Direct naar artikelinhoud
NieuwsCorona in de VS

Topadviseur Trump slaat alarm: ‘Doe ook thuis een mondkapje op als je met een kwetsbaar persoon samenleeft’

Terwijl president Trump dit weekeinde op de golfbaan stond, nam in de VS de verwarring over de coronastrategie van het Witte Huis verder toe.  Wie samenwoont met iemand die extra kwetsbaar is voor het virus zou niet alleen buiten maar ook in huis een mondkapje moeten dragen, zo zei een van Trumps voornaamste gezondheidsexperts zondagavond.

Topadviseur Deborah Birx (rechts, met mondkapje) en Trumps woordvoerder (links) bij een persconferentie van de Amerikaanse president afgelopen maand.Beeld AFP

De president zelf daarentegen loopt vaker zónder dan met mondkapje rond. Trump ligt ook al overhoop met zijn experts over het nut van bepaalde medicijnen. Een nationale strategie om het virus te lijf te gaan ontbreekt.

Volgens Trumps topadviseur op het gebied van Volksgezondheid, Deborah Birx, zijn de Verenigde Staten in ‘een nieuwe fase’ beland bij het bestrijden van het coronavirus. Ze zei dit zondagavond in een inmiddels veelbesproken interview met CNN. En dat bedoelde zij niet positief. Het virus is volgens Birx nog niet onder controle en steekt inmiddels overal in de VS de kop op.

Birx onderstreepte het belang van onderling afstand houden en het dragen van een mondkapje, teneinde zwakkeren te beschermen. Het is iets dat haar eigen baas, president Trump, nog regelmatig vergeet. ‘Als je in een huis met meerdere generaties bij elkaar woont en er is een uitbraak in jouw stad of regio, dan moet je echt overwegen om thuis een mondkapje te dragen’, zei ze. ‘Je moet ervan uitgaan dat je besmet bent en je daarnaar gedragen als je samenwoont met mensen die lijden aan chronische aandoeningen.’

Het is opmerkelijk en belangwekkend dat juist Birx met haar uitspraken ingaat tegen de lijn die Trump tot nu bewandelt. Birx is de coördinator van de werkgroep van het Witte Huis die is opgericht om corona te bestrijden. In die rol kreeg ze juist vaak het verwijt dat ze Trumps warrige beleid goedpraatte. 

Een ander prominent lid van de werkgroep, Anthony Fauci, is doorgaans veel kritischer over Trumps aanpak van het virus. Niet verrassend dus dat de Democratische oppositieleider Nancy Pelosi Birx eerder ‘verschrikkelijk’ noemde en Fauci juist typeerde als een ‘held’. 

Mondkapjesbeleid

Trump heeft nog niet gereageerd op de jongste uitspraken van Birx. Haar waarschuwing en advies zijn in elk geval in tegenspraak met het gedrag van de president zelf, die regelmatig wordt gefotografeerd zonder mondkapje terwijl hij op zeer kleine afstand met omstanders praat.

Maandenlang weigerde Trump een kapje te dragen. Totdat hij half juli ineens werd gefotografeerd met een masker op en in een interview met Fox News plotseling verkondigde dat hij geloofde dat mondkapjes zouden kunnen helpen

Tegelijkertijd zei Trump dat hij mondkapjes niet wil verplichten omdat Amerikanen volgens hem een ‘bepaalde vrijheid’ moeten houden. Sindsdien is de president weer vaak zonder mondkapje gespot.

Het is nog onduidelijk wat het nieuwe mondkapjesbeleid van de VS gaat worden nu Birx daar veel stelliger over is dan Trump. Het maakt Amerikanen onzeker over de strategie van het Witte Huis bij de aanpak van de pandemie.

Groeiende kritiek

De toch al forse kritiek op Trumps aanpak van de coronacrisis groeit nu zijn topadviseurs, zoals Birx en Fauci, de afgelopen dagen in steeds alarmerendere bewoordingen hun zorgen uiten over het verloop van de crisis, terwijl de president relatief ongedaan het tegenovergestelde beweert. 

Zo herhaalde Trump vrijdag nog eens dat de VS het virus ‘snel zullen verslaan’. Zijn medische experts zeggen juist dat de VS nog een zeer lange weg te gaan hebben.

Nog geen week geleden haalde Trump zich ook de hoon van een deel van de Amerikanen op de hals door op Twitter een video te retweeten waarin zijn eigen topadviseur Fauci een ‘bedrieger’ wordt genoemd en waarin het omstreden anti-malariamiddel hydroxychloroquine wordt aanbevolen om corona te bestrijden. De arts achter de video bleek er obscure ideeën op na te houden en de omstreden video is inmiddels door Twitter en Facebook verwijderd.

Tekst gaat hieronder verder.

Meeste coronadoden ter wereld

De VS hebben de meeste coronabesmettingen en coronadoden ter wereld. Volgens een rekensom van Johns Hopkins University zijn inmiddels meer dan 4,6 miljoen Amerikanen besmet en zijn er ruim 154 duizend coronadoden geregistreerd. Wereldwijd zijn er nu bijna 18 miljoen mensen besmet met het coronavirus. Ten minste 687 duizend mensen zijn overleden aan het virus.

Economische crisis

De druk op Trump om met een coherent nationaal aanvalsplan tegen corona te komen neemt alleen maar toe door alle tegenstrijdige berichten. Het land worstelt niet alleen met een eenduidig standpunt over mondkapjes en geneesmiddelen, maar ook met de ergste economische crisis in bijna honderd jaar tijd – volgens Trump gaat het snel weer de goede kant op.

Daarbij komt dat miljoenen Amerikanen in paniek zijn omdat hun corona-uitkering per vorige week is gestopt. En dan is er ook nog een nationale discussie gaande over de vraag of het wel verstandig is om kinderen na de zomervakantie weer naar school te sturen.

Geen geruststelling

Een oplossing is er voorlopig niet. Trump blijft een nieuw steunpakket tegen corona beloven dat er nog lang niet is. Door het geruzie tussen Republikeinen en Democraten gaat het weken, misschien zelfs maanden duren voordat er een akkoord is over hulp aan corona-slachtoffers en over de wijze waarop de pandemie te lijf moet worden gegaan. Hiervoor wil Trumps partij 1.000 miljard dollar uittrekken, de Democraten willen drie keer zoveel.

Op korte termijn is het heikele punt dat de Republikeinen meer subsidie willen geven aan scholen die hun deuren weer gaan openen voor leerlingen, terwijl Democraten daar voorzichtiger in zijn. Birx deelt de zorgen en stelt dat scholen dicht moeten blijven in gebieden waar uitbraken zijn. ‘In de regio’s waar we een grote toename zien in het aantal besmettingen, moeten we eerst die uitbraak bestrijden, en daarna kunnen we praten over het opengaan (van scholen, red.).’

De leider van de Democraten in de Amerikaanse Senaat, Chuck Schumer, zei zondagavond dat er weliswaar ‘goede vooruitgang’ is geboekt in de onderhandelingen over het nieuwe corona-steunpakket, maar hij zei ook dat de partijen ‘nog niet dichtbij een akkoord zijn’. Voor Amerikanen is het allerminst een geruststelling.

Lees meer over de corona-uitbraak in de VS

Eind juli retweette Trump een video van een arts met bizarre ideeën om corona te bestrijden. De video is inmiddels verwijderd door Twitter en Facebook

Nadat hij wekenlang weigerde om een mondkapje te dragen, maakte Trump half juli een draai: ‘De uitbraak zal erger worden, draag een mondkapje’