op zich, maar steeds vaker moeten ook werkcoaches bijspringen.

Dat gaat ten koste van andere werkzaamheden. De bestuurlijke notitie roept op tot een gecoördineerde aanpak van de integratie van statushouders en een bredere professionele inzet rond de begeleiding.

Van de 145 statushouders in Hoogeveen die momenteel een bijstandsuitkering ontvangen doen vijftig mensen via een scholingstraject en werkervaringsplaatsen een poging een baan te vinden. Hoogeveen moet tot en met juni nog 42 asielzoekers met een verblijfsvergunning huisvesten.

Kosten

Volgens de notitie loopt het proces rond de huisvesting van statushouders over het algemeen goed. ,,We verwachten dit jaar de taakstelling te halen’’, wordt opgemerkt. Wel moet er meer aandacht komen voor de gezondheid van deze mensen.

In totaal bedragen de kosten voor de huisvesting en maatschappelijke begeleiding van statushouders 235.000 euro per jaar. Bijna de helft van dat bedrag gaat op aan kosten voor de inzet van werkcoaches en inkomensconsulenten. Vanuit het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) ontvangt de gemeente Hoogeveen een vergoeding van 2370 euro per gehuisveste statushouder.