Gezondheidseconoom RUG adviseert 'Duitse aanpak' in Noord-Nederland in strijd tegen corona (veel tests, mondkapjes in winkels en meer duidelijkheid voor ondernemers)

Gezondheidseconoom prof. dr. Jochen Mierau van de Rijksuniversiteit Groningen.

Gezondheidseconoom prof. dr. Jochen Mierau van de Rijksuniversiteit Groningen. Foto: Siese Veenstra

Noord-Nederland zou bij wijze van regio-experiment de ‘Duitse aanpak’ van het coronavirus over moeten nemen. Dat bepleit gezondheidseconoom Jochen Mierau van de Rijksuniversiteit Groningen en de Aletta Jacobs School of Public Health.

In Duitsland kunnen mensen zich veel vaker, sneller en dicht in de buurt laten testen op corona, ook als ze nog geen klachten hebben. In winkels zijn mondkapjes verplicht en in de horeca draagt personeel een mondkapje en bezoekers op weg naar hun tafeltje in principe ook. Het is in veel deelstaten ook verplicht je naam achter te laten bij bezoek aan een restaurant, om contactonderzoek gemakkelijker te maken.

,,Die Duitse regels bieden duidelijkheid, en dat is waar behoefte aan is’’, vindt Mierau. ,,De overheid moet zekerheid bieden zodat ondernemers weten waar ze aan toe zijn. Dat is nodig voor het consumentenvertrouwen.’’

Advies aan minister

De Groningse hoogleraar gezondheidseconomie zit met andere economen zoals zijn collega Xander Koolman van de Vrije Universiteit en oud-inspecteur van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd Wim Schellekens in een deskundigencomité dat op verzoek van minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid adviezen geeft over hoe de coronacrisis verder moet worden aangepakt. Mieraus plan voor de ‘Duitse aanpak’ in het Noorden maakt daar deel van uit.

,,Als Noord-Nederland het op zijn Duits aanpakt en de rest van Nederland het huidige beleid blijft volgen, dan zou je over enige tijd verschil moeten kunnen aantonen’’, vervolgt Mierau. ,,Het is belangrijk dat we beleidskeuzes meer baseren op wetenschappelijke kennis, die we op die manier kunnen vergaren.’’

Natte vinger

De gezondheidseconoom vindt dat het coronabeleid de afgelopen tijd toch al te veel met de natte vinger is gedaan. ,,We kunnen constateren dat het een half jaar geleden niet goed genoeg is gegaan’’, zegt hij.

,,Als we willen voorkomen dat we ieder half jaar op zo’n manier moeten terugkijken, moeten we het beleid meer baseren op kennis die er is. We lopen op verschillende punten steeds achter bij kennis die er is. Zo is al sinds dit voorjaar bekend dat het virus ook overdraagbaar is voordat mensen symptomen hebben. Maar toch blijven we alleen mensen met symptomen testen in Nederland. Zo is er ook nieuwe kennis over het effect van mondkapjes, die nog niet wordt toegepast. Het RIVM blijft stellen dat mondkapjes schijnveiligheid kunnen bieden, terwijl wetenschappelijk al is aangetoond dat het argument van de schijnveiligheid juist niet op gaat.’’