NOS NieuwsAangepast

'Help zwangere roker met stoppen'

Staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid lanceert een nieuwe campagne en een actiegroep tegen roken tijdens de zwangerschap. Het kabinet wil met de publiekscampagne laten zien dat het lukt om in die periode te stoppen met roken, maar benadrukt dat zwangere rokers vaak hulp nodig hebben om dat voor elkaar te krijgen.

In het NOS Radio 1 Journaal benadrukt Van Rijn het belang van de campagne. "Negen procent van de zwangere vrouwen rookt gewoon stug door. Onder de laagopgeleiden is dat zelfs 22 procent. Dat betekent dus dat per jaar zo'n 15.000 kinderen worden geboren die tijdens de zwangerschap zijn blootgesteld aan meeroken."

Met de tv-spot, de website helpeenstopper.nl en de nieuwe Taskforce Rookvrije Start hoopt de staatssecretaris het percentage vrouwen dat tijdens de zwangerschap rookt naar beneden te krijgen. "Roken terwijl je zwanger bent of wil worden, dat doe je gewoon nooit. Maar daar heb je wel hulp bij nodig", zegt Van Rijn.

  • helpeenstopper.nl
    Tip 1
  • helpeenstopper.nl
    Tip 2
  • helpeenstopper.nl
    Tip 3
  • helpeenstopper.nl
    Tip 4
  • helpeenstopper.nl
    Tip 5

De boodschap van de actie is voornamelijk gericht op de omgeving. Die zouden de aanstaande moeder moeten helpen en bewust maken van de risico's van het roken tijdens de zwangerschap. Dit kan namelijk leiden tot miskramen en afwijkingen bij de baby.

Kinderen van vrouwen die tijdens de zwangerschap door zijn gegaan met roken, hebben ook meer kans om later zelf te beginnen met roken.

Mensen kunnen al met heel kleine dingen helpen.

Staatssecretaris Van Rijn

De campagne richt zich niet alleen op de omgeving. Ook zorgprofessionals worden begeleid zodat ze beter weten hoe ze iemand kunnen helpen die net gestopt is met roken of die wil stoppen met roken. De werkgroep die vrouwen moet helpen te stoppen, bestaat uit verloskundigen, kinderartsen, jeugdverpleegkundigen, gynaecologen, kraamverzorgers, coaches, verslavingsartsen en huisartsen.

"Maar een mens is nou eenmaal meer bij zijn omgeving dan bij professionals, dus is juist die omgeving heel belangrijk", licht Van Rijn toe. "En die mensen kunnen al met heel kleine dingen helpen. Steek bijvoorbeeld geen sigaret op als een zwangere vrouw in de buurt is, of haal je sigaretten en asbakken van tafel als je iemand op bezoek krijgt."

Rookvrije start

Jaarlijks overlijden 20.000 mensen aan de gevolgen van roken en enkele duizenden door meeroken. Het kabinet wil dat kinderen helemaal niet meer worden blootgesteld aan sigarettenrook en noemt een rookvrije start een belangrijke stap naar een rookvrije generatie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl