Coach Marc Lamberts over Wout van Aert: “Hij trapte op stage uitzonderlijke wattages”
foto: Cor Vos
zondag 2 augustus 2020 om 11:12

Coach Marc Lamberts over Wout van Aert: “Hij trapte op stage uitzonderlijke wattages”

Interview Marc Lamberts, performance coach bij Jumbo-Visma en persoonlijke trainer van Wout van Aert, windt er geen doekjes om. “Dit is de allerbeste Wout! De wattages die hij tijdens onze stage in Tignes trapte, zijn voor een klassiekerspecialist onwaarschijnlijk hoog.”

“Nee, ik ben niet aan het feesten in Siena”, lacht Marc Lamberts als we hem een paar uur na de zege van Wout van Aert aan de lijn krijgen. “Ik ben performance coach bij Jumbo-Visma, geen ‘race-coach’. Als de wedstrijd begint, zit mijn werk erop. Maar wees gerust, ik heb de finale zeer intens beleefd. Iets té intens, wellicht. Niet goed voor mijn tikker. Wat een enerverende namiddag… Ik ben ook een echte zenuwpees.”

Met bang hart
Marc Lamberts bekommert zich bij Jumbo-Visma persoonlijk over negen renners: Primož Roglič, Antwan Tolhoek, Koen Bouwman, Maarten Wynants, Laurens De Plus, Christophe Pfingsten, Pascal Eenkhoorn, Lennard Hofstede en dus ook Wout van Aert. Die laatste begeleidt hij al lang voor zijn transfer naar het Nederlandse WorldTour-team. Lamberts kent de gedrevenheid van de drievoudige wereldkampioen veldrijden als geen ander en is met andere woorden de laatste die versteld staat van zijn capaciteiten.

Al geeft de Vlaams-Brabander graag toe dat hij een jaar geleden met een bang hartje naar de toekomst van zijn poulain keek. Die verschrikkelijke val in Pau had ook de coach aan het twijfelen gekregen. “Als geboren piekeraar heb ik gevreesd voor zijn carrière, ja. Al heb ik dat nooit met zoveel woorden gezegd. Zeker bij het begin van zijn revalidatie was ik er niet gerust in. Maar Wouts veerkracht, werkijver en doorzettingsvermogen is enorm. Eigenlijk merkten we vrij snel dat het redelijk in orde zou komen. Ik zeg ‘redelijk’,  omdat je nooit zeker bent over die laatste twee procent. En het zijn net die laatste beetjes die het verschil maken als het op winnen aankomt. En die ultieme procentjes zie je niet op training of tijdens testen. Dus ja, ik was bang.”

Uitzonderlijke wattages
Pas toen Lamberts in februari Van Aert tijdens de stage op Tenerife aan het werk zag en zijn testen onder de loep nam, was hij er opnieuw gerust in. “De vermogens die hij daar haalde… Hij trapte op de Teide wattages die ik in al die jaren nog nooit van hem gezien had. Wat vond ik het jammer dat het voorjaar toen abrupt afgebroken werd. Maar kijk, de voorbije weken in Tignes haalde hij opnieuw dat extreem hoge niveau. Over welke wattages ik nu praat? Sorry, maar die data blijft binnen de ploeg.”

Van Aert op weg naar de zege – foto: Cor Vos

“Ik kan je wel zeggen dat veel coaches en ploegleiders die al járen meedraaien, zwaar onder de indruk waren. Ook Sebastian Weber, de uitvinder en ontwerper van Inscyd, het sporttestprogramma waar we als team (net als onder meer BORA-hansgrohe, CCC en Alpecin-Fenix, red) mee werken, trekt grote ogen bij het zien van de waarden die Wout haalt bij inspanningen tussen de één en de drie minuten. Waarden die voor een klassiekerspecialist zeer uitzonderlijk zijn.”

Foodcoach
En dat uitte zich op stage ook in de trainingsarbeid die de Kempenaar verrichtte. “Hij peddelde in de Alpen tijdens de langere duurtrainingen vlot mee met onze klimmers, zonder echt à bloc te zitten. Dat doen hem maar weinig jongens met een vergelijkbare lichaamsbouw na. En dat zagen we uiteindelijk ook in de finale van de Strade Bianche. Heel straf dat hij met zijn 77 kilogram – volgens mij was hij met voorsprong de zwaarste van de kopgroep – makkelijk standhield tussen de klimmers.”

Wat dat gewicht betreft, staat Lamberts erop om sportvoedingsdeskundige Martijn Redegeld en zijn team een pluim toe te werpen. “Die mensen hebben in Tignes schitterend werk geleverd. Onze foodcoach-app staat nog meer op punt dan vorig jaar. Er wordt gestreefd naar maximale recuperatie door tot op de gram te berekenen hoeveel calorieën zijn verbruikt, hoeveel eiwitten, koolhydraten en vetten moeten worden aangevuld om zo snel mogelijk te herstellen en klaar te zijn voor de volgende intensieve training. Daar plukt Wout mee de vruchten van.”

Milaan-San Remo
Dat de Jumbo-Vismakopman op dit moment zijn absolute hoogvorm te pakken heeft, weet Marc Lamberts. “Het was de bedoeling om zowel in Strade Bianche als Milaan-San Remo helemaal top te zijn. Volgende zaterdag kan hij volgens mij opnieuw meedoen voor winst. In de Strade heeft hij er – met succes – bewust voor gekozen om zonder klimmers naar de slotklim in Siena te rijden. In Milaan-San Remo kan hij wat mij betreft focussen op het overleven van de Poggio, om daarna op zijn spurt te rekenen. In een massasprint is Wout geen partij voor pure sprinters zoals Dylan (Groenewegen, red), maar na een zware koers en in een uitgedund peloton mag hij wel met vertrouwen naar de eindsprint. Bewijs daarvan zijn ritzege in de Tour de France vorig jaar.”

Op het podium – foto: Cor Vos

Na Milaan-San Remo kiest Lamberts voor een iets rustigere periode voor Van Aert. “Met als doel een stevige basis te leggen richting de Ronde van Frankrijk. Als die doorgaat, tenminste. Nee, ik laat hem bewust niet pieken naar die eerste Tourweek. Hij zal dan al heel goed zijn, daar moet je niet aan twijfelen. Maar de superconditie moet er komen in week twee en drie van de Tour, waarin hij onze kopmannen voor het eindklassement moet bijstaan. Daarna is het kwestie van die hoogvorm zo lang mogelijk te rekken. Als het even kan tot en met Parijs-Roubaix.”

Veldritseizoen
Hoe ziet Lamberts de toekomst van Van Aert? En hoe blijft het veldrijden daar in passen? De coach lijkt enig voorbehoud te maken. “Het wordt niet eenvoudig”, weet hij. “Er is ook nog zoiets als het mentale aspect. Denk maar aan het op peil houden van dat ideale gewicht. In de winter komt daar makkelijk een paar kilogram bij. Het is quasi onmogelijk om dat als topsporter twaalf maanden vol te houden. Ik ben overtuigd dat Wout de voorbije twee, drie jaar door allerlei omstandigheden in het veld nooit zijn beste niveau heeft gehaald. Dat kan volgende winter misschien wel. Maar…”

“Als we hem in absolute topvorm aan het voorjaar willen zien beginnen… (denkt na, red)…  Dan zou hij in december en januari eigenlijk alle stages met de wegploeg moeten meedoen om een basis richting het voorjaar te leggen. Dan kan hij tussendoor een aantal crossen meepikken. Ik vrees dat ik hem anders moeilijk op tijd helemaal klaar krijg. Na het veldritseizoen moet hij er sowieso even tussenuit. Dan kan de opbouw richting Omloop Het Nieuwsblad pas beginnen. We hebben in 2019 gezien dat hij zijn hoogvorm bereikte in de Dauphiné en hij kon die aanhouden tot in de Tour. Dit jaar is vergelijkbaar, al is alles wat opgeschoven. Maar richting voorjaar 2021 moeten we toch nog eens goed nadenken en overleggen over onze aanpak.”

RIDE Magazine
35 Reacties
Sorteer op:
2 augustus 2020 11:20
Uitmageren en tour laten winnen dan maar.

Momenteel zie ik het hem eerder lukken dan MvdP, Eddy..
    2 augustus 2020 13:29
    Ik zie daar ook zeker kansen. Met een tijdritmotor gelijk aan Dumoulin zou hij in een gunstige grote ronde best kans maken.
    2 augustus 2020 13:36
    Ho ho, dat is nergens gesuggereerd. Het zijn de 1 tot 3 minuten waarden die exceptioneel werden genoemd, in successie dan. We kunnen niet van hooggebergte spreken, misschien eerst maar kijken of er een Dylan van Baarle van gemaakt kan worden?
    2 augustus 2020 13:49
    Lijkt me niet echt realistisch en ook helemaal niet leuk, denk wel dat hij de kant van Gilbert op zou kunnen gaan. Luik en Amstel moet ie nu al aankunnen.
    2 augustus 2020 14:20
    Volgens mij is dit behoorlijk realistisch want hij heeft van nature een grotere motor dan velen die hem met succes zijn voorgegaan. Ik heb dit al jaren geleden gezegd in mijn omgeving. Wat ze met Wiggins, Dumoulin, Thomas gedaan hebben, kunnen ze ook met van Aert, en eerder dan met van der Poel (die het niet moet hebben van lange gelijkmatige inspanningen)

    Maar ik denk, net als bij Mathieu, dat hij het ook nooit zou doen. Is volgens mij niks voor hem. Hij heeft er volgens mij ook nooit van gedroomd. Ik hoop dat niemand het hem in zijn hoofd praat (tenzij hij het zelf zou willen).
    2 augustus 2020 14:44
    In theorie kan het vast maar in de praktijk gaat het niet gebeuren, niet realistisch dus.
    2 augustus 2020 15:45
    Ik hoop dat Van Aert zich ontwikkeld tot een hardrijder die niet alleen in Parijs-Roubaix and de Ronde van Vlaanderen maar ook in de Amstel Gold Race en Luik-Bastenaken-Luik bij de favorieten hoort.
    2 augustus 2020 19:31
    Waarom moet altijd iedereen de Tour willen winnen? En hoe onrealistisch is het om deze Wout van Aert om te vormen naar een klassementsman?
    2 augustus 2020 21:15
    Als je op dit moment eerder Van Aert dan Evenepoel de Tour ziet winnen, dan stel ik me toch vragen bij je wielerkennis.
    2 augustus 2020 23:54
    Totaal onrealistisch

    Met zijn bouw kansloos, ook niet in Luik of Lombardije. Daar moet hij zich ook niet op focussen. Hij heeft genoeg doelen die hij kan najagen.
2 augustus 2020 11:42
Een periode gedwongen rust hoeft niet altijd slecht uit te pakken.
2 augustus 2020 11:44
Iedere renner die in Corona periode niet gespeeld heeft, heeft nu betere wattages dan ooit, 4maanden extra training wat anders nooit mogelijk is, maakt dit uiteraard mogelijk..
    2 augustus 2020 11:55
    Hij heeft nu dezelfde wattages als in februari staat in het stuk.
2 augustus 2020 12:03
20 minuten 470W zag ik op Wouts instagram. Heb ik ook nog nooit van iemand gezien. Misschien dat de types Ganna het ook kunnen.
    2 augustus 2020 13:30
    6,1watt/kg. Dat zijn inderdaad klimmerswattages als je het per KG bekijkt, en op 77kg is dat echt bijzonder straf ja.
    2 augustus 2020 14:43
    Ja, dat Nederlands youtube/twitter fenomeen Tietmans ofzo heeft eens een tweet gestuurd met een foto van wattages van Ganna, die lagen denk ik zelfs nog iets hoger, maar die was toen ook nog enkele kilo's zwaarder als ik me goed herinner.
    2 augustus 2020 14:54
    Onlangs ergens gelezen dat Ganna 500W voor 13 minuten reed.
    2 augustus 2020 14:55
    Dat zijn Wiggins-achtige waardes. Maar ja, die woog op een gegeven moment rond de 70 kg. Van Aert is volgens mij wat steviger gebouwd, ik weet niet of je die ooit op dat gewicht gaat krijgen.
    2 augustus 2020 22:48
    20 minuten 470W is goed. Wat had Wiggins in zijn uurrecord? 450W gemiddeld?
    2 augustus 2020 23:10
    452W uitgerekend volgens alle omstandigheden. Geen Powermeter aanwezig.
    En 472W voor 50 min >.< op de Olympische Spelen van Londen 2012.
2 augustus 2020 12:04
Goed verhaal van de coach Marc Lamberts.
2 augustus 2020 12:08
Heerlijk om met zo'n talent te werken. Ik zou ook wel willen weten hoe hij over de rest denkt die niet zijn gefinisht. Daar draagt hij bij een stel op zijn gebied toch ook zijn verantwoording voor
    2 augustus 2020 13:37
    Dat zijn knechten waar geen renner bij zit die bij de beste vijftig hoort in zo'n koers, dus dan valt uitrijden niet binnen de verwachting.
2 augustus 2020 13:35
In Spanje reed hij de periode voor Tignes tijdens de diverse klimmetjes regelmatig top 10.
2 augustus 2020 13:40
Dat belooft!
2 augustus 2020 15:32
Benieuwd wat er van zijn sprintcapaciteiten overblijft. Ik veronderstel dat Sanremo dat zal duidelijk maken.

Wout heeft off-season snel een gezwollen kop, maar gisteren kon je er duidelijk flinterdunne plakjes carpaccio mee snijden.
2 augustus 2020 15:56
Wat zijn de verwachtingen ten opzichte van MvdP? Is het realistisch om de lijn van de veldritprestaties door te trekken bij die vergelijking? Of zegt dat helemaal niks. Ik ben in ieder geval heel benieuwd of we meer concurrentie tussen deze twee krijgen in MSR.
2 augustus 2020 17:13
Het is maar de vraag of Wout en Mathieu dit jaar veel in het veld gaan rijden. Ik verwacht dat ze alleen gaan pieken naar het WK veldrijden. De overige veld wedstrijden zijn hier dan ondergeschikt aan, omdat als alles meezit volgend jaar een druk jaar voor beide wordt en dit seizoen eindigt ook laat en zal alles doorgaat heel zwaar zijn. Zeker de ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix versie in oktober. Hier kijk ik nu al naar uit.
2 augustus 2020 19:29
M.a.w.: Op het einde van het seizoen gaan we de twee veldrijders niet mogen vergelijken met elkaar. De ene mag overal pieken naar de koersen die hijzelf kan winnen. Hij is immers niet alleen de kopman, hij is ook groter dan zijn eigen ploeg. De andere mag deze week wel voor zichzelf pieken, maar daarna is het in dienst van de ploeg. Na de Tour is het hopen dat hij na zijn zware inspanningen voor Dumoulin en co nog wat over heeft voor de klassiekers, maar dat is geen zekerheid.

En blijkbaar was hij om vergelijkbare redenen (zij het meer voor zichzelf) ook in de cross de laatste jaren minder goed dan hij had kunnen zijn, waardoor ook daar de vergelijking met MvdP plots niet meer opgaat.

Ik weet dat er fans van MvdP zijn die het toch niet zullen kunnen laten om het verschil in uitslagen in de verf te zetten. Dat doen ze al een paar jaar. Maar uit Lamberts' analyse kunnen we besluiten dat dat volkomen onterecht is. En wie is er beter geplaatst om die uitspraken te doen dan hij?
    2 augustus 2020 19:56
    Je verhaal klopt, maar het is gewoon een keuze hè. In TJV zit ook veel meer geld en kennis waar je van profiteert als renner. Dus het zijn plussen en minnen voor van Aert.
    3 augustus 2020 02:07
    Ik heb nochtans zelden van de TJV-ploegleiders horen zeggen dat ze tactisch erg sterk zijn. Meer nog, ik heb vaak horen klagen dat het tegendeel het geval is. Daarvan vallen nogal wat voorbeelden te bedenken uit de voorbije seizoenen, zoals de manier waarop Bennett vorig jaar tijd verloor in de Tour. De broers Roodhooft hebben daarentegen wel al vaak complimenten gekregen over hun keuzes. Ik heb er het volle vertrouwen in dat zij de juiste ploegleiders weten te selecteren.

    Wat de medische begeleiding betreft, hoeft MvdP's ploeg ook niet onder te doen voor de rijkere ploegen. Sowieso is er in België op het vlak van lichaamstraining en -herstel, kinesitherapie en andere begeleiding een zeer sterke traditie. Het is niet voor niets dat atleten van wereldklasse uit het voetbal, tennis en andere sporten vaak voor een Belgische sportarts kiezen voor hun lichamelijke zorgen.

    Wat hoogtestages, het werken met windtunnels e.d. betreft, kan ik geen antwoord geven op je bedenking. Ik weet niet hoeveel budget Alpecin-Fenix daaraan besteedt. Maar het zou me niet verbazen mocht MvdP er zelf ook niet mee willen overdrijven. Ik heb hem altijd ervaren als een renner die liever spontane beslissingen neemt, maar er zijn vast genoeg forumgebruikers die daar een meer gefundeerde mening over kunnen geven.
    3 augustus 2020 09:20
    @maarten_85
    Wat een onsamenhangend verhaal, ik vermoed gevoed door enig chauvinisme. Van der Poel was immers de afgelopen seizoenen ook absoluut niet gespaard van pech, ik kan me zo een knieoperatie herinneren en dat zal niet het enige zijn. Je bent in feite alle keren dat Van Aert niet presteert aan iets anders aan het wijten dan dat anderen simpelweg beter zijn.

    Het ligt bv. aan de ploegleiders, dat zijn zoals overal niet allemaal genieën maar in veel koersen wordt Van Aert gecoacht door Grischa Niermann en op basis wat we van hem kunnen zien denk ik niet dat er veel betere ploegleiders in het peloton zijn. Ook zijn de mensen achter het stuur uiteraard niet de mensen die de wetenschappelijke begeleiding doen, zoals deze Marc Lamberts. Merijn Zeeman heeft deze ploeg omgeturnd tot eentje waar alleen Ineos mee kan wedijveren als het gaat om zoeken naar het nieuwste verbeterpuntje qua wetenschap.

    Of het ligt aan z'n ploeggenoten, ja Van der Poel hoeft niet te knechten in de Tour... want hij rijdt hem helemaal niet! Dat krijg je als je praktisch in je eentje de ploeg moet dragen.
    4 augustus 2020 00:24
    @tendam
    Het vervelende aan internetfora is dat je er elk soort gebruikers tegenkomt. Zo ook mensen die je uitmaken voor chauvinist en je verwijten dat je een onsamenhangend verhaal brengt, nadat je gewoon nuchter de woorden van een insider hebt geanalyseerd.

    Ik wijt niet "alle keren dat Van Aert niet presteert aan iets anders dan dat anderen simpelweg beter zijn". Ik herhaal gewoon Marc Lamberts' woorden waarin hij zegt dat WVA de laatste jaren om verschillende redenen (niet enkel blessures!) nooit 100% is geweest tijdens het veldritseizoen. Ik weet niet hoe goed je scoort/scoorde voor begrijpend lezen, dus geef ik voor de duidelijkheid het citaat er maar even bij: "Ik ben overtuigd dat Wout de voorbije twee, drie jaar door allerlei omstandigheden in het veld nooit zijn beste niveau heeft gehaald." (CTRL + F en het citaat plakken: dan kan je het zelf ook even opzoeken.)

    Het mag dan wel zijn dat VDP blessures heeft gehad (een zware knieblessure van augustus tot november 2015 met operatie begin oktober, een tweede knieoperatie in juli 2016, nagenoeg volledig hersteld kort na het begin van het veldritseizoen 2016-2017, een derde knieoperatie na dat seizoen: "de pijn was niet hinderlijk, maar ook niet leuk", een polsblessure in mei 2018 waardoor hij gedurende een paar weken enkel op de weg mocht fietsen, een zeer lichte en zelfs onbeduidende enkelblessure in oktober 2018), maar dat zegt niets over het vormpeil van WVA in de recentste veldritseizoenen. Een lezer zal enkel die denkfout maken als hij niet goed is in begrijpend lezen (vandaar mijn eerdere opmerking), ofwel als hij als door een wesp gestoken reageert doordat hij zo vol is van één van beide renners. Dan kan hij zich inderdaad vlug aangevallen voelen door wat an sich slechts een nuchtere weergave van zaken was, en verbanden leggen die er in het gewraakte bericht niet waren. Dat patroon doet zich al te vaak voor - ook al bleef jouw reactie gespaard van chagrijn.

    Over de ploegleiders heb ik mijn mening gegeven. Ik heb niet de indruk dat die mening ontkracht is doordat je één goede ploegleider van JV kan noemen. Dat zou je wel kunnen doen door aan te tonen dat VDP begeleid wordt door al even slechte ploegleiders, die hem foute keuzes laten maken. Dat heb je tot dusver nog niet gedaan. Ofwel door een overtuigende weerlegging te schrijven van mijn kritiek op de ploegleiders van JV. Veel succes daarmee, op een forum waar de kritiek op hen al o zo vaak oorverdovend is geweest. Ik geef wel toe dat van al de kritiek die ik op je reactie heb, dit punt nog het meest op enige clementie kan rekenen (trouwens, zoals ik al zei, weet ik niet hoe het zit met de wetenschappelijke begeleiding bij Alpecin-Fenix), maar ...

    Mijn tweede reactie, waarin ik het over die ploegleiders had, heeft niets te maken met mijn analyse van het interview. Nergens heb ik beweerd dat dhr. Lamberts betrokken wordt bij de tactische keuzes van de ploegleiders, laat staan dat hij zou helpen bijsturen in de ploegleiderswagens.

    Vond je die tweede reactie overigens ook zo onsamenhangend? Drie alinea's, drie thema's, het kan m.i. niet duidelijker zijn. Je zal trouwens in al mijn posts merken dat ik geen moeite heb om structuur te geven aan mijn bijdragen. Ik heb voldoende ervaring met essays en thesissen schrijven, dank je.

    Je laatste opmerking heeft mij even doen twijfelen of ik wel zou reageren. Jij vindt dus dat VDP en WVA met dezelfde wapens aan de start van de oktoberklassiekers zullen staan? VDP kan maandenlang heel zijn voorbereiding zo gunstig mogelijk uitstippelen om tegen dan optimaal in vorm te zijn, terwijl WVA zich drie weken lang leeg moet rijden voor zijn ploegmaats. En dat voornamelijk in de tweede en derde week, waarin hij met zijn relatief zware lichaam de ene col na de andere mag trotseren in een klimmerspeloton. Bovendien zal hij al die inspanningen doen met weinig tot geen kans op persoonlijk succes, want hij moet zich volledig wegcijferen voor de klassementsmannen. Jij snapt dus niet dat dat toch niet helemaal hetzelfde is?

    Om het allemaal wat bevattelijker voor je te maken, geef ik je graag nog even het voorlopige programma van beide renners (er kunnen fouten in staan):

    VDP:
    1 augustus: Strade Bianche (als kopman)
    5 augustus: Milaan-Turijn (als kopman)
    8 augustus: Milaan-San Remo (als kopman)
    12 augustus: Gran Piemonte (als kopman)
    15 augustus: Ronde van Lombardije (als kopman)
    7-14 september: Tirreno Adriatico (als kopman)
    20 september: Les Gets (MTB ) (met een groot vraagteken) (als kopman)
    30 september: Waalse Pijl (als kopman)
    4 oktober: Luik-Bastenaken-Luik (als kopman)
    10 oktober: Amstel Gold Race (als kopman)
    18 oktober: Ronde van Vlaanderen (als kopman)
    25 oktober: Parijs-Roubaix (als kopman)

    WVA:
    1 augustus: Strade Bianche (als kopman)
    5 augustus: Milaan-Turijn (als kopman)
    8 augustus: Milaan-Sanremo (als kopman)
    12-16 augustus: Criterium du Dauphiné (in dienst van de ploeg)
    20 augustus: BK tijdrijden (wellicht)
    29 augustus - 20 september: Tour de France (in dienst van de ploeg)
    11 oktober: Gent-Wevelgem (als medekopman of in dienst van Teunissen)
    18 oktober: Ronde van Vlaanderen (als kopman)
    25 oktober: Parijs-Roubaix (als kopman)

    Als jij dan niet begrijpt dat we de prestaties van beide renners op het einde van het seizoen niet mogen vergelijken op basis van de persoonlijke uitslagen, dan snap ik het ook niet meer. Ik kan ook maar mijn best doen om het je uit te leggen.
3 augustus 2020 15:24
Raar verhaal inderdaad. MvP klopt van Aert overal, keer op keer, suprematie is ongekend. Hij is gewoon een stuk beter in t veldrijden nu. En op de weg mogen we ons nu hopelijk gaan verheugen op vele prachtige confrontaties.

Zou leuk zijn als Wout ook wedstijden als de Amstel/L-B-L zou kunnen rijden, net als MvP. Altijd gedacht zoals velen dat Wout daar te weinig klimmer voor is , maar wellicht heeft zich dat ontwikkeld.
    3 augustus 2020 23:41
    Ja, overal, keer op keer, ongekende suprematie. Zoals twee dagen geleden in Toscane, zeker. Jongens, jongens, wat gaan we nog allemaal moeten lezen ...

Reacties zijn gesloten.