Luister naar

Vrees dat jongeren hun (groot)ouders besmetten, Kamer eerder terug van reces

Achtergrond
De Tweede Kamer komt vandaag vervroegd terug van reces om het stijgende aantal coronabesmettingen met het kabinet te bespreken. Het aantal besmettingen is de afgelopen week verder opgelopen, liet Jaap van Dissel, directeur infectiebestrijding van het RIVM, de Kamer dinsdag weten.
Piet H. de Jong Piet H. de Jong
woensdag 12 augustus 2020 om 03:00 aangepast 07:47
Jaap van Dissel
Jaap van Dissel beeld anp / Bart Maat

Den Haag

In de leeftijdscategorie van 20 tot 40 is de grootste toename te zien, zei Van Dissel. Deze groep mensen heeft over het algemeen milde klachten, dat verklaart dat het aantal ziekenhuisopnames ten opzichte van de uitbraak begin maart lager ligt. Maar de deskundigen, liet Van Dissel weten, zijn er niet gerust op dat het bij die lage aantallen blijft. Jongeren hebben immers contact met hun (groot)ouders. Zo is de kans groot dat met een vertraging van enkele weken het aantal patiënten dat in het ziekenhuis komt weer zal oplopen.

Uit de cijfers die Van Dissel in de briefing presenteerde, blijkt dat de belangrijkste bron van besmetting de thuissituatie is en andere contacten met familie. Nicolette Rigter, GGD-directeur te Utrecht, wees in dat verband op een meerdaagse bruiloft, waarbij meer dan honderd personen met het virus zijn besmet.

Hoe meer contacten mensen hebben hoe ingewikkelder het zogeheten Bron- en contactonderzoek (BCO) dat de GGD’s moeten uitvoeren, wordt. Een bijkomend probleem is dat het meewerken aan dat onderzoek drastisch is teruggelopen. Bijna een derde van de mensen die besmet zijn neemt het niet nauw met dat onderzoek of werkt helemaal niet mee. ‘Zeer zorgelijk’, noemde van Dissel die ontwikkeling. Het bestrijden van infectieziekten staat of valt met het gedrag van mensen. Hoe motiveer je mensen om zich zo snel mogelijk te laten testen als ze klachten hebben. Het Outbreak Management Team, dat de regering adviseert bij het bestrijden van het coronavirus, komt nog deze week met een advies om de testbereidheid te verhogen.

brandbrief

In het debat vandaag zal dit punt zeker aan de orde komen. Ook omdat een aantal deskundigen, het zogeheten Red Team, er in een brandbrief bij het kabinet op aandringt sneller en duidelijker te reageren op de verontrustende cijfers. Deze deskundigen verwijten het kabinet ’onduidelijkheid en tegenstrijdigheid’ in het beleid. Een onduidelijkheid die leidt, vrezen zij, tot ‘vrijblijvendheid alom’. Dat kritische geluid zal door verschillende Kamerleden worden vertolkt. Een van de meest besproken onduidelijkheden is het al of niet dragen van mondkapjes in de publieke ruimte. Van Dissel liet, namens het OMT, opnieuw weten dat het dragen van mondkapjes maar zeer beperkt effect heeft. Veel belangrijker vindt hij het om bezig te zijn met ‘het plukken van laaghangend fruit’. Als de meeste besmettingen worden opgelopen bij familiebijeenkomsten is daar afstand houden vele malen belangrijker.

Een ander punt dat in het debat ter sprake komt, is de ventilatie op scholen. Veel ouders en leerkrachten maken zich zorgen over de kans dat via een ventilatiesysteem scholieren worden besmet. Van Dissel wilde zich niet uitlaten of scholen wel of niet open kunnen, vanaf volgende week. ‘Dat is aan de politiek’, zei hij. Wel was hij duidelijk dat het recirculeren van lucht, zonder verse lucht toe te voegen, ‘geen goed idee’ is.

zie ook pagina 15

draagvlak voor coronabeleid blijft stabiel hoog

Raoul du Pré / vk

In weerwil van de indruk die is ontstaan door de zomerse drukte op de stranden en in de binnensteden, staan Nederlanders nog steeds in grote meerderheid achter de coronamaatregelen van het kabinet. Driekwart van de kiezers steunt in het algemeen de aanpak. Alleen de kiezers van PVV en FvD wijzen het beleid in meerderheid af.
Dat blijkt uit representatief onderzoek dat I&O Research in de afgelopen week heeft gedaan onder 3650 Nederlanders. De politieke coördinatoren van de crisisaanpak, premier Rutte en minister De Jonge van Volksgezondheid, verdedigen vandaag in de Kamer hun huidige strategie, nadat sinds enkele weken het aantal besmettingen weer fors stijgt. Een groot deel van de oppositie, onder aanvoering van PvdA-leider Asscher, meent dat het kabinet ‘de regie over de coronacrisis kwijt is’. Dat standpunt wordt nu door 29 procent van de kiezers onderschreven. 69 procent is het oneens met de stelling of weet het niet. Van Asschers eigen PvdA-achterban is ook slechts 28 procent het met hem eens.
De suggestie dat vooral jongeren de ernst van het virus niet meer inzien, wordt niet onderschreven door de uitkomsten van I&O. Van de 18- tot 24-jarigen zegt 72 procent bang te zijn voor een tweede golf. Daarmee is die groep de meest zorgelijke van alle leeftijdscohorten. Van de 65-plussers vreest 70 procent een tweede golf, gemiddeld geldt dat voor 64 procent van de mensen.
Een flink deel van het land vindt intussen wel dat de overheid zich op enkele vlakken strenger mag opstellen. 89 procent meent dat reizigers uit risicogebieden zich verplicht moeten laten testen bij terugkeer in Nederland. Het kabinet houdt het bij vrijwillig testen en een ‘dringend advies’, mede omdat een verplichting juridisch ingewikkeld is. Een ruime meerderheid van 82 procent zou ook liefst zien dat alle reizigers uit risicogebieden zekerheidshalve twee weken in quarantaine moeten.
Over een mondkapjesplicht blijkt de Nederlandse bevolking zeer verdeeld. Bijna de helft (47 procent) zou het verstandig vinden als het kabinet het dragen van een mondkapje verplicht stelt in alle openbare ruimtes. Een groep van 60 procent meent dat het ook buiten moet op zeer drukke plekken, zoals nu al in Amsterdam en Rotterdam gebeurt. De meeste mensen tonen zich hierin inschikkelijk: áls het verplicht wordt, zegt 70 procent ‘zeker altijd een mondkapje te zullen dragen’.
I&O-onderzoeker Peter Kanne maakt uit de peiling op dat het kabinet zich vooralsnog geen zorgen hoeft te maken over afnemend draagvlak. ‘Er is wel kritiek op deelmaatregelen, maar per saldo weet het kabinet ook nu weer een middenweg te vinden tussen critici die vinden dat er te veel, te weinig of verkeerde dingen worden afgekondigd.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
PVV-Kamervoorzitter Martin Bosma is al jaren een verklaard fan van de koning. 'Hij doet het geweldig.'

De bekering van Helder en de knieval van Bosma: hoe Willem-Alexander met grappen de PVV ontwapende

Het PVV-wetsvoorstel om de koning uit de regering te wippen, ligt werkloos op de plank. De indiener, Lilian Helder, is bekeerd tot het monarchisme van BBB. En Martin Bosma vindt de koning 'een verdomd aardige kerel'.

Partijleider Mirjam Bikker vertelde woensdag in Sven op 1 dat het kantoor van de partij met leuzen en stickers was beklad.

Joodse Nederlander bekladde partijbureau van ChristenUnie: 'Gedaan uit woede en onmacht'

Een Joodse Nederlander heeft het partijkantoor van de ChristenUnie in Amersfoort beklad, meldt advocaat Willem Jebbink. Op het pand werden woensdag teksten als ‘steunt genocide’ ontdekt.

ChristenUnie-leider Mirjam Bikker en Justitieminister Dilan Yesilgöz binden al jaren de strijd aan tegen antisemitisme.

Hoe bestrijd je Jodenhaat? Niet alleen vanuit Den Haag, beseffen Kamer en kabinet

De Kamer vraagt het demissionaire kabinet steviger actie te ondernemen tegen oplaaiend antisemitisme. Maar wat kan de politiek méér dan felle afkeuring? Donderdag gaat de Tweede Kamer daarover in debat.

Demissionair minister Hugo de Jonge tijdens het debat over de Wet betaalbare huur.

Plan om huurprijzen in de vrije sector aan banden te leggen is weer een stap dichterbij

Het plan om de huurprijzen in de vrije sector per 1 juli wettelijk aan banden te leggen is weer een stap dichterbij. Een meerderheid van de Tweede Kamer schaart zich achter de nieuwe huurwet.

PVV-leider Geert Wilders dinsdag na afloop van de gesprekken van de vier formerende partijen met de informateurs Dijkgraaf en Van Zwol.

Noodgreep rond asiel ligt op formatietafel, maar haalt die ook iets uit? 'Dit kan niet zomaar'

De formerende partijen praten over het uitroepen van een 'asielcrisis'. Maar de zittende staatssecretaris Eric van der Burg waarschuwt alvast dat dit niet zomaar kan.

NSC-Kamerlid Nicolien Van Vroonhoven benadrukt geen tegenstander te zijn van de Transgenderwet zoals die nu bestaat, maar alleen van de verruiming.

Meerderheid Kamer wil ruimere Transgenderwet in prullenbak, minister weigert voorstel in te trekken

Het wordt niet gemakkelijker om de geslachtsaanduiding te wijzigen bij de burgerlijke stand. Een meerderheid van de Tweede Kamer vroeg dinsdag aan het demissionaire kabinet om een wetsvoorstel hierover in te trekken.