Volkskrant-columnist Max Pam doet aangifte tegen voormalig top-adviseur van Jesse Klaver Sybren Kooistra

11-08-2020 20:52

Sybren Kooistra (Foto: European Greens)

Voormalig top-adviseur van Jesse Klaver Sybren Kooistra messed with the wrong guy. Kooistra heeft er een handje van iedereen en zijn oude moeder van racisme te beschuldigen. TPO, Geenstijl, de rabiaat-rechtse Volkskrant (ironieteken), Trouw, Het Parool en zo’n beetje al hun auteurs en autrices krijgen het er al jaren van langs van de Groene Spindoctor. Of zoals Bert Brussen eens schreef: “Het lijkt wel een domrechtse FvD’er die een artikel van Chris Aalberts op TPO heeft gelezen.” Het hele Dossier Kooistra vindt u hier.

Recent beschuldigde Kooistra Volkskrant-columnist Max Pam van racisme. En die neemt dat niet, valt dinsdag in de krant te lezen. Onder de prikkelende kop Ik besloot eens uit te zoeken of je in Nederland iemand zomaar een racist mag noemen, schrijft Pam:

“Vorige maand schreef ik op deze plek twee stukjes over empathie. Daar stond werkelijk geen onvertogen woord in, maar het kwam mij op Twitter te staan op de volgende tweet van Sybren Kooistra: ‘Empathie (met zwarte mensen) is gevaarlijk. Het is empathie van anti-racisten die ze gewelddadig maakt. En de waardering voor zwarte kunstenaar is niet rationeel. Uw doorsnee racistische column in de Volkskrant van vandaag komt van Max Pam.’

Dat is een weergave van mijn stuk die werkelijk nergens op slaat. Behalve dat ik ervan word beschuldigd een racistische ­column te hebben geschreven, krijgt de Volkskrant het verwijt ­dagelijks een racistisch stuk te publiceren. Daar zal vooral Piet Emmer van opkijken.

Je kunt ook daar je schouders over ophalen, maar de heer Kooistra was voormalig campagnechef van Jesse Klaver (GroenLinks) en deed, naar eigen zeggen, tot voor kort iets soortgelijks voor de Europese Groenen. Ik besloot daarom eens uit te zoeken of je in Nederland iemand zo maar, zonder verdere verklaring, een racist mag noemen. Daartoe raadpleegde ik enige experts en ten slotte deed Peter Plasman ­namens mij aangifte van belediging bij het ‘Arrondissementsparket Amsterdam, t.a.v. de Edelachtbare Heer mr. J.H.A. Steenbrink, plv hoofdofficier van Justitie’.”

Allereerst een pro-tip voor Pam: In het geval van Kooistra is het écht beter die schouders op te halen. Ondergetekende gooide in het verleden ook weleens een spreekwoordelijk dubbeltje in de Shit Show Twittermachine van Kooistra maar uiteindelijk werd het een vermoeiende exercitie. Het resultaat bleek namelijk een herhaling van zetten: iedereen is een racist behalve Kooistra, daarna wordt je geblockt waarna het moddergooien pas echt begint en als je een werkgever hebt, wordt die gebeld of anderszins aangeschreven. Bovendien is het een qua campagnevoeren zéér onsmakelijke vent. Links laten liggen is écht beter.

Toch is dit experiment van Pam niet oninteressant. Want we hebben het nu ook over de befaamde cancel culture. Allereerst: Pam is geen politicus, wel journalist, schaker, columnist en schrijver. Kooistra heeft als spindoctor een achtergrond in GroenLinks en hun Brusselse evenknie. Waar ligt de grens? Hoe ver kan zo’n ‘politiek figuur’ als Kooistra met beschuldigingen tegen een lid van de vrije pers gaan?

Peter Plasman gaat het nu onderzoeken. Heel benieuwd naar het resultaat.

Lees ook – VICE: We moeten het over Sybren Kooistra hebben