RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Buitenland

Amerikaanse basketballers knielen massaal bij herstart seizoen

De spelers van de New Orleans Pelicans en Utah Jazz knielen tijdens het volkslied. Beeld © ANP

Vannacht werd het seizoen van de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA hervat. Tijdens de openingswedstrijd van de herstart knielden spelers, coaches en ander personeel gezamenlijk tijdens het volkslied.

De actie was bedoeld om aandacht te vragen voor de strijd tegen racisme en politiegeweld in de Verenigde Staten, die oplaaide sinds de dood van George Floyd. De spelers en coaches van de twee ploegen die de competitie heropenden, New Orleans Pelicans en Utah Jazz, zakten arm in arm met elkaar door hun knieën. 

Bekijk hier de beelden: 

Eerder waren door de NBA meerdere acties aangekondigd om sociale ongelijkheid aan te kaarten. Zo mochten spelers in plaats van hun achternaam zelf gekozen spreuken op de achterkant van hun shirt plaatsen. Ook is er tijdens wedstrijden in grote letters 'Black Lives Matter' te lezen op het veld. 

Disney World 

De Amerikaanse basketbalcompetitie werd op 11 maart stilgelegd vanwege het coronavirus. De hervatting vond vannacht plaats in Disney World in Orlando, waar de NBA-teams in een afgesloten omgeving zonder publiek tot in oktober om het kampioenschap strijden. 

Uitgerekend Rudy Gobert, de Fransman van de Utah Jazz die in maart als eerste speler besmet raakte met het coronavirus, tekende voor de eerste score.   

Trump
Lees ook:
Trump boos over dit gebaar: waarom 'knielen' zo beladen is
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update