Manon en haar kinderen liepen tijdens carnaval het coronavirus op. Ze belandden niet op de ic maar waren thuis wel maanden ziek. En nog steeds zijn ze niet beter. "Onderschat dit virus niet!", waarschuwt de voorheen fitte Manon.

Verhuisd vanuit Vriezenveen naar Brabant lijkt het Manon een goed idee voor de inburgering om te gaan carnavallen. "Ik wilde aansluiting voor de kindjes en zo hebben we vier dagen gecarnavald. En kregen we een overdosis van het virus binnen."

'Neem maar een paracetemolletje'

Op 7 maart werd Manon ziek. Koorts en een koud gevoel, haar temperatuur zakte naar 36 graden. Maar geen hoest. "Neem maar een paracetemolletje en hoestdrank, zei de dokter. Maar ik had geen hoest."

Ook haar kinderen werden ziek. Haar dochter, die het nooit koud heeft, trok opeens een hoodie aan. Haar zoontje had het deze week nog koud, met 35 graden buiten. "Hij heeft in de zon gezeten in zo'n fleece badjas en bleef het maar koud hebben."

Kijk hier de TV-reportage over Manon en haar gezin

Officieel genezen

Manon en haar kinderen werden ziek, maar haar man bleef tot juni 'gespaard'. "Maar toen we in juni opeens weer een aanval kregen, want het komt in golven, toen kreeg hij het ook. Toch verliep het bij hem anders dan bij ons. Na een paar weken was hij weer opgeknapt."

Ook Manon en haar kinderen zijn officieel weer genezen. "Het is duidelijk dat we niet meer ziek zijn maar op de een of andere manier lijkt het lichaam de hele tijd over te reageren." Manon vertelt over haar zoontje, die inmiddels zo verdrietig is over zijn situatie, dat hij zei: "Mama, ik wil dit lichaam niet meer. Mijn lijf is denk ik boos op mij want het doet niet meer met me mee".

'Ik herken mijn lichaam niet meer'

Manon vertelt dat haar 3-jarige zoontje al 130 dagen koorts heeft. "Hij doet het langst over herstellen. Tot drie weken geleden maakte ik me nog erg veel zorgen. Soms liep hij een klein stukje en dan voelde ik zijn hart keihard tekeer gaan."

Manon maakt zich ook zorgen om haar eigen hart, ze is erg moe. "Ik kreeg van de week voor het eerst weer bezoek, van mijn zus. Ik zag het raam en dacht: dat kan zo niet. Maar ik was kapot na het ramen lappen, echt hondsmoe. Ik voel me echt een oud omaatje, ik herken mijn lichaam niet meer. Dat is een heel raar gevoel."

Maandenlang nauwelijks functioneren

De langdurige symptomen van Manon en haar gezin komen bij duizenden mensen voor, vertelt Leon van den Toorn, longarts en voorzitter van de Vereniging van Artsen voor Longziekten. Het is volgens hem een specifieke groep bij wie de corona-infectie mild verloopt, het zijn mensen die niet eens in het ziekenhuis terechtkomen.

"We zien een groep die in eerste instantie een vrij milde infectie doormaakt, maar daarna niet van de klachten, en vooral extreme vermoeidheid, af komt," aldus van den Toorn. Volgens hem kunnen die mensen vaak al maandenlang nauwelijks functioneren.

Onduidelijk hoe we langdurige klachten kunnen verhelpen

Hoe groot die groep is, is volgens de longarts niet bekend. "Sowieso weten we nu alleen nog maar de effecten van het coronavirus van drie maanden. We moeten kijken hoe dat zich verder ontwikkelt."

Een kant-en-klaar behandelplan voor coronapatiënten met langdurige klachten is er nog niet. "We weten niet waardoor de moeheid veroorzaakt wordt. Dus het is ook nog niet duidelijk hoe we het precies kunnen verhelpen", aldus Van den Toorn.

Unheimisch gevoel

Manon heeft een echo gehad, waarbij de arts een ruisje constateerde. Dit ruisje zat er een paar jaar geleden nog niet, toen Manon medische checks onderging voor haar reizen naar onder andere de Zuidpool.

"Ik ben niet bang maar het is een heel unheimisch gevoel", zegt Manon. "Ik snap dus echt niet dat mensen zo achteloos zijn en de regels aan hun laars lappen. Als het enige antwoord van een arts is: 'We weten het niet, neem maar een paracatemolletje' dan neem je toch geen risico?" Manon waarschuwt: "Denk niet dat je het niet krijgt en denk niet dat je er met een week vanaf bent".

Er is nog veel onbekend

Vorige maand waarschuwden Britse neurologen voor niet voorziene gevolgen van besmetting. Patiënten met slechts milde symptomen vertoonden na besmetting bij nader onderzoek toch hersenbeschadiging. Covid-19 tast de hersenen aan op manieren die we niet voor mogelijk hebben gehouden, vertelden de onderzoekers in juli aan de Britse krant The Guardian.

Manon deelt de kritiek van oud-hoofdinspecteur Inspectie Gezondheidszorg Wim Schellekens. Hij zei in de EenVandaag-uitzending van afgelopen donderdag dat premier Rutte de ernst van de ziekte beter had moeten uitleggen tijdens de persconferentie.

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.