liveblog
NOS NieuwsAangepast

Den Haag komt met maatregelen voor zomerse dagen • Reisvouchers uit heel 2020 gedekt

  • Minister-president Rutte en minister De Jonge van Volksgezondheid geven donderdag om 19.00 uur weer een persconferentie over corona.
  • Het aantal mensen dat positief is getest op corona is de afgelopen week bijna verdubbeld, terwijl er minder mensen zijn getest. Er kwamen 2588 coronapatiënten bij, tegen 1329 een week eerder.
  • Cijfers over de ontwikkeling van het virus vind je op deze site van de Rijksoverheid en informatie over maatregelen in verschillende landen staat bij de ANWB.
liveblog gesloten

Liveblog gesloten

Dit liveblog is gesloten. Morgen starten we een nieuw liveblog met het belangrijkste coronanieuws.

'Zeker dertien personen bij Ajax besmet geweest met virus'

Zeker dertien spelers of stafleden van Ajax zijn besmet geweest met het coronavirus. Uit tests bleek dat zij antistoffen tegen het virus in hun bloed hadden, schrijft de Telegraaf. De club nam zo'n 90 tests af bij spelers en staf van het eerste en tweede elftal van de club.

Het is niet duidelijk wanneer ze het virus hadden, of ze symptomen hadden en waar ze het hebben opgelopen. De bloedtesten zijn half juni afgenomen. Een woordvoerder van Ajax wil tegenover de krant enkel bevestigen dat "een aantal" spelers en stafleden het virus hebben gehad. "Maar ik wil benadrukken dat er op dit moment niemand corona heeft", zegt hij.

Rotterdam en Amsterdam: niet gelijk boete bij ontbreken mondkapje

Mensen die in Rotterdam geen mondkapje dragen op straat in een gebied waar dit wel verplicht is, krijgen in eerste instantie alleen een waarschuwing. Wel worden ze gevraagd het gebied te verlaten. Dat zegt het Openbaar Ministerie tegen Rijnmond.

Boa's zullen 'coachend' handhaven en niet meteen een boete uitdelen. Alleen in uitzonderlijke gevallen maken de handhavers een proces-verbaal op wegens het niet opvolgen van aanwijzingen van ambtenaren.

In Rotterdam moeten mensen vanaf morgen een niet-medisch mondkapje dragen op drukke locaties als de Coolsingel, de Lijnbaan en de overdekte winkelcentra Alexandrium en Zuidplein.

De gemeente Amsterdam laat persbureau ANP weten voorlopig ook geen boetes uit te schrijven. "We gaan mensen eerst aanspreken en doen er alles aan om ze te bewegen vrijwillig het mondkapje in de aangewezen gebieden op te zetten", zegt een woordvoerder van de veiligheidsregio.

In Amsterdam gaat de mondkapjesplicht morgen in op de Wallen, de Kalverstraat, de Nieuwendijk, de Albert Cuypstraat en Plein '40-'45.

Kroegen in Ierland voorlopig niet open

Bars en nachtclubs in Ierland blijven nog zeker drie weken dicht. De Ierse premier Martin kan bovendien niet met zekerheid zeggen of de uitgaansgelegenheden überhaupt nog open gaan dit jaar. De overheid bekijkt of er extra staatssteun kan komen voor de horecasector, de luchtvaart en de culturele sector.

Het aantal besmettingen in Ierland is in een week tijd verdubbeld, al is het aantal gevallen in vergelijking met veel andere Europese landen laag. De overheid haalde vandaag nog een aantal bestemmingen van een 'groene lijst' met vakantielanden. Ierse toeristen die terugkomen uit Malta, Cyprus, Gibraltar, Monaco en San Marino moeten twee weken in quarantaine.

Ook vouchers voor geboekte reizen na 16 maart gedekt

De Stichting Garantiefonds Reizen (SGR) biedt nu ook garantie op reizen die na 16 maart 2020 zijn geboekt en vanwege corona moeten worden geannuleerd.

"SGR geeft met dit besluit duidelijkheid aan reizigers en aan de reiswereld. Alle vouchers die in 2020 door SGR aangesloten reisondernemingen zijn of nog worden uitgegeven als gevolg van de coronacrisis vallen nu onder de garantie van SGR", schrijft de organisatie op de website.

De Consumentenbond trok vanochtend aan de bel over vouchers voor pakketreizen die na 16 maart geboekt zijn en daarna zijn geannuleerd. Die vouchers waren niet gedekt: als een reisorganisatie failliet gaat, zouden mensen hun geld kwijt zijn.

Titelverdediger Nadal slaat US Open over

Het is officieel: Rafael Nadal zal niet meedoen aan de US Open. Het grandslamtoernooi begint op 31 augustus in New York.

"Dit is een beslissing die ik nooit had willen maken, maar ik volg mijn hart dit keer. Voorlopig wil ik liever niet reizen. Het lijkt er niet op dat we het coronavirus onder controle hebben."

Gemeente Den Haag komt met extra coronamaatregelen voor zomerse dagen

Gemeente Den Haag zal op zomerse dagen extra coronamaatregelen treffen. Op Scheveningen worden 20 handhavers ingezet om overlast tegen te gaan; drie keer zoveel als op gewone dagen. Ook zal tijdelijk de wielklem worden ingezet. Auto's met kentekens die niet hebben betaald of waarvan de maximale parkeerduur is verstreken lopen kans om een wielklem te krijgen.

Het dringende advies van de gemeente luidt: rijd niet met de auto tot aan de kuststrook, maar parkeer in Den Haag en neem vanaf daar de tram of bus. Om alles in goede banen te leiden worden er 50 verkeersregelaars ingezet en extra 'fietscoaches'.

"We doen dit om grenzen te stellen", zegt loco-burgemeester Bredemeijer van Den Haag. "We zijn een gastvrije badplaats, maar dat mag geen vrijbrief zijn om moedwillig regels te overtreden."

Campagne onder studenten: laat je testen

Rotterdamse studenten zijn een campagne begonnen om medestudenten op te roepen zich te laten testen op corona bij klachten. Burgemeester Aboutaleb was bij de aftrap: 'We hebben onder studenten tientallen besmettingen en daar maken we ons zorgen over.'

De slogan van de actie luidt: niet lullen, maar testen:

Studenten tegen studenten: het moet duidelijk zijn, laat je gewoon testen

Duizenden ontslagen bij Booking.com

De duizenden ontslagen die Booking.com vandaag bekendmaakte, hingen al maanden in de lucht. Met het instorten van het internationaal vliegverkeer door het coronavirus werd een belangrijk deel van het verdienmodel van het bedrijf weggeslagen.

Booking.com komt donderdag met kwartaalcijfers. Mogelijk wordt dan meer bekend over hoeveel ontslagen er precies gaan vallen en waar.

Rotterdam publiceert noodverordening: mondkapje op drukke plekken verplicht

De gemeente Rotterdam heeft de noodverordening gepubliceerd die mondkapjes op drukke plekken in de stad vanaf morgen verplicht. Dat betekent dat bezoekers winkelstraten in het centrum en overdekte winkelcentra moeten verlaten, wanneer ze geen mondkapje dragen. Ook kan er een boete volgen.

Adriaan Wierenga, noodrechtspecialist aan de Rijksuniversiteit Groningen, stelt dat burgemeesters met de noodverordening een bevoegdheid creëren die wettelijk onmogelijk is. "Wat je in een noodverordening mag, is rampen bestrijden. Maar bij infectieziekten bepaalt de minister van Volksgezondheid", zegt hij.

Het verplicht stellen van mondkapjes is volgens hem een maatregel die een grondrecht beperkt. "Het maakt inbreuk op de persoonlijke levenssfeer." Volgens Wierenga is de boete dan ook aan te vechten.

Burgemeester Ahmed Aboutaleb van de havenstad verwijst mensen die vinden dat de mondkapjesplicht indruist tegen de grondrechten, naar de landelijke politiek. "Als die discussie aan de orde is, moeten ze in Den Haag zijn", zei hij tegen Rijnmond.

Ook de gemeente Amsterdam moet voor middernacht met een noodverordening komen, anders kan de mondkapjesplicht op vijf drukke plekken in de stad niet ingaan.

Bij de aankondiging van de noodverordening vorige week, uitten noodwetspecialisten al hun zorgen:

Gemeente Rotterdam op Twitter: 'Het is veilig in Rotterdam'

Gemeente Rotterdam zegt dat het veilig is in de stad. De gemeente reageert hiermee op de uitspraak van het RIVM tegenover RTL Nieuws om alleen naar Rotterdam te komen als dat strikt noodzakelijk is. Hiermee was de indruk ontstaan dat het RIVM specifiek reizen naar Rotterdam afraadt, maar dat is dus niet het geval.

In Nieuws en Co nuanceerde Susan van den Hof, epidemioloog van het RIVM haar uitspraak al: "Dat was in reactie op een expliciete vraag. Wat ik bedoelde is: vermijd drukke plekken."

Dit zegt de gemeente op haar twitteraccount:

Weekcijfers corona: virus woekert door

Het coronavirus blijft zich verspreiden in Nederland, blijkt uit de wekelijkse RIVM-cijfers. Sinds 1 juli besmet elke patiënt gemiddeld meer dan één andere patiënt, waardoor de verspreiding toeneemt.

Regionaal zijn de verschillen groot: Rotterdam is de onbetwiste corona-koploper van Nederland, terwijl in 102 gemeenten helemaal geen coronabesmetting is vastgesteld.

'Steeds meer mensen weigeren bron- en contactonderzoek'

Het baart het RIVM zorgen dat er steeds meer mensen niet mee willen werken aan bron- en contactonderzoek. Dat dit het geval is, zou blijken uit informatie van de GGD'en.

"Steeds meer mensen zijn niet bereid om mee te werken. En ook blijven mensen in afwachting van een testuitslag niet altijd thuis", zegt epidemioloog van het RIVM Susan van den Hof.

RIVM: 'Steeds minder mensen werken mee aan bron- en contactonderzoek'

Kabinet bezorgd, maar geen nieuwe maatregelen volgens ingewijden

Als premier Rutte en minister De Jonge aanstaande donderdag een persconferentie geven, hoeven we geen nieuwe, grote landelijke maatregelen tegen de verspreiding van het virus te verwachten. Volgens ingewijden is het kabinet wel bezorgd over de stijgende besmettingen, maar is er geen reden voor paniek.

Volgens politiek verslaggever Xander van der Wulp wordt de persconferentie ook gehouden vanwege kritiek op Rutte: hij zou tijdens de vakantie onzichtbaar zijn. "Nu laat hij zichzelf weer zien en heeft hij daarmee een gelegenheid om het belang van de bestaande corona-regels nog eens te benadrukken."

Een coronapatiënt minder op intensive care

Op de intensive cares liggen nu 26 coronapatiënten. Dat is een persoon minder dan gisteren, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Op andere ziekenhuisafdelingen liggen 83 mensen met corona. Dat is er een meer dan gisteren.

Ruim de helft van het aantal opgenomen coronapatiënten ligt in ziekenhuizen in de regio's Amsterdam en Rotterdam, zegt voorzitter Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. In die regio's stijgt het aantal besmettingen ook het snelst.

RIVM: 'Vermijd drukke plekken'

"Vermijd drukke plekken", dat advies herhaalt epidemioloog van het RIVM Susan van den Hof in het radioprogramma Nieuws en Co.

In reactie op vragen van RTL Nieuws zei Van den Hof eerder: "Ik zou zeggen: Ga niet naar Rotterdam als dit niet nodig is". Het aantal besmettingen in Rotterdam ligt hoger dan in Antwerpen, en het advies voor die Belgische stad is oranje. Dit betekent: reis alleen af, als dit noodzakelijk is.

In Nieuws en Co nuanceert de epidemioloog van het RIVM haar uitspraak: "Dat was in reactie op een expliciete vraag. Wat ik bedoelde is: vermijd drukke plekken. De centra van Amsterdam en Rotterdam hebben veel drukte gezien de laatste tijd en daar worden maatregelen tegen genomen dat er niet te veel mensen bij elkaar zijn."

Op de vraag of het RIVM adviseert om ook Amsterdam te vermijden, antwoordt Van den Hof: "Ja, dat is het advies dat de Rijksoverheid al heel lang uitdraagt. Als het niet nodig is vermijd dan drukke plekken."

Gebarentolk Irma Sluis donderdag niet bij persconferentie

Gebarentolk Irma Sluis ontbreekt aanstaande donderdag bij de persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge over de corona-uitbraak. Een woordvoerder laat weten dat de populaire Sluis niet aanwezig kan zijn om de mededelingen van het kabinet 'zichtbaar' te maken voor doven en slechthorenden.

Sluis zal vervangen worden door een andere gebarentolk.

Gebarentolk Irma Sluis vertaalt het woord 'hamsteren':

RIVM: 'Ontwikkelingen toch wel zorgelijk'

Het aantal mensen dat positief is getest op corona is de afgelopen week bijna verdubbeld, terwijl er zo'n tienduizend mensen minder werden getest. "De ontwikkelingen zijn toch wel zorgelijk", zegt Susan van den Hof van het RIVM.

Van den Hof benadrukt dat de epidemie nog redelijk geconcentreerd is. "We zien het virus vooral in de regio's Amsterdam en Rotterdam, maar nu ook in de regio Haaglanden en West-Brabant. Daar zien we dat het percentage mensen dat positief test behoorlijk hoog is: meer dan 4 procent."

"Ook het aantal besmettingen neemt fors toe en blijft toenemen. Dat het niet stabiliseert, dat is zorgelijk", zegt Van den Hof. Het aantal afgenomen tests is iets gedaald ten opzichte van een week daarvoor. "Maar het percentage tests dat positief was, is verdubbeld. Wij kijken naar het aantal besmettingen en naar het aantal mensen dat positief test: als beide toenemen, dan betekent dat toch echt dat de verspreiding door blijft gaan."

RIVM: zorgelijk dat het aantal besmettingen fors toeneemt

Burgemeester verbiedt eerste competitieduel Go Ahead Eagles

De allereerste thuiswedstrijd van Go Ahead Eagles gaat niet door. De gemeente Deventer heeft een streep gezet door het competitieduel met De Graafschap dat gepland stond voor 6 september. De veiligheid en openbare orde is in het geding, er wordt gevreesd voor een confrontatie tussen de twee supportersgroepen.

Hans de Boer (VNO-NCW): tweede golf leidt tot massaontslagen

Als er een tweede golf van het coronavirus komt en we niet een verstandig economisch management voeren met een derde steunpakket, dan loopt de werkloosheid op naar 9 tot 10 procent. Dat zegt scheidend voorzitter van ondernemingsorganisatie VNO-NCW Hans de Boer in het radioprogramma De Nieuws BV op NPO Radio 1. "Ik wil geen paniek zaaien, maar wel een punt maken, aldus De Boer.

De economie staat er volgens hem beroerd voor, al doen we het nu nog goed in Nederland. "We zitten nu op een werkloosheid van 4 procent en daarmee doen we het goed in Europa."

Reproductiewaarde naar 1,20

Nu veel Europese landen het aantal coronabesmettingen weer zien stijgen, wordt overal met spanning gekeken naar het reproductiegetal, dat aangeeft hoeveel mensen een coronapatiënt gemiddeld besmet. De zogeheten r-waarde is in Nederland gedaald van 1,40 naar 1,20, heeft het RIVM bekendgemaakt, maar de berekening loopt enkele weken achter. De waarde die nu bekend is, dateert van 17 juli.

Het getal ligt in omliggende landen volgens recente cijfers ook boven de 1; in België op 1,082 en in Duitsland op ongeveer 1,09.

Voor ruim 100 euro een snelle test bij Eindhoven Airport

Het loopt nog niet echt storm bij het nieuwe testpunt voor corona tegenover Eindhoven Airport, maar de bedrijven Ecolog en Pro Health zijn dan ook nog maar een dag bezig. Iedereen kan zich laten testen voor 105 euro en de uitslag is er binnen vier uur, zeggen de bedrijven tegen Omroep Brabant.

Ook Nieuwsuur maakte deze reportage over de pitstop voor een coronatest op Eindhoven Airport.

Snelle testen worden wel als onbetrouwbaar bestempeld. Maar volgens manager Van der Leij zijn de testen van Ecolog en Pro Health net zo betrouwbaar als bij de GGD: "Wij doen de zogeheten pcr-test. Dat is dezelfde test als de GGD doet. De uitslag bij ons komt snel omdat wij hele korte lijntjes met ons laboratorium hebben."

Bij de GGD kun je alleen terecht als je klachten hebt. Ecolog en het laboratorium Pro Health zien een gat in de markt voor mensen die geen klachten hebben, maar toch een test willen of nodig hebben. De bedrijven zouden op meer punten testpunten willen inrichten, zoals op Rotterdam Airport of Schiphol.

Bijna verdubbeling van aantal besmettingen in Nederland

Het aantal nieuwe besmettingen in de week van 29 juli tot 4 augustus is uitgekomen op 2588, meldt het RIVM. Dat zijn er bijna twee keer zoveel als vorige week, toen er 1329 besmettingen in een week werden geteld.

Het aantal coronabesmettingen is dus gestegen, terwijl het totale aantal tests is gedaald. 2,3 procent van alle tests is positief, waar dat een week geleden nog 1,1 procent was. Dat betekent dat meer mensen die zich bij een teststraat meldden, daadwerkelijk het virus bleken te dragen. Er zijn ruim 10.000 minder tests afgenomen dan in de voorgaande week: 98.109 in plaats van de 111.764 vorige week.

Rotterdamse studentenverenigingen starten campagne

Studentenverenigingen in Rotterdam starten vandaag een campagne om studenten te wijzen op de gevaren van het coronavirus. De campagne is een reactie op de besmetting van enkele tientallen studenten in de stad. De verenigingen werken hiervoor samen met de gemeente en de GGD, meldt Rijnmond.

Studenten moeten zich door de campagne realiseren dat ze zich ook moeten laten testen als ze maar weinig klachten hebben. "De campagne gaat niet alleen over de gevaren", zegt Guido van Winden, voorzitter van het Rotterdamsch Studenten Corps. "Jongeren laten zich minder snel testen omdat de klachten vaak milder zijn. Een keertje keelpijn kan bij studenten ook naar iets anders wijzen." Daarnaast worden de studenten erop gewezen dat ze hun telefoon moeten opnemen als de GGD belt.

Lang niet alle studenten in Rotterdam zijn lid van een vereniging. "We moeten dus ook de rest van de studenten bereiken", zegt Van Winden. "Dat proberen we met deze campagne te doen." In de stad worden flyers uitgedeeld. Ook worden studenten benaderd op sociale media.

Flyers en mondkapjes worden uitgedeeld bij de aftrap van de campagne voor Rotterdamse studenten, om hen te wijzen op de corona-maatregelen en het testen bij klachten.

Weer een persconferentie van het kabinet

Minister-president Mark Rutte en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid geven donderdag om 19.00 uur weer een persconferentie "over de huidige stand van zaken omtrent corona in Nederland". "Ze zullen de algemene situatie duiden, inzoomen op de situatie in bepaalde regio's en zo nodig aanvullende, regionaal ondersteunende maatregelen aankondigen", meldt de Rijksvoorlichtingsdienst.

Het aantal coronabesmettingen loopt sinds enkele weken weer op, vooral in de regio's Rotterdam en Amsterdam. Die steden hebben vanaf morgen een mondkapjesplicht ingesteld voor bepaalde drukke gebieden.

De laatste persconferentie van de premier en de minister van Volksgezondheid was op 24 juni. Toen kondigden ze versoepelingen aan voor bijeenkomsten en in het openbaar vervoer.

Damen Shipyards schrapt ruim duizend banen

Bij scheepsbouwer Damen Shipyards verdwijnen de komende tijd 1050 banen. Nederlands grootste scheepsbouwer kampt met forse verliezen door tegenvallers bij een viertal offshore-projecten en de impact van de coronacrisis. Door corona blijven opdrachten uit en valt de bouwproductie terug. Ook ondervindt de scheepsbouwer de gevolgen van de malaise in de olie- en offshoresector als gevolg van de lage olieprijs.

Het banenverlies is het grootst bij de werven in Roemenië, waar 870 arbeidsplaatsen vervallen. In Nederland worden 173 banen geschrapt op de werven in Gorinchem, Schiedam en Bergum. Op de scheepswerven in Polen en Oekraïne is er voorlopig werktijdverkorting ingesteld. Bij Damen werken wereldwijd in totaal 13.000 mensen.

In de rij voor mondkapjes in 'de Koopgoot'

Morgen worden op een aantal drukke plekken in het centrum van Rotterdam mondkapjes verplicht. Deze Rotterdammers treffen alvast hun voorbereidingen en staan in de rij bij een kraam in 'de Koopgoot' die mondkapjes en handgel verkoopt. De meeste mensen houden zich in de winkelstraat niet erg aan de anderhalvemetermaatregel.

Mondkapjesverkoop in de Koopgoot, Rotterdam

Viruswaanzin wordt Viruswaarheid

De actiegroep Viruswaanzin die protesteerde en procedeerde tegen de coronamaatregelen van de overheid hanteert voortaan een nieuwe naam: Viruswaarheid. "Wij gaan vol liefde voor de waarheid", luidt de motivatie, als onderdeel van een "nieuwe fase" in de activiteiten.

De groep zegt te ijveren voor "het behoud van een democratische rechtsstaat waarin ook onze kinderen nog de mogelijkheid hebben om zich in vrijheid te ontplooien en een leven te leiden met hun eigen overtuigingen en meningen". Viruswaarheid is een brievenactie begonnen gericht aan de burgemeesters van Amsterdam en Rotterdam, die mondkapjes verplicht stellen op drukke plekken. Volgens de actiegroep plegen ze daarmee een ambtsmisdrijf.

Organisator Willem Engel op het Malieveld, toen Viruswaarheid nog Viruswaanzin was.

Booking.com ontslaat kwart personeel

Het Amerikaanse Booking.com ontslaat wereldwijd een kwart van het personeel. Het zou gaan om 4000 tot 5000 van de 17.000 mensen bij de hotelboekingssite.

Booking.com is een van de grootste werkgevers in Amsterdam. Daar werken op het hoofdkantoor en een tiental bijkantoren 5500 mensen. Niet duidelijk is hoeveel ontslagen hier vallen.

Het aantal boekingen bij de site viel in april terug met 85 procent. Het bedrijf maakte gebruik van de NOW-steunmaatregel voor loonsubsidie en ontving 64,5 miljoen euro.

Geen mondkapje? Kans op 95 euro boete in Amsterdam

Wie vanaf morgen in bepaalde delen van Amsterdam geen mondkapje draagt, riskeert een boete van 95 euro. Iedereen van dertien jaar en ouder moet er een dragen op vijf drukke plekken in de binnenstad. Op de Wallen, de Nieuwendijk en in de Kalverstraat moeten bezoekers dag en nacht een mondkapje dragen, zowel in winkels als op straat. Op de Albert Cuypmarkt en Plein '40-'45 geldt de verplichting tijdens markttijden.

Het dragen van een niet-medisch mondkapje, zowel op straat als in winkels, is volgens de veiligheidsregio nodig op plekken waar het krap en druk is en waar andere maatregelen onvoldoende werken of leiden tot ongewenste economische effecten.

Ook in Rotterdam geldt vanaf morgen een mondkapjesplicht op een aantal plekken, waaronder de Coolsingel, de Lijnbaan en de overdekte winkelcentra Alexandrium en Zuidplein.

Nieuw-Zeelands paar thuis na extra lange huwelijksreis

Neville en Feeonaa Clifton uit Nieuw-Zeeland trouwden eind februari en reisden af naar de Falklandeilanden bij Argentinië. Maar toen ging de wereld op slot en konden ze niet meer terug. Althans, niet zoals ze hadden verwacht.

Na 25 jaar samen en het grootbrengen van drie kinderen had het stel besloten om te trouwen en een reis te maken naar de Falklands, waar Neville is geboren. Ze zouden daar twee weken zijn en daarna nog een maand naar Zuid-Amerika gaan.

Dat liep anders. Vanaf de Falklands kregen ze een lift van een vissersboot en voeren ze wekenlang, via Antarctica, richting huis. Ze zagen albatrossen en leerden hoe ze een overlevingspak moesten aantrekken, maar ze misten vooral hun kinderen, zei Feeonaa.

Eindelijk thuis: geen enkele vlucht kon dit stel terugbrengen van hun huwelijksreis

OM start met afhandeling van protesten tegen boetes

Het Openbaar Ministerie is begonnen met de behandeling van verzetschriften die zijn ingediend tegen coronaboetes. Sinds eind maart kunnen politiemensen en boa's een proces-verbaal uitschrijven voor overtreding van een corona-noodverordening. Degene die zo'n strafbeschikking heeft gekregen kan daartegen in verzet gaan als hij of zij het er niet mee eens is.

Volgens het OM is dat tot 28 juni ruim 3000 keer gebeurd. Deze zaken worden opnieuw door het OM beoordeeld. Daarbij kijkt de officier van justitie naar het proces-verbaal en de noodverordening die op dat moment en op die plek gold en ook naar de omstandigheden en argumenten die tegen de straf zijn ingebracht.

Als er volgens de officier van justitie sprake is van een strafbaar feit waar voldoende bewijs voor is, wordt de zaak voorgelegd aan de rechter. Zo niet, dan wordt de strafbeschikking vernietigd. De eerste zaken die aan de rechter worden voorgelegd, komen eind september en begin oktober op een zitting, op 28 september in Utrecht, 5 oktober in Arnhem en 8 oktober in Rotterdam. Degene die het proces-verbaal heeft gekregen, kan zijn zaak dan toelichten, waarna de rechter een beslissing neemt.

Geen publiek bij oefenwedstrijd Ajax - RKC

Ajax speelt de eerste oefenwedstrijd richting het nieuwe seizoen zaterdag voor lege tribunes. Half juli diende Ajax bij de gemeente Amsterdam een aanvraag in om, conform het KNVB-protocol in verband met het coronavirus, een deel van de tribunes tijdens de wedstrijd tegen RKC Waalwijk te vullen. Ajax verwachtte zo'n 9000 toeschouwers een plek te kunnen geven, zestien procent van de totale capaciteit van het stadion.

Omdat de vergunning gisteravond nog niet was afgegeven, heeft Ajax besloten geen publiek toe te laten. De club gaat opnieuw met de gemeente om de tafel en hoopt dat er bij het oefenduel tegen FC Utrecht op 13 augustus wel publiek op de tribunes kan zitten.

Duitse aantal zieken stijgt, maar nog steeds weinig sterfgevallen

In Duitsland zet de stijging van het aantal nieuwe coronagevallen per dag door. Het cijfer gaat niet hard maar wel gestaag omhoog, meldt onze correspondent. Belangrijke toevoeging is wel dat het aantal mensen dat sterft aan de gevolgen van covid-19 al geruime tijd erg laag blijft in Duitsland.

Ook in Friesland lichte stijging scheidingsaanvragen

Na een dipje in maart en april zien ook Friese scheidingsadvocaten het aantal echtscheidingsaanvragen stijgen, blijkt uit een rondgang van de Leeuwarder Courant langs zo'n vijftien familierechtadvocaten en mediators in Friesland. De meesten leggen een link met de coronatijd, waarin "het vergrootglas op de minder leuke kanten van de partner komt te liggen".

Sommige advocaten hebben het zo druk, dat ze hun vakantie hebben uitgesteld. Advocaat Milan Grijmans uit Harlingen zegt dat de coronatijd vrijwel nooit de oorzaak van een scheiding blijkt te zijn, maar wel het laatste zetje. "Je bent ineens meer bij elkaar en op elkaar aangewezen. Je hebt geen escape meer."

Het tegendeel kan ook waar zijn, zegt ze. "Dat een relatie opleeft omdat mensen juist wat minder stress ervaren. In de coronatijd kunnen zij bijvoorbeeld de zorgtaken voor hun kinderen beter verdelen. Corona is een bijzonder fenomeen, dat is zeker."

Meer Belgische echtscheidingen na lockdown

Het aantal echtscheidingen is in België opvallend gestegen sinds het einde van de lockdown, schrijft de VRT. In de tweede helft van mei waren er maar liefst een kwart meer echtscheidingen dan in dezelfde periode vorig jaar. Wekenlang op elkaars lip zitten, is voor echtparen waarbij het al slecht ging de druppel geweest die de emmer deed overlopen, zegt de Belgische federatie van notarissen.

In de periode dat België in lockdown was, van 18 maart tot 4 mei, zagen notarissen in eerste instantie een sterke terugval in het aantal echtscheidingsaktes. Dat zou vooral zijn gekomen doordat het moeilijker was om een echtscheiding te regelen en de papieren bij een notaris te ondertekenen. Na de lockdown was er een inhaalbeweging en die trend zette zich iets minder sterk door in juni (19,3 procent meer dan een jaar eerder) en in juli (13,2 procent meer).

Trump ruziet met interviewer over coronacijfers

De Amerikaanse nieuwswebsite Axios heeft een interview met president Trump gepubliceerd, waarin hij de coronacijfers bediscussieert met de journalist die hem ondervraagt. Trump toont de journalist grafieken en beweert dat de VS het in de statistieken goed doet, beter dan andere landen en "beter dan de wereld".

De journalist, Jonathan Swan, bekijkt de grafieken en zegt dan: "O, maar u zet de Amerikaanse doden af tegen het aantal ziektegevallen, ik heb het over het aantal doden als percentage van de bevolking. Wat dat betreft doet de VS het erg slecht, veel slechter dan Zuid-Korea, Duitsland, enzovoort." "Dat kun je niet doen", antwoordt Trump. "Waarom niet?", vraagt Swan, "Volgens mij is dat relevant."

Vervolgens oppert Swan de cijfers in Zuid-Korea. "Daar weet je niks van", zegt Trump. "Hoezo, denkt u dat de officiële Zuid-Koreaanse cijfers niet kloppen?" "We hebben heel goede relaties met dat land, maar je doet hier geen goed verslag van, Jonathan", zegt Trump. "Volgens mij wel", zegt de journalist.

Het fragment baart vanochtend op sociale media veel opzien:

Trump ruziet met journalist over coronacijfers

Veiligheidsregio wil weer maatregelen in Toverland

De Veiligheidsregio Limburg-Noord heeft burgemeester Palmen van Horst aan de Maas opgeroepen om op te treden tegen pretpark Toverland in Sevenum. Het park handhaaft de anderhalve meter afstand niet meer in drie achtbanen en de wildwaterbaan. Volgens de directeur is dat besluit genomen omdat de wachttijden bij de attracties zo lang waren dat mensen in de rij zich niet meer aan de afstandsregels hielden.

De attracties waren vanwege de regels maar voor de helft bezet en in de rij voor de attracties stonden mensen steeds veel te dicht op elkaar. De maatregel om alle stoeltjes weer te bezetten, is volgens de directeur genomen op basis van "gezond verstand", meldt de regionale omroep 1Limburg. Volgens de burgemeester was het "een keuze tussen twee kwaden".

Volgens de veiligheidsregio mag het pretpark niet eigenhandig de regels aanpassen.

27 miljoen Filipijnen weer in lockdown

Op de Filipijnen zijn weer strengere maatregelen ingesteld om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. In de hoofdstad Manilla en omgeving is opnieuw een lockdown ingesteld, voor zo'n 27 miljoen mensen. Inwoners moeten er de komende twee weken zo veel mogelijk thuisblijven. Ze mogen alleen de deur uit om boodschappen te doen of even te sporten. Het ov en vliegvelden liggen weer vrijwel stil en restaurants zijn gesloten.

Op de Filipijnen werd in juni juist nog één van de strengste lockdown-regimes ter wereld opgeheven, maar de maatregelen zijn weer aangescherpt omdat artsen afgelopen weekend de noodklok hebben geluid. Het aantal nieuwe besmettingen is de afgelopen dagen vervijfvoudigd, tot boven de 100.000, en ziekenhuizen kunnen de toestroom aan patiënten niet aan. De artsen waarschuwden voor het instorten van de gezondheidszorg.

Het officiële dodental op de Filipijnen staat op ruim 2000 mensen. Het land is snel op weg om Indonesië in te halen als hardst getroffen land in Zuidoost-Azië.

Door de snelle invoering van de maatregelen zijn er veel mensen gestrand. Er is voor hen geen bus- of treinvervoer meer naar huis. Op sommige plaatsen hebben mensen, vlak voor het ingaan van de lockdown, levensmiddelen gehamsterd.

Recordomzet voor supermarkten en klus- en meubelzaken

De omzet van winkeliers is in de coronamaanden april tot en met juli in totaal gestegen met 5,9 procent. Hoewel de kledingbranche met grote verliezen te kampen had, boekten kluszaken, meubelwinkels en supermarkten recordomzetten, meldt het CBS op basis van kwartaalcijfers.

Daarnaast werd er nog nooit zoveel online gekocht. De internetomzet was in het tweede kwartaal 55 procent hoger dan een jaar eerder. Vooral winkels die naast hun stenen winkel ook een webshop hadden, zagen hun online omzet stijgen. "Deze stijging is uniek", zegt CBS-econoom Marjolijn Jaarsma. Het CBS verklaart het doordat winkels gedwongen hun deuren moesten sluiten. Ook het advies om zo veel mogelijk binnen te blijven speelde een rol.

Hoge boetes voor overtreders in Victoria

Mensen die zich in de Australische deelstaat Victoria niet aan de coronaregels houden, kunnen rekenen op hoge boetes. Premier Andrews kondigde bekeuringen aan tot 3000 euro als mensen zich bijvoorbeeld niet aan de eerder ingestelde avondklok houden.

Ook gaat het leger controleren of mensen zich wel aan de verplichte zelfquarantaine houden. Bij controles bleek namelijk dat bijna een derde van de mensen bij wie het coronavirus was vastgesteld en die in thuisisolatie moesten gaan, niet thuis waren gebleven.

"Er is werkelijk geen reden om je huis te verlaten en als je dat wel zou doen en je bent niet thuis bij controle, zal het lastig zijn om de politie ervan te overtuigen dat je een geldige reden hebt", zo waarschuwde Andrews.

Aruba scherpt maatregelen aan na nieuwe besmettingen

Aruba heeft de coronamaatregelen aangescherpt, nadat er op het eiland vijf nieuwe besmettingen waren geteld. Zo is er onder meer een samenscholingsverbod afgekondigd en mogen in publieke ruimtes niet meer dan vier mensen bij elkaar zijn.

Verdere zijn er strengere regels voor het beoefenen van sport en het bezoeken van restaurants en bars. Ook adviseert de overheid van het autonome land binnen het Koninkrijk de inwoners dringend een mondkapje te dragen op plaatsen waar het niet mogelijk is meer dan anderhalve meter afstand te houden.

Volgens premier Evelyn Wever-Croes hebben de Arubanen zich de afgelopen twee weken niet goed aan de coronaregels gehouden, met de nieuwe gevallen tot gevolg.

'Ex-coronapatiënten kampen vaak met psychische klachten'

Ex-coronapatiënten krijgen na hun ziekte vaak te maken met psychiatrische klachten zoals een posttraumatische stressstoornis, angst, slapeloosheid en depressie.

Wetenschappers van een ziekenhuis in Milaan onderzochten 402 ex-patiënten ruim een maand lang na hun behandeling in het ziekenhuis. Bij meer dan de helft van de patiënten zagen ze minimaal een psychische stoornis. "Het was ons meteen duidelijk dat de infectie ook gevolgen kon hebben op de psyche van de patiënten", zegt hoofdonderzoeker Francesco Benedetti.

De onderzoekers namen angststoornissen het vaakst waar. De psychische stoornissen worden waarschijnlijk veroorzaakt door de reactie van het immuunsysteem, denken de onderzoekers, in combinatie met zaken als stress, sociale isolatie en de angst om anderen te besmetten.

Eerder werd ook in Nederland al duidelijk dat veel IC-patiënten kampen met onder meer mentale gevolgen:

Fauci: staten moeten nadenken over nieuwe lockdowns

De gezaghebbende immunoloog en topadviseur van de Amerikaanse overheid Fauci zegt dat staten met een aanhoudend hoog aantal coronagevallen moeten overwegen nieuwe lockdowns in te stellen. Zo is de uitbraak volgens hem het snelst in te dammen.

In een interview met het medische tijdschrift Journal of the American Medical Association zegt hij dat het "essentieel" is om de uitbraak voor de herfst onder controle te krijgen. Dan wordt de druk op de gezondheidszorg waarschijnlijk nog hoger door griepgolven en neemt de verspreiding van het coronavirus mogelijk ook weer toe, omdat mensen meer binnen zijn.

Verder adviseert Fauci scholen voorlopig dicht te houden op plekken met viruspieken. Daarmee gaat de wetenschapper in tegen de wens van het Witte Huis, dat wil dat scholen onder alle omstandigheden worden heropend. Het onderstreept de toegenomen spanning tussen Fauci en met name president Trump, die recent nog zei dat Fauci "veel fouten" heeft gemaakt.

Amerika is wereldwijd het hardst getroffen door het coronavirus. Volgens de gegevens van de Johns Hopkins University zijn er in het land nu ruim 155.000 mensen overleden aan het virus.

Liveblog geopend

Welkom in een nieuw liveblog over het belangrijkste coronanieuws uit binnen- en buitenland. Het liveblog van gisteren kun je hier teruglezen.