RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Nederlands reddingsteam Beiroet: 'Het is een onwerkelijke situatie'

Nederlands reddingsteam op de rampplek in Beiroet. Beeld © USAR

Het Nederlandse reddingsteam USAR is voor het eerst op verkenning geweest in Beiroet. Het team hoopt nog slachtoffers van de explosie afgelopen dinsdag op te kunnen sporen.

Vannacht is het Nederlandse team van 63 hulpverleners aangekomen in Beiroet. Na een korte rustpauze zijn ze voor het eerst op pad gegaan om de omgeving van de rampplek te verkennen.

Met een busje op pad

Het team is wel wat gewend. Toch maakte de plek ook op hen veel indruk. "Het is heel onwerkelijk om in zo'n verwoest gebied rond te lopen", zegt Jop Heinen, de woordvoerder van het team, tegen RTL Nieuws.

Met een busje en een kleine groep van onder anderen bouwkundigen en verpleegkundigen zijn ze naar de haven gereden, waar de explosie heeft plaatsgevonden. Zeker 145 mensen kwamen daarbij om het leven en duizenden raakten gewond. 

Zo sterk was de explosie in Beiroet: 'Een kleine atoombom'

02:51
Een deskundige legt uit hoe de kracht van de ontploffing moet worden ingeschat.

Geen mensen gevonden

Op de rampplek is het een grote ravage, zegt Heinen. Het reddingsteam heeft een voorverkenning gedaan om in te schatten of er nog mensen onder het puin liggen. Ze hebben auto's gecontroleerd en gebouwen bekeken, maar de kans dat ze daar nog mensen vinden, lijkt vrij klein.

"De lokale hulpdiensten zijn er al geweest en hebben vermoedelijk al veel slachtoffers weg kunnen halen", legt Heinen uit. In het gebied waar ze vandaag waren, konden ze dus nog weinig betekenen.

Zelfvoorzienend

Het USAR-team bestaat uit onder meer brandweer- en ambulancepersoneel, politie met speurhonden, bouwkundigen en een trauma-arts. Ze zijn gespecialiseerd in opsporings- en reddingsoperaties in stedelijke gebieden.

In totaal blijven ze tien dagen weg. Ze zijn daarbij zelfvoorzienend en hebben dus geen eten of drinken nodig van de lokale bevolking. Ze verblijven in een hotel op een militaire basis bij de stad.

USAR is ook naar andere rampgebieden geweest, zoals naar Haïti toen daar in 2010 een zware aardbeving was. En in 2017 naar Sint-Maarten, nadat orkaan Irma het eiland had verwoest.

Afgebakend gebied

Toch is deze ramp in Libanon ook weer een nieuwe ervaring voor het team. "Bij natuurrampen is vaak alles verwoest. Hier is het een afgebakend gebied en zie je echt waar de schade het grootst is." Op andere plekken in de stad proberen mensen het leven weer een beetje op te pakken, terwijl het deel van de explosie in puin ligt en verlaten is.

Maar volgens Heinen betekent het niet dat deze missie makkelijker is dan andere. "Het getroffen gebied is nog steeds heel erg groot en onoverzichtelijk."

Laatste
Lees ook:
Laatste selfie van brandweereenheid voor explosie Beiroet

Dag en nacht

Het team werkt samen met lokale autoriteiten en andere internationale reddingsteams uit Frankrijk en Polen. Gezamenlijk wordt afgestemd waar de zoekacties plaatsvinden, om te voorkomen dat er dubbel werk wordt gedaan.

De hulp stopt niet bij het invallen van de avond. Vanavond is er weer overleg en hoopt het team weer in actie te komen. "We willen dag en nacht doorwerken, daar zijn we ook op uitgerust."