Irritatie loopt hoog op in de horeca bij de gasten
koken & etenZes van de tien Nederlandse horecabezoekers storen zich aan het niet naleven van de coronaregels door andere gasten. Ook de verplichte timeslots verpesten het terrasje pakken, waardoor men liever thuisblijft.
Dat blijkt uit een enquête van een kortingswebsite onder 1.007 Nederlandse horecabezoekers. Panelwizard vroeg hen namens Acties.nl naar hun ervaringen op terrasjes, in cafés en restaurants. Opvallend is dat 59 procent zich stoort aan de laksheid van andere gasten, bijvoorbeeld als ze onvoldoende afstand houden of tegen de aangegeven looprichting inlopen. Vooral jongeren en ouderen storen zich aan de ‘lossere houding’ van de horeca-bezoekers.
Wanneer je met een biertje in je hand op het terras zit, is het makkelijk om de ellende van de afgelopen maanden te vergeten, vindt Vince Franke van Acties.nl. Uit eigen ervaring weet hij dat mensen soms de mist in gaan. Ook hem overkomt het weleens. ,,Ondanks dat ik me zoveel mogelijk aan de voorschriften van het RIVM probeer te houden, gaat het soms nog weleens mis. Voordat je er erg in hebt, zit je bijvoorbeeld al met te veel mensen aan tafel. Ik begrijp dat dit voor andere gasten enorm frustrerend kan zijn.”
Verplichte timeslots
De helft van de ondervraagden zegt door de verplichte timeslots minder te genieten van een terrasje. Dit in combinatie met de extra coronaregels is voor 36 procent van de respondenten reden om de prijs-kwaliteitverhouding van cafés, bars en restaurants ondermaats te noemen.
Regionaal zijn er echter grote verschillen: van de ondervraagde Limburgers vond 49 procent de prijs-kwaliteitverhouding bijzonder slecht geworden en van de Utrechters maar 29 procent. ,,Verder hebben we nog gekeken naar de huidige prijs-kwaliteitverhouding (ondermaats volgens 36 procent), of het er leuker op is geworden in de horeca (70 procent ‘nee’) en of men liever thuis afspreekt met vrienden en/of familie (63 procent geeft hieraan de voorkeur),” aldus Franke.
,,Natuurlijk waren de timeslots even wennen, maar persoonlijk ben ik er wel een voorstander van. In plaats van eindeloos dineren en blijven plakken, weet je hierdoor heel duidelijk waar je aan toe bent en kun je er zelfs naadloos omheen plannen. Als je écht uitgebreid wil dineren, is anderhalf uur alleen wel iets te krap. Daarvoor zou misschien een uitzondering gemaakt kunnen worden.”
Liever thuis dan
Door onder meer de verplichte timeslots wordt thuis afspreken steeds populairder. Maar liefst 63 procent geeft in de enquête toe dat ze bezoek of kennissen liever thuis uitnodigen voor een borrel dan dat ze spreken in een café of restaurant.
Het volledige onderzoek kun je vinden op deze site.
Half juli werd al voorspeld dat het ergste nog moest komen voor de horeca. Bekijk hier het interview met Dirk Beljaarts, algemeen directeur van Koninklijke Horeca Nederland:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & eten
Dirk is prijzenoorlog begonnen: ‘De verschillen worden steeds groter’
-
PREMIUM38
Lieve Debby: ‘Ik wil geen seksloos leven, ik ben bang dat ik het ergens anders moet zoeken’
Debby Gerritsen weet raad als het gaat over de liefde, lust en relaties. Deze week wederom een seksuele kwestie: de man van Marlene wil geen seks meer en wil er ook niet over praten. Ze wil niet bij hem weg, maar wel graag weer een seksleven. -
Smullen maar! Hier eet je het allerlekkerste broodje van Nederland 😋
Hij dacht ‘laten we eens meedoen’ en sleepte prompt de hoofdprijs in de wacht. Chef Sjoerd Mampaeij van Broodje Midas uit Woerden is maandagmiddag gehuldigd als winnaar van het NK Lekkerste Broodje.Berkel en Rodenrijs, Woerden -
PREMIUM
Deze inkomsten moet je opgeven bij de belastingaangifte: ‘Risico op boetes’
Het is weer zover: sinds 1 maart kun je de aangifte inkomstenbelasting doen over het jaar 2023. Wij helpen je op weg bij je belastingaangifte. Vandaag: welke inkomsten moet je opgeven? -
PREMIUM
Is dit dé oplossing tegen voedselverspilling in de horeca? ‘100 kilo weggooien is 700 euro in de afvalbak’
Hotels en restaurants brengen dagelijks bergen met eten rechtstreeks naar de afvalbak. Dat zorgt voor grote verspilling van voedsel én geld. Het Utrechtse bedrijf Orbisk bedacht een superslimme oplossing voor dit probleem en daar veroveren ze nu de wereld mee.Utrecht
-
30
Minder bio-producten in de schappen of verpakt in plastic: ‘Controles slaan volledig door’
-
-
-
Het glas bepaalt de smaak van de wijn weet Hamersma: ‘Rode wijn heeft graag wat meer ruimte’
Een wijnmaker kan nog zo zijn best hebben gedaan een prachtige wijn in de fles te krijgen, dan nog kun je de smaak om zeep helpen. Simpelweg door het edele vocht in een verkeerd glas te schenken. Wijnexpert Harold Hamersma legt uit welke glazen je met kerst het best op tafel kunt zetten. ,,Duralex-glazen zijn niet geschikt voor wijn.” -
PREMIUMvoor jou getest96
Deze paprikachips komt als beste uit de test: Lays maar net een voldoende
Bijna 4 op de 10 zakken chips die in Nederland verkocht worden, zijn paprikachips. We zijn verzot op de pittige smaak en die fijne kraak. Ons panel onderwerpt 12 merken aan een blinde smaaktest. ,,Bah, er zit veel suiker in chips. Meer suiker dan paprikapoeder.’’
-
koken & eten
Slaap je slecht? Dat komt mogelijk door te veel knoflook in je gerecht
-
PREMIUM
Hoe bang moeten we zijn om ernstig ziek te worden? ‘Een deel van onze gezondheid hebben we zelf in de hand’
Het lijkt wel alsof we steeds zieker worden. Bijna zestig procent van de Nederlanders kampt met een chronische aandoening. Toch is er ook goed nieuws: steeds meer aandoeningen zijn beter te behandelen of zelfs te voorkomen. Daarnaast is er ook veel wat we zelf kunnen doen om het risico op ernstige ziektes te verkleinen. Een huisarts, kankeronderzoeker en immunoloog over hoe reëel het is om angstig te zijn. -
-
Vlaai mag alleen nog ‘Limburgs’ heten als-ie dagvers is én uit provincie komt