RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

'Kind weer naar school? Oefen alvast samen de fietsroute'

Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

Voor de scholen na de zomer weer beginnen, doen ouders er goed aan om de fietsroute naar vanaf huis alvast te oefenen met hun kinderen. Dat adviseert Veilig Verkeer Nederland (VVN).

"Zo kunnen lastige verkeerssituaties worden getraind zodat we de kans op ongevallen verkleinen", zegt VVN-directeur Evert-Jan Hulshof in De Telegraaf.

Brugklassers 

In voorgaande jaren zorgde het openen van de scholen vanaf midden augustus tot begin september tot een verdubbeling van het aantal verkeersslachtoffers onder 12-jarige fietsers, weet VVN. Vooral brugklassers kunnen wat oefening gebruiken met hun ouders, vindt de organisatie, omdat de route naar school vaak nieuw is. 

Meer
Lees ook:
Meer dan 10 procent Nederlandse kinderen heeft geen fiets

Kinderen vormen een kwetsbare groep in het verkeer, zegt Hulshof. "Ze zijn sneller afgeleid, schatten risico’s minder goed in, zijn speels en impulsief. De hersenen zijn nog niet volledig ontwikkeld, waardoor kinderen een beperkt besef van gevaar hebben."

Meer ruimte kinderen

Door de coronacrisis zullen veel mensen de komende periode nog thuiswerken, wat de ochtend- en avondspits verandert. Volgens VVN zou dat kinderen meer ruimte bieden om zelfstandig naar school te fietsen of lopen. Maar het blijft uitkijken, waarschuwt Hulshof. "Want van de elf verkeersdoden onder de 14 jaar vorig jaar zaten er negen op de fiets."

De organisatie roept ook ouders op om de auto te laten staan, om zo te voorkomen dat "jongeren ook geen gejaagde vaders in hun bolide tegenkomen die te hard rijden om hun kind nog net voor het werk af te zetten".

Kind zoekt fiets

02:11
Een op de negen kinderen in Nederland heeft geen fiets, zo bleek vorige maand uit onderzoek in opdracht van de ANWB.