Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Hulp vrijwilligers schoot tijdens coronalockdown tekort'

'Hulp vrijwilligers schoot tijdens coronalockdown tekort'

BREDA (ANP) - De hulp van vrijwilligers aan hulpbehoevenden is tijdens de lockdown ondanks de instroom van veel nieuwe mensen tekortgeschoten. Dat constateert het coronahulp- en vrijwilligersplatform NLvoorelkaar op basis van onderzoek door Rotterdam School of Management, onderdeel van de Erasmus Universiteit.

Volgens dat onderzoek heeft een derde van de hulpvragers een tekort aan hulp ondervonden. De behoefte aan sociaal contact om zich minder eenzaam te voelen voerde bij 38 procent van hen de boventoon. "Ook nu nog missen mensen contact. Dit kan beter", zegt Jeroen de Punder van NLvoorelkaar.

Toch constateert de vrijwilligersorganisatie dat mensen "in crisistijd massaal voor elkaar klaar staan". Zo zag NLvoorelkaar een instroom van nieuwe vrijwilligers die negen keer zo groot was als normaal. Er zijn nu 170.000 deelnemers aan het vrijwilligersplatform; 12,5 procent van de helpers had voor de lockdown nooit eerder vrijwilligerswerk gedaan. Die hulp bestaat onder meer uit boodschappen doen, wandelen met ouderen of helpen de eenzaamheid te verdrijven.

Lastig

Uit het onderzoek komt verder naar voren dat 40 procent van de hulpbehoevenden het lastiger vindt om tijdens de coronacrisis hulp te vragen dan gewoonlijk. Oorzaken zijn de angst voor besmetting, de aanname dat het niet mag of familie en hulpverleners die te druk of afwezig zijn.

In het coronahulponderzoek gaven diverse professionals ook aan dat de hulpverlening beperkt werd door onduidelijke regels binnen de organisatie en de angst voor een boete.

Meer uit Binnenland

Meer dreiging jihadisten door koranvernieling en conflict Israël

ZOETERMEER (ANP) - De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) constateert afgelopen jaar een toename van de terroristische dreiging door het wereldwijde jihadisme. De toename is volgens de dienst te wijten aan koranvernielingen in Nederland en andere Europese landen en aan het "conflict tussen Israël en Hamas".

16 minuten geleden
AIVD: dreigingsbeeld voor Nederland in 2023 in veel opzichten slechter

ZOETERMEER (ANP) - Het grimmige dreigingsbeeld voor Nederland is het afgelopen jaar "in veel opzichten slechter geworden", dat stelt de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) dinsdag in het jaarverslag over 2023. Het wereldwijde jihadisme vormde ook vorig jaar nog altijd de voornaamste dreiging voor Nederland, volgens de dienst.

18 minuten geleden
OM eist 22 jaar cel en tbs in hoger beroep zaak kruisboogschutter

ARNHEM (ANP) - Het Openbaar Ministerie eist in hoger beroep opnieuw 22 jaar cel en tbs met dwangverpleging tegen Kenzo K. (31) uit Almelo, die terechtstaat voor het doodsteken van twee vrouwen en twee moordpogingen met een kruisboog. Dit zei de aanklaagster dinsdag bij aanvang van haar requisitoir.

46 minuten geleden
COC Nederland noemt toename lhbti-discriminatie schrikbarend

AMSTERDAM (ANP) - COC Nederland noemt het 'schrikbarend' dat het aantal meldingen van lhbti-discriminatie het afgelopen jaar met bijna een kwart is gestegen. "De regenbooggemeenschap en andere minderheden lijken in deze onzekere tijden de zondebok te worden", reageert voorzitter Astrid Oosenburg van de belangenorganisatie op een onderzoek van het ministerie van Binnenlandse Zaken, de politie en antidiscriminatiebureaus.

1 uur geleden
Arnhem lost schulden af van tientallen gezinnen in 'armste wijk'

ARNHEM (ANP) - De gemeente Arnhem heeft een fonds opgezet om de schulden van tientallen gezinnen in de buurt Immerloo II af te lossen. Het gaat om een experiment, om te onderzoeken of de sociale problematiek die vaak bij schulden komt kijken zo kan worden opgelost. Het fonds bestaat momenteel uit 425.000 euro, ingebracht door drie lokale stichtingen.

2 uur geleden
Politie kreeg vorig jaar flink meer meldingen van discriminatie

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft vorig jaar 8990 meldingen van discriminatie gekregen, een derde meer dan in 2022. Dat staat in een rapport dat het kabinet dinsdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Bijna de helft van de meldingen gaat over herkomst, 28 procent over seksuele gerichtheid en 10 procent over antisemitisme.

3 uur geleden
Aangifte van belediging en discriminatie ingediend tegen Derksen

LEEUWARDEN (ANP) - Mirka Antolovic van meldpunt en kenniscentrum Tûmba heeft dinsdagochtend aangifte gedaan tegen Johan Derksen op het politiebureau in Leeuwarden. "We wilden namens discriminatie.nl bekrachtigen dat Derksen, nadat hij al zo vaak tegen het randje van het toelaatbare heeft gezeten, nu ook een grens is overgegaan", licht Antolovic toe. Ze zegt aangifte te hebben gedaan van belediging en van discriminatie in de uitoefening van een ambt.

3 uur geleden