Vertrouwelijk RIVM-rapport: ventilatiesysteem verspreidde virus in verpleeghuis (volkskrant.nl)


verdere verspreiding van het SARS-CoV-2-virus door een ventilatiesysteem’, aldus het RIVM in de vertrouwelijke rapportage, die op 23 juli in het instituut is besproken. Voor de betrokken onderzoekers is de bevinding ‘reden om andere instellingen te attenderen op de mogelijke risico’ ...

door Rattocasi in Gezondheid  ·  39 Reacties

  • 6
  • 483x gelezen
Reageer met een Emoji

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.

Zou het nu werkelijk gaan gebeuren dat journalisten hun werk gaan doen en zelf op onderzoek uitgaan?

5
1 Rattocasi

Maar wees gerust
In een vliegtuig is het ventilatiesysteem ok
LOL

1
2 Ignatowski

@2 dan als 82 jarige met onderliggende kwalen maar niet vliegen.

7
3 Rattocasi

De vertrouwelijke rapportage voedt de voortdurende discussie of het covid-19-virus zich ook via kleine deeltjes door de lucht (aerosolen) verspreidt. Als dat het geval is, kan ventilatie een belangrijke rol spelen. Een groep van 239 wetenschappers drong vorige maand in een open brief nog aan om dit serieuzer te nemen.

Groep van 239 wetenschappers en er nog maling aan hebben en maar aan die 1,5 in de buitenlucht vast houden, RIVM dikke leugenaars.

7
4 Rattocasi

Tussen 23 en 26 juni raakten in verpleeghuisafdeling De Tweemaster 17 van de 21 bewoners besmet met het covid-19-virus. Zes van hen overleden. Ook 18 medewerkers kregen het virus, terwijl het personeel chirurgische mondneusmaskers droeg, behalve tijdens de pauzes.

terwijl het personeel chirurgische mondneusmaskers droeg.
Weer een bewijs dat mondmaskers niet hielpen, maar mensen wel verplichten ze buiten te dragen stelletje idioten.

7
5 Rattocasi

‘Het RIVM doet geen uitspraken over vertrouwelijke documenten’, luidt de formele reactie, hoewel er ook in openbare documenten gewag wordt gemaakt van nader onderzoek naar de rol van recirculatie van lucht binnen de gemeenschappelijke huiskamer bij ‘een uitbraak in een verpleeghuis in de regio Rotterdam’. Hetzelfde geldt voor de rol van recirculatie van lucht bij ‘een uitbraak in een vleesverwerkingsbedrijf’.

Hoezo geeft RIVM geen vertrouwelijke documenten openbaar, horen deze dan niet openbaar te zijn als het een ieder aangaat!!! Ga je schamen RIVM

7
6 Rattocasi

Ook het zorgpersoneel verplichten te blijven werken met klachten,maar zonder beschermende middelen,heeft bijgedragen aan besmettingen binnen veel verpleeghuizen.

1
7 kelly11

@4
[ Groep van 239 wetenschappers en er nog maling aan hebben en maar aan die 1,5 in de buitenlucht vast houden, RIVM dikke leugenaars.]

Het onderwerp kwam al eerder ter sprake: https://www.nieuwskoerier.nl/news/691717-luchtoorlog-om-corona-ruim-200-wetenschappers-vragen-in-brief-aandacht-voor-ventilatie

Reactie 4:
[(**) Viroloog Ron Fouchier van het Erasmus MC in Rotterdam is meermaals gevraagd om de brief mee te ondertekenen, laat hij per mail weten. Hij bedankte daarvoor, en hij vermoedt vele epidemiologen en virologen met hem: het overgrote deel van de ondertekenaars zijn fysici, ingenieurs, milieutechnologen en bouwkundigen. „De fysici en ingenieurs hebben weinig rekening gehouden met de virologie, biologie en epidemiologie van het probleem en een slechte onderbouwing gegeven. Natuurlijk is iedereen het eens dat ‘betere ventilatie’ beter is. Maar de vraag is of het nu realistisch is om in bestaande gebouwen als concertzalen, bioscopen en nachtclubs ventilatiesystemen te bouwen of aan te passen en zo ja, via welke specificaties en tegen welke kosten”, aldus Fouchier. (**)

https://www.nrc.nl/nieuws/2020/07/06/rivm-toch-kans-op-zwevend-virus-in-bedompte-ruimte-a4005162]

reactie 9: [Het RIVM over ventilatie en Covid-19: https://lci.rivm.nl/ventilatie-en-covid-19]

Inmiddels voorzien van een update:
Versiebeheer
28-07-2020: Dit advies is aangepast naar aanleiding van nieuwe vragen van VWS. Voor het volledige document met antwoorden op de vragen, zie het *)adviesdocument aan het ministerie van VWS.

*) https://www.rivm.nl/documenten/beantwoording-vragen-met-betrekking-tot-ventilatie-op-verzoek-van-ministerie-van-vws

2
8 Wilmama

In kleine stapjes, met zo min mogelijk gezichtsverlies, gaat het RIVM nu toch om.

3
9 Mac Benac

@6
[Hoezo geeft RIVM geen vertrouwelijke documenten openbaar, horen deze dan niet openbaar te zijn als het een ieder aangaat!!! Ga je schamen RIVM]

Er staat dat het RIVM het document op dit moment niet wil bespreken. De tekst ervan staat namelijk gewoon beneden het artikel van de VK en eindigt met:
(**) Er vindt nog aanvullend onderzoek plaats om de uitbraak verder in kaart te brengen, waaronder sequencing van de patiëntenmonsters. Na afronding van het gehele onderzoek volgt de eindreportage met definitieve conclusies. (**)

Kortom: als er iemand is die zich zou moeten schamen, ben jij het wel met je voortdurende draaien en verdraaien. Je leest vrijwel nooit wat er staat, maar wat jij wilt dat er staat. Hoe maakt niet uit, als het uiteindelijk maar in jouw straatje past.

3
10 Wilmama

@10 Schat dit was in maart al bekend en daarna zijn er veel doden gevallen in de verpleeg huizen dan denk ik dat je de kapot moet schamen als RIVM.

Maar van mij mag jij gewoon je pro-farma mening hebben.

6
11 Rattocasi

@1 @4 @5 @6

Op jou van toepassing: 'Eerst gedaan en daarna pas gedacht, heeft al heel wat onnodige ellende gebracht.'
(**) RIVM wijzigt ventilatierichtlijn

Op 28 juli heeft ook het RIVM de ventilatierichtlijn herzien. Maar volgens een woordvoerder heeft dit niets te maken met de uitbraak in Maassluis. "De suggestie die wordt gewekt door de Volkskrant en EenVandaag dat dit zou zijn gebeurd vanwege de casus in Maassluis, is niet juist", zegt de woordvoerder.

Op de vraag op basis waarvan de richtlijn dan wel is herzien, verwijst het RIVM naar onderzoeken van het Europese RIVM. Dit zal morgen door het RIVM worden gedeeld.(**)

https://nos.nl/artikel/2343007-rivm-onderzoekt-verspreiding-coronavirus-door-ventilatiesysteem.html

Tja............

1
12 Wilmama

@5
Dus jij denk dat mensen tijdens hun pauzes niet besmet kunnen worden ?

2
13 Snorrie

@13 ach ja in de afgesloten koffie ruimte steek je het hele huis aan.
Dikke corona knuffel van mij, zo nu koffie.

7
14 Rattocasi

@12 lastig vindt je niet een fout toegeven, veel doden door gevallen, door niet te luisteren dat het ook wel een anders kan zijn dan de koker waar je door kijkt.

6
15 Rattocasi

@14
Dat is een probleem van een slecht ventilatie systeem en/of onvoldoende bekendheid met hygiene protocollen.

1
16 Snorrie

@15
Welk gedeelte van deze tekst bij de NOS heb je ook al niet begrepen dan?!:

(**)......De GGD Rotterdam Rijnmond zegt *)in een reactie dat het onderzoek naar Maassluis nog niet is afgerond. "De reden van de corona-uitbraak is nog onduidelijk, het ventilatiesysteem aanwijzen als bron is voorbarig."

Het 'vertrouwelijke RIVM-rapport' is volgens de RIVM-woordvoerder nadrukkelijk geen onderzoeksrapport "maar een vertrouwelijk verslag van een signaleringsoverleg". Hij zegt dat dit een overleg is waarin het instituut samenwerkt met de GGD Rotterdam Rijnmond en het Franciscus Gasthuis & Vlietland. "Het RIVM heeft hierin geen actieve rol gespeeld en het is ook geen vertrouwelijk RIVM-rapport." (**)

*) https://www.ggdrotterdamrijnmond.nl/nieuws/reactie-eenvandaag/index.xml

Nogmaals: Er bestaat GEEN vertrouwelijk RIVM-rapport.

1
17 Wilmama

RIVM zal waarschijnlijk niets naar buiten brengen zonder eerst overleg te hebben gehad met de regering. Net als het OMT trouwens.
Over ruim een half jaar zijn er verkiezingen.

Ik vind het jammer dat RIVM niet zo onafhankelijk is.
Als je onafhankelijk bent zou je eerder je vermoedens naar buiten brengen en op z'n minst waarschuwen dat de ventilatie "mogelijk" een rol zou kunnen spelen.
Dan kunnen bijv. verzorgingshuizen eerder ingrijpen om besmettingen te voorkomen. Voor alle zekerheid.

Het is èèn en al traagheid met onderzoeken, onderzoeken en onderzoeken.
Dat kan mensenlevens kosten.
Ik mis de snelheid om in actie te komen. Nederland is een groot verschil met de landen om ons heen vwb. het handelen.

3
18 Liz

@12 "Op 28 juli heeft ook het RIVM de ventilatierichtlijn herzien."

***
Best laat.

3
19 Liz

@17 als jij het zegt zal het wel waar zijn toch? alles wat jij zegt is toch alleen waar ,ander waarheden bestaan er niet alleen die van googlemama. Weet niet of je het weet maar NOS is verlengstuk van overheid.

Volkskrant die schrijft;
Toen er desondanks abrupt zo veel besmettingen onder het personeel plaatsvonden terwijl aanvankelijk maar één patiënt was besmet, werd het ventilatiesysteem in de gemeenschappelijke huiskamer onderzocht. Op het gaas van de airco-unit en in filters van vier ventilatiekasten werd vervolgens het virus in hoge waarden aangetroffen.

Het RIVM doet geen uitspraken over vertrouwelijke documenten’, luidt de formele reactie, hoewel er ook in openbare documenten gewag wordt gemaakt van nader onderzoek naar de rol van recirculatie van lucht binnen de gemeenschappelijke huiskamer bij ‘een uitbraak in een verpleeghuis in de regio Rotterdam’. Hetzelfde geldt voor de rol van recirculatie van lucht bij ‘een uitbraak in een vleesverwerkingsbedrijf’.

3
20 Rattocasi

@20
Als je nu even laat uitleggen wat recirculatie betekent dan weet je ook gelijk de oorzaak.

0
21 Snorrie

@21 Het RIVM doet geen uitspraken over vertrouwelijke documenten’, luidt de formele reactie, hoewel er ook in openbare documenten gewag wordt gemaakt van nader onderzoek naar de rol van recirculatie van lucht binnen de gemeenschappelijke huiskamer bij ‘een uitbraak in een verpleeghuis in de regio Rotterdam’. Hetzelfde geldt voor de rol van recirculatie van lucht bij ‘een uitbraak in een vleesverwerkingsbedrijf’.

3
22 Rattocasi

@22 Nog een keer:
Het RIVM doet geen uitspraken over vertrouwelijke documenten’, luidt de formele reactie,

Tja dat hebben wij bij het kort geding gezien met de corrupte rechter.

3
23 Rattocasi

@20
[ Weet niet of je het weet maar NOS is verlengstuk van overheid.]

Als het in jouw straatje te pas komt, is er nooit iets mis met een artikel in de Volkskrant of wat?!

Deze bloemlezing van jouw reacties van de afgelopen 10 dagen vertellen een ander verhaal:
Media houd liever het angst verhaal er in dus vertellen ze dat maar even niet.

gaat over positief geteste zegt totaal niks over besmettelijkheid ook al wil deze achterlijke krant dit laten denken.

hoop dat ze woordelijk afgemaakt worden door de media maar tja zal wel niet want dat zijn harlekijnen van overheid.

NOU dan verzet media heel wat doelpalen.

NOS flut media weten jullie nu nog niet dat het om positief geteste gaat en niet over besmettelijkheid!!!

Ik verzet niet een doelpaal dat doet de media de hele tijd.

Telegraaf is dus nog dezelfde krant als in 2e wereldoorlog tijd, een zeer foute krant.Zoekt niks uit neemt kwakloos iets over en is flink aan het paniek zaaien.Mensen gewoon je abonnement opzeggen, is flut krant.

Tja dat krijg je als media steeds liegt krijg je ook beschuldigingen.

Lekker angst verhaal weer van RTL.RTL gaat over getesten niet over of je besmettelijk bent, jullie liegen wat af.

Mensen zeg je dagbladen op want zelf onderzoek doen ze echt niet.

Jemig weten die kranten het nu nog steeds niet te benoemen……….

Nu even niet meer met kranten aankomen dat zijn verlengstukken van overheid hebben een bruine tong van het likken, onderzoeken niks zelf die kranten en zijn heerlijk de mensen in de angst aan het houden want dat verkoopt namelijk.

alle kranten zijn baggerzooi die geen onderzoeken meer doen en elkaar napraten, gewoon abonnement opzeggen en niet meer lezen ook NOS en RTL niet meer kijken kan je zeggen lekker rustig.

0
24 Wilmama

De ventilatie systemen zo aanpassen dat het virus gedood wordt als het op het gaas van het systeem terecht komt.
En voor in de koffie kamers voor het personeel, een apart ventilatiesysteem gebruiken.

2
25 Marrie

@25
Makkelijker gezegd als gedaan.

1
26 Snorrie

@26
Ja, dat geloof ik direct dat het moeilijk is.
Misschien een uv lamp die virussen dood inbouwen, of gaan samenwerken met de ruimtevaart deskundigen.

2
27 Marrie

@27
De benodigde techniek is gewoon te koop.
Echter de ventilatie systemen in alle verzorgingshuizen aanpassen is een klus van jaren en miljarden.
Niet te vergeten het gegil van de duurzaamheid freaks die het leven van een torretje voorop stellen.

1
28 Snorrie

We zien dat de medewerkers van de farma-industrie het er maar weer druk mee hebben om de imagoschade beperkt te houden.

4
29 Mac Benac

@29 viel het je ook al op, krijgen het steeds zwaarder moeten 24-7 erop blijven zullen langzaam uitgeput zijn.

3
30 Rattocasi

@29 vanavond weer een bak corona bagger over de mensen heen van angst.
Dat het alleen over positief getest gaat die niet besmettelijk zijn vertellen z er maar even niet bij.
Wat ze er ook niet bij vertellen dat de uitvinder van de test dood is en voor zijn dood vertelde de test niet te gebruiken omdat hij niet goed werkte ssssttt niet verder vertellen.

3
31 Rattocasi

@25 @26 @27

Eerst maar eens afwachten of het er überhaupt iets mee te maken had?:
https://www.argoszorggroep.nl/reactie-argos-zorggroep-op-artikel-eenvandaag-over-de-relatie-tussen-ventilatiesystemen-en-verspreiding-van-het-coronavirus/

(**) Nieuwe inzichten
Hoewel nog niet zeker is of het ventilatiesysteem daadwerkelijk een rol heeft gespeeld in de uitbraak in De Tweemaster, willen wij élk mogelijk risico uitsluiten: veiligheid staat voorop! Het RIVM zag het gebruik van een modern ventilatiesysteem dat recirculeert, zoals wij gebruiken op woonzorggroep De Ever in De Tweemaster, niet als risico met het oog op de verspreiding van virusdeeltjes. Veelvuldig onderzoek naar het coronavirus heeft geleid tot nieuwe inzichten die mogelijk aantonen dat deze systemen mogelijk wel een rol spelen in de verspreiding. Dit wordt momenteel verder onderzocht. Zodra bekend was dat recirculatiesystemen een mogelijk risico vormen, hebben wij op 8 juli jl. direct actie ondernomen en uit voorzorg het systeem op De Ever anders ingesteld: de recirculatie is uitgezet en het systeem voert 100% verse buitenlucht aan. Wij hebben de GGD gevraagd om nader onderzoek, wat momenteel loopt. In andere ruimtes in De Tweemaster en in andere huizen van Argos Zorggroep wordt dit systeem niet gebruikt. (**)

1
32 Wilmama

@31
[Wat ze er ook niet bij vertellen dat de uitvinder van de test dood is en voor zijn dood vertelde de test niet te gebruiken omdat hij niet goed werkte ssssttt niet verder vertellen.]

Hoe vaak kom je nog met deze leugen? Kary Mullis heeft dat nooit beweerd voordat hij overleed in augustus 2019.

1
33 Wilmama

@32
Dan zouden ze voor alle zekerheid in verpleeghuizen die lampen moeten installeren die virussen dood in een afgesloten ruimte.

2
34 Marrie

@33 jij liegt de hele tijd niet ik.

2
35 Rattocasi

@35 Ja, mooi is dat. De engel des doods gaat jou van leugens betichten question

2
36 Mac Benac

@35
Het was Kwatta die gisteren nog deze link over Kary Mullis naar jou stuurde :
https://www.reuters.com/article/uk-factcheck-pcr/fact-check-inventor-of-method-used-to-test-for-covid-19-didnt-say-it-cant-be-used-in-virus-detection-idUSKBN24420X

11: Reactie op bericht: https://www.nieuwskoerier.nl/news/706764-coronavirusbesmettingen-tot-twaalf-keer-hoger-dan-we-denken

Vandaag kom je hierboven in @31 met precies dezelfde bullshit aankakken.

1
37 Wilmama

@32
Het kan nooit geen kwaad om pro actief te zijn.
Gewoon de zooi eens goed nakijken en extra laten reinigen.
Desnoods offertes aanvragen voor een upgrade.

2
38 Snorrie

Zo nu gaan ze de kinderen de schuld geven stelletje idioten.

2
39 Rattocasi

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
Net binnen
Toon meer
Meest gelezen
Laatste reacties
Vageali6888
Rob de Wijk: ‘De Russen kunnen de boel ook hier totaal ontwrichten’

@43"Illegaal veroverd terrein"Moeten we China ook militair steunen bij het terugpakken van Taiwan ? :)...

1 minuut geleden geplaatst door Vageali6888

Schildpad
Jonge man steekt zichzelf in brand bij rechtbank waar Trump-proces wordt gehouden

Man steekt zichzelf in brand bij rechtbank waar Trump-proces wordt gehouden: “Extreme daad van protest”https://www.hln.be/buitenland/man-s...

2 minuten geleden geplaatst door Schildpad

Feldwebell
Rob de Wijk: ‘De Russen kunnen de boel ook hier totaal ontwrichten’

Op de Krim bij de luchtmachtbasis Dzankoy drie S400 systemen uitgeschakeld met waarschijnlijk ballistische raketten. Tot zover de kwaliteit van ...

6 minuten geleden geplaatst door Feldwebell

Feldwebell
Rob de Wijk: ‘De Russen kunnen de boel ook hier totaal ontwrichten’

@50 Sinds wanneer is het belangrijk wat lulletje lavendelwater te melden heeft?...

6 minuten geleden geplaatst door Feldwebell

Nicks R. Van
Rutte wil Nederlandse soevereiniteit opgeven om Europese interne markt te verbeteren - NieuwRechts.nl

Moeten we dat hele kleine beetje soevereiniteit wat er nog over is nou ook nog inleveren? Gaan we niet doen Mark....

9 minuten geleden geplaatst door Nicks R. Van

Vageali6888
Rob de Wijk: ‘De Russen kunnen de boel ook hier totaal ontwrichten’

@47Ja en Baudet ook toen hij om dit alles te voorkomen samen het referendum organiseerde.."Wat je feitelijk doet is een oorlog ontketene...

9 minuten geleden geplaatst door Vageali6888

Vageali6888
Rob de Wijk: ‘De Russen kunnen de boel ook hier totaal ontwrichten’

@48Zou kunnen, en doorgaans zijn lanceringen van korte afstand moeilijker te onderscheppen.In 2016 uitte Poetin ook z'n zorg over de uit...

11 minuten geleden geplaatst door Vageali6888

Nicks R. Van
Bejaard echtpaar Nieuw-Zeeland gedood door ram

Dat beest stond op ramkoers!...

13 minuten geleden geplaatst door Nicks R. Van

Wedergeboren
Jonge man steekt zichzelf in brand bij rechtbank waar Trump-proces wordt gehouden

@14 Exact ja, dat was het, dank je. Afgrijselijke beelden, waar wij beiden nu weer door geplaagd worden. Echt een gebeurtenis...

16 minuten geleden geplaatst door Wedergeboren

Mevrouw Stemband
List of retroreflectors on the Moon - Wikipedia

@32 Nope:"The South Atlantic Anomaly (SAA) is an area where Earth's inner Van Allen radiation belt comes closest to Earth's surface, dipping...

18 minuten geleden geplaatst door Mevrouw Stemband

NK. App
Bhabhi Xxxx VideoLech GottiIndo18Twinks BdsmPornhub TinyIndian School Porn VideosDeepthroat Cock SuckersExtreme Porn HubPanjabixxxBianca FerrazNicks Indian PornBahu Ko Sasur Ne PelaZoe HallowayDogs Licking ClitPinky BbcLesbian Porn AuntPorntrex.Japonesa Gostosas PeladasWraith PornNekonsfwShaline DevineXnxx Boobs SexXnxx Tamil TeenPublic Pickup Sex VideosMom Margo SullivanAnal GappingDesi Bhabhi Nude PicsSavannah SamsonMomseductionFamily Strokes PornMumbaipornNude Bhabhi SexSunny Sex HdXxx PushyMiss World NudeAndrea TeenyMotherlrssPeeing RedditAnimated Porn BestPorono ApkXnxx BestFucking At WorkChaterbate Web CamDoggystyle PoundingHot Breastfeeding VideosSexcy StoryBig Boobs UndressingNaked Cabaret DanceErotic MoneyNude Celebritie PicsXhamster LivPorno Inceste FamillePorn DogFlashing Women In PublicMisty Stone LesbianFree Porm SitesSexoamador CaseiroJogos De Sexo Para AndroidLido Adult TheaterVoluptuous NudeAriana Grande XxxXamaster ComAlina Rose NakedPriti Sex VideoKinky Kinky PornEmpressleajJapanese Hidden Cam MassageBackroom Casting Couch UpdatesTamil Pussy LickingNewchloe18Odette DellacroixMallika SexyJudy Landers NudeGolden Time HentaiBbbbbbKatrinajadeAdam Eve PornPorn Gay MessageKoren Porn StarGirlfrirnd PornNarumiya JinSusan Olsen PornLove Sex MovieUnder The Witch PornPorn Nacionaisسکس همجنسDexter Laboratory PornPorn SaliSsex MoviesNaughtyamerica.conEriticaYu PornLauren Sanchez Nude2018 Sex VideoKylie Kingston PornXxx FimiliSpa Nk BangTs Porn TubeFilme PornografiaMundo HentaVideos Pornografocos GratisMmf ThreesomeBar Paly NudeBig Breast NudeSani Lan XxxXvideo HdOuter Banks NudeNude Female PicsFacesitting PornhubMarathi Gavran SexCumfiestaCecila LionXnxx Romantic VideoReal Hidden Cam SexPierced TitsDoublelstWww Xx HdAfrican Porn HdHindi Sex Video With AudioLesbian Porn.H 动漫Lola Bunny NudeDesimms Coऐकस ऐकसPorn ImpregBus In Sex VideoIndian Deai PornWife Swinger ClubAishwarya Rai PornographyKey West SwingersReikosawamuraNerdballer TvBhabhi Devar Xxx VideosPorn Big Boobs SisterPorn HornyPornhentiXnxxfrenchIndian Babe SexPlaying A Game With Hot Step SisterNet échangisteBhabhi Devar XnxxXnxxvideohdEmmanuel SpaceUnwanted CreampiedReal Masaage PornOnlyfans Paga Em DolarSara Diamante AnalDelightful HugJulie Ann Hot VideosMomandsonporno