Satellietfoto van orkaan Hanna
NOS Nieuws

Wekdienst 26/7: Orkaan Hanna treft Texas • Advocaat Weski Zomergast

Goedemorgen! In de Amerikaanse staat Texas komt de eerste orkaan van het seizoen aan land. En Matthijs de Ligt kan met Juventus kampioen van Italië worden.

De regen trekt snel het land uit en rond de middag breekt de zon af en toe door. Er kan nog wel een bui vallen, lokaal met onweer. Het wordt 18 graden tot 23 graden.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Orkaan Hanna komt aan land in Texas. Het is de eerste Atlantische orkaan van het seizoen. Het National Hurricane Center waarschuwt voor levensbedreigende situaties en plotselinge overstromingen door hevige regenval in Zuid-Texas. De staat is ook behoorlijk getroffen door het coronavirus. Vrijdag kwamen er zo'n 9000 besmettingen bij.
  • In de tweede aflevering van Zomergasten schuift advocaat Inez Weski aan. Ze is op dit moment onder meer advocaat van Ridouan Taghi, de hoofdverdachte in het Marengo-proces. In de uitzending zal Weski het onder meer hebben over privacy.
  • Wordt Matthijs de Ligt in zijn eerste seizoen bij Juventus kampioen? Afgelopen week liet de Italiaanse club punten liggen, ondanks een goal van De Ligt, maar vandaag volgt een herkansing. Wint Juventus van nummer veertien Sampdoria, dan is de titel een feit.

Wat heb je gemist?

Vanwege het stijgende aantal coronapatiënten heeft de provincie Antwerpen een nieuw pakket maatregelen ingevoerd.

Zo wordt het dragen van mondkapjes op drukke openbare plekken verplicht voor iedereen boven de 12 jaar, wordt samenscholing van meer dan tien personen verboden en mogen huishoudens voortaan wekelijks maximaal afspreken met tien personen, in plaats van met vijftien.

Ook landelijk lijken er extra regels op komst om de oplopende besmettingscijfers te beteugelen. De Nationale Veiligheidsraad van België komt niet vrijdag maar al maandag bijeen.

Ander nieuws uit de nacht:

  • Arrestaties na brandstichting bij demonstratie in Seattle: in de Amerikaanse stad Seattle hebben duizenden mensen gedemonstreerd tegen politiegeweld en racisme. Toen betogers brandstichtten in een jeugdgevangenis en een gerechtsgebouw in aanbouw, greep de politie in met pepperspray. Zeker elf mensen zijn opgepakt. Een agent werd getroffen door een explosief en raakte gewond aan zijn been.
  • 'Vrijwilliger kathedraal Nantes weer opgepakt en aangeklaagd voor brandstichting': de man die vorige week werd opgepakt en later weer is vrijgelaten na de brand in de kathedraal van Nantes, is opnieuw gearresteerd. Dagblad Le Monde meldt dat de 39-jarige verdachte, een man uit Rwanda die als vrijwilliger voor het bisdom werkte, is aangeklaagd voor brandstichting. De krant schrijft dat hij eerder ontkende dat hij iets te maken had met de brand, maar dat hij later tegenover de rechter-commissaris toegaf dat hij drie branden heeft aangestoken in de kerk.

En dan nog even dit:

Eens in de twee jaar staat Mars dicht bij de aarde, en dat is hét moment om sondes naar de planeet te lanceren. De Verenigde Arabische Emiraten en China hebben hun Marsverkenners al gelanceerd, maar de grootste klapper van het tweejaarlijkse vuurwerk moet donderdag op weg gaan: de Amerikaanse rover Perseverance gaat voor het eerst Marsgrond verzamelen om terug te sturen naar de aarde.

In deze NOS-animatie met beelden van NASA en ESA zie je hoe de mega-operatie werkt:

Fijne zondag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl