Luister naar

Bas werd doodgeschoten ‘om een Rolex’ en de schutter wandelde rustig weg over het drukke strand

Achtergrond
Uit het niets begon de man met het sikje te schieten. Twee kogels doorboorden Bas, die in elkaar zakte en stierf. De schutter wandelde rustig weg over het drukke strandje. Op Twitter klinkt nu een roep om gerechtigheid.
dinsdag 11 augustus 2020 om 03:00 aangepast 11:13
De politie doet onderzoek op de plek waar Bas is neergeschoten.
De politie doet onderzoek op de plek waar Bas is neergeschoten. beeld anp / Ramon van Flymen

Amsterdam

Op de steigers waar twee dagen eerder nog tientallen mensen in de zon lagen, liggen nu alleen wat bosjes bloemen en een teddybeer. Ter nagedachtenis aan de 24-jarige Bas die hier in de Oeverlanden, aan de rand van Amsterdam, op zaterdag meedogenloos werd neergeschoten. Uit het niets. Hij zou volgens getuigen hebben ingegrepen toen een man een Rolex van zijn vriend probeerde te stelen.

Twee vriendinnen die Bas kenden komen elkaar op deze maandagmiddag tegen op de steigers en omhelzen elkaar. ‘Wat heftig, hè. Gaat het een beetje?’, zegt de een. ‘Ongelooflijk’, zegt de ander, Ella Boonstra. ‘Ik was erbij toen het gebeurde.’ Ze veegt de tranen van haar gezicht. ‘Ik schiet nu weer vol.’

Boonstra kende Bas via via uit Badhoevedorp, waar hij vandaan kwam. ‘Van feestjes en zo. Iedereen kent elkaar in Badhoevedorp en Sloten.’ Op zaterdag had ze hem al zien liggen met zijn vrienden, maar hem nog niet gesproken. Toen hoorde ze opeens schoten, drie in totaal, zegt ze. ‘Niet vijf zoals in de media stond.’ Een paar seconden later zag ze Bas liggen, er kwam bloed uit zijn mond.

Ze zag ook de schutter, een smalle man met zwarte krulletjes, een sikje, een grote Cartier-zonnebril, een hoedje op en een blauwe zwembroek aan. Hij dreigde dat hij de anderen ‘door hun knieën zou schieten’ als ze iets zouden zeggen. Daarna liep hij met twee of drie vrienden rustig weg, zo de menigte in – op het kleine schiereilandje moeten honderden mensen gelegen hebben.

Bas zei er iets van

Vlak daarna hoorde Boonstra wat er gebeurd was. Een vriend van Bas had een ‘vintage gouden Rolex met diamantjes’ om. ‘Hij was een ballon lachgas aan het doen toen iemand met een wapen dreigde dat hij zijn horloge moest afgeven. Bas zei er iets van.’ Van de drie schoten die volgden, ging er eentje door de ballon, zegt Boonstra, vlak naast het hoofd van de vriend. De andere kogels doorboorden Bas.

Binnen twee à drie minuten was de politie er, zegt Boonstra. ‘Al voelde het veel langer.’ Van de schutter was toen al geen spoor meer. Bas werd gereanimeerd, maar het mocht niet baten. De politie roept aanwezigen op filmpjes en foto’s in te sturen.

Op Twitter gaf de politie een signalement dat later weer verwijderd werd. ‘Nadat we meer getuigen hadden gesproken bleek het signalement niet helemaal te kloppen’, zegt een woordvoerder. Waarschijnlijk had de schutter geen lichte huidskleur, zoals de politie schreef, maar een licht getinte, zoals meerdere ooggetuigen hebben verklaard in de media. De schietpartij is zo atypisch en uitzonderlijk dat de politie niet zomaar uitgaat van het scenario van de Rolex. ‘Het is een opmerkelijke plaats, een schiereilandje’, zegt een woordvoerder. ‘Er waren ontzettend veel mensen bij. De verdachte droeg een zwembroek. Als je iets gaat stelen doe je dat meestal niet in zo’n drukke menigte in je zwembroek.’

rustige jongen

Vrienden omschrijven Bas als een rustige en lieve jongen die altijd goed op zijn jongere broertje lette. Hij was erg sportief; op zijn sociale media is te zien dat hij vaak naar de sportschool ging. Dat deed hij volgens Boonstra sinds zijn moeder een paar jaar geleden aan borstkanker stierf. ‘Om zijn hoofd leeg te maken.’

Bas is geboren in Willemstad op Curaçao en groeide op in Badhoevedorp. In 2016 rondde hij de mbo-opleiding Veiligheid & Vakmanschap Grondoptreden af, een voorbereiding op een baan als soldaat, matroos of marinier. Wat voor werk hij daarna deed, weten Boonstra en een vriendin, die liever anoniem wil blijven, niet.

brute dood

Op sociale media vragen duizenden mensen aandacht voor de schietpartij, in totaal werd de hashtag #GerechtigheidVoorBas al meer dan 43.000 keer getweet, onder anderen door Geert Wilders. Twitteraars vinden het krom dat Georg Floyd, een zwart slachtoffer van politiegeweld in Amerika, maandenlang het nieuws beheerst, maar dat er nauwelijks verontwaardiging is over de brute dood van een onschuldige witte Nederlander.

Er is inmiddels een protest voor aanstaande zondag op de Dam aangekondigd, niet alleen om aandacht te vragen voor Bas, maar ook voor de 18-jarige Rik, die op 18 april zonder duidelijke aanleiding werd neergestoken op een fietspad in het Brabantse Heesch.

Op de steigers waar Bas werd neergeschoten spelen al dat soort politieke zaken maandag geen rol. ‘Het kan morgen zomaar over zijn’, zegt een meisje bij wie Bas vroeger ‘kind aan huis’ was; haar broer zat bij hem in de klas. Zondag was ze hier ook al en legde ze bloemen. Nu komt ze nog eens en leest ze de kaartjes van de nieuwe boeketten. ‘We moeten het leven vieren’, zegt ze. ‘Voor Bas.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
'Bezwaar maken tegen nieuwbouw is volkssport nummer één aan het worden', zegt demissionair minister Hugo de Jonge.

Minister Hugo de Jonge: 'Boze buurmannen maken veel geluid, maar de mensen in de knel hoor je niet'

Boze buren die bezwaar maken tegen nieuwbouwprojecten, trekken te vaak aan het langste eind, vindt minister Hugo de Jonge. ‘We kennen toch allemaal wel jongeren die staan te springen om een woning?’

Twee van de initiatiefnemers: Femmetje de Wind en Huub Stapel.

'Allemaal een oranje keppel, op Koningsdag!' BN-ers komen in actie tegen golf van antisemitisme

De Joodse gemeenschap een hart onder de riem steken en de zwijgende meerderheid een stem geven, dat is het doel van 'Wij zijn allemaal oranje', een actie die plaatsvindt op Koningsdag.

Nieuwbouwprojecten lopen in meer dan 4 van de 5 gemeenten tegen bezwaren aan, zoals hier in de gemeente Bergen (NH). Bezwaarprocedures worden vooral door omwonenden begonnen.

Woningzoekende de dupe van bezwaarmakende burger. 'Omwonenden accepteren steeds minder'

Het is demissionair minister Hugo de Jonge een doorn in het oog: buurtbewoners die de bouw van nieuwe woningen tegen willen houden. Maar hoeveel woningen worden door bezwaren vertraagd, en wat zit er achter?

Duikers plaatsen koraal in het grote aquarium van Burgers' Ocean in Arnhem.

Burgers' Ocean vangt bedreigd koraal op in aquarium en gaat bouwen aan 'reservepopulatie'

Hoe stop je de verwachte verdwijning van belangrijke koraalriffen aan het eind van deze eeuw? Stop ze in grote aquaria wereldwijd, is de gedachte achter het project World Coral Conservatory (WCC).

Een kind wordt gevaccineerd tegen onder meer mazelen. De vaccinatiegraad daalt in Nederland steeds verder.

Hoe bezorgd moeten we zijn over toename van mazelen? 'Nog geen epidemie, wel waakzaam zijn'

Nederland kampt met een opleving van mazelen. Het RIVM heeft een team van deskundigen samengesteld als dijkwacht voor deze besmettelijke ziekte. Hoe bezorgd moeten we zijn en hoe hangt de vlag er bij jou in de buurt bji?

Afgeschermde en bewaakte Israëlische ambassade in Den Haag.

Koranverbrandingen en oorlog Israël-Hamas vergroten kans op terroristische aanslag in Nederland

De kans op een jihadistische aanslag in Nederland is afgelopen jaar toegenomen, schrijft inlichtingendienst AIVD. Actuele gebeurtenissen als koranvernielingen en de oorlog tussen Israël en Hamas spelen daarbij een belangrijke rol.