RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Economie

Ondernemers optimistisch na 5 maanden corona

Barman Lucas Verbunt, cafe Oosterling Beeld © Roderick Veelo

Ook in de Amsterdamse Utrechtsestraat gingen op zondagavond 15 maart de kroegen dicht. Winkels hielden hun deur op een kier of gingen alleen open op afspraak. De horeca is sinds 1 juni onder voorwaarden weer open. We spraken deze ondernemers aan het begin van de coronacrisis. Hoe vergaat het ze nu? En gaan ze het redden? Een tussenstand.

Tot 1 juni was het stokoude Café Oosterling een donkere hoek aan de rand van het Frederiksplein. Met De Nederlandsche Bank in de rug begint hier de Utrechtsestraat. Oosterling is bijna leeg, maar het terras is gevuld en uitgebreid. Twaalf extra tafeltjes en vierentwintig extra stoeltjes onder de schaarse bomen van het plantsoen tegenover het café.

Extra terrasmeters

De gemeente is scheutig met de extra terrasmeters voor de Amsterdamse ondernemers. "Maar die extra tafels hebben we ook echt hard nog", zegt barman Lucas Verbunt. "In dit café was het normaal altijd hutje mutje. Daar draaiden we op. De extra tafels buiten maken veel goed."

Sinds het aantal coronabesmettingen weer in de lift zit moet de horeca extra letten op voldoende afstand en klanten moeten geregistreerd worden. Volgens Lucas een kleine moeite. "Iedereen vindt het heel vervelend, maar in 30 seconden is alles genoteerd."

Utrechtsestraat:
Lees ook
Utrechtsestraat: populaire winkelstraat in tijden van corona

Verbunt vreest wel de tijd als kou en regen een einde maken aan het grote terras. "Het gaat nu hartstikke goed, maar we kunnen niet draaien op twaalf gasten in het café. Zonder vaccin gaan de deuren van dit café waarschijnlijk toch weer dicht."

Rita Altena van boekhandel Zwart op Wit merkte sinds de coronamaatregelen dat het juist beter ging met haar winkel. "Mensen bleven meer thuis en kregen meer tijd om te lezen. Ze gingen dikke boeken kopen. En dat is zo gebleven. Het is zelfs nog ietsje beter geworden", zegt Altena.

Beloond

Volgens haar zijn klanten anders gaan denken. "Het gemak om een boek bij Bol.com te kopen hebben veel mensen ingeruild voor het gemak om bij ons te bestellen. Gaat net zo snel. Klanten zeggen dat ze het voortbestaan van de winkel belangrijk vinden en kopen daarom hier. En het feit dat we altijd open zijn gebleven, dat mensen toch ergens naar binnen konden, daar zijn we echt voor beloond."

Café-eigenaar
Lees ook
Café-eigenaar Marcel: 'Wij gaan dit overleven'

Café Krom halverwege de Utrechtsestraat heeft een eigen terras, maar heeft niet voor uitbreiding gekozen. Volgens mede-eigenaar Marcel Reijneveld is de huidige capaciteit voldoende. "Een vol terras komt weinig voor. Ik zit nu op 60 procent van mijn normale omzet en dat wordt ook niet meer. Die andere 40 procent draaiden we vroeger aan een volle bar, maar dat kan niet meer."

Quitte

Toch gaat het niet slecht met zijn café. "Met de huidige omzet en de ondersteuning van de overheid hoeft er geen geld bij. We kunnen alles betalen, maar er wordt nog niks verdiend. We draaien quitte."

Café Krom was twee-en-een-halve maand dicht. "Aan het goedmaken van die schade zijn we nog helemaal niet toegekomen. Dat is iets voor later." Marcel was optimistisch over het voortbestaan van zijn kroeg en is dat nog steeds. "Ik merk veel steun vanuit de buurt. De afgelopen maanden hebben mij gesterkt in de overtuiging dat we het linksom of rechtsom wel gaan redden."

Bedrijfsleider Anton Speijers van muziekwinkel Concerto deelt het voorzichtige optimisme van zijn café-buurman. "Het is allemaal heel broos en ook wij vrezen een tweede coronagolf, maar de zaken gaan goed. We hebben meer bezoekers in de winkel dan een tijdje terug. Maar online is onze redding."

Muziek geeft troost

Concerto doet het nu zonder overheidssteun. "We hebben een aantal tijdelijke contracten niet kunnen verlengen, maar hebben nog niemand ontslagen. Een paar maanden terug dacht ik nog dat de coronacrisis snel voorbij zou zijn, maar die gedachte heb ik laten varen."

"Ik vind het natuurlijk mooi dat mensen hun geld niet uitsluitend uitgeven aan eten en drinken, maar ook muziek blijven kopen. Muziek geeft troost", zegt Anton.

'We
Lees ook
'We kunnen niet tot eind juni dicht, want dan hebben we geen winkel meer'

Ondernemer Rooslinde Jaspers van Studio Bazar, een winkel in keukengerei, heeft goede zaken gedaan in coronatijd. De koffiepotten en de keukenspullen vlogen de winkel uit, omdat mensen weer zelf gingen koken en koffiezetten. En dat is zo gebleven.

Meer omzet

"Ik ben nog steeds optimistisch. We hebben minder kassa-aanslagen in de winkel - dus minder klanten - maar de bedragen zijn hoger. We hebben in het eerste half jaar 14 procent meer omgezet dan een jaar geleden", zegt Jaspers.

Store Manager Kim Vergeer van lingeriewinkel Annadiva zegt dat de stille dagen uit de beginperiode voorbij zijn. En de vaste klanten zijn terug. "Juist omdat we weinig ruimte in de winkel hebben, hanteren we strenge hygiëneregels. Dat wekt vertrouwen. Toch worden mensen weer voorzichtiger. We zien meer mensen met een mondkapje in de winkel."

Vergeer was een maand terug optimistischer dan nu. "Ik vrees toch een tweede golf. Ben erg op m'n hoede. Ik wil niet dat mijn team ziek wordt."

Toeristen terug

Bij de Soepbar, iets verderop in de straat, komt niemand de winkel in. Klanten komen niet verder dan de entree waar besteld en afgerekend wordt. Eigenaar Nico van Reekum: "Het loopt een stuk beter dan een paar maanden geleden. In maart zakte het in elkaar. April was niks, mei was niks, maar in juni werd het beter."

Van Reekum doet zuinig aan en staat veel zelf in de zaak. Hij kijkt niet heel erg ver vooruit en blijft optimistisch. "Mensen gaan de straat op en toeristen zijn terug. Daar profiteert deze hele straat van. Zolang het duurt, uiteraard."