'Overmars koopt tweedehands Porsche en laat hem verhuizen om geld uit te sparen'

'Overmars koopt tweedehands Porsche en laat hem verhuizen om geld uit te sparen'

24-07-2020 15:00
74

Marc Overmars, Dennis Bergkamp en Glenn Helder: drie aanvallers die zowel het Nederlands elftal als Arsenal gediend hebben. Met name Overmars en Bergkamp maakten furore bij The Gunners: zij staan dan ook in de voorhoede van Helders Beste XI.

De 51-jarige Leidenaar heeft op verzoek van VoetbalPrimeur zijn elf favoriete ex-ploeggenoten op een rijtje gezet: Overmars is de linksbuiten van zijn Dream Team. De huidige Ajax-directeur 'ging toen al goed met zijn geld om', vertelt Helder. "Hij had een Porsche gekocht in Nederland en laten verhuizen in Engeland. Want als je hem meenam naar Nederland, dan was hij goedkoper, dan kon je hem meenemen als inboedel. Maar hij kon wel twintig, dertig nieuwe Porsches kopen als hij wilde..."

Maar Overmars lette als profvoetballer al op de kleintjes. "Hij koopt een tweedehands Porsche en laat hem verhuizen naar Engeland om geld uit te sparen. Had ik in die tijd maar tien procent, vijf procent van zijn gedachtegoed!", aldus Helder, die later in de schulden kwam vanwege een gokverslaving. "Ik kocht daar een tien keer zo dure auto. Natuurlijk heb ik er plezier van gehad, maar dit laat wel het verschil zien. Hoe mensen erin staan en hoe volwassen ze kunnen zijn."

"Bergkamp heeft een partij humor..."
Bergkamp is de spits van Helders elftal. "De beste speler waar ik mee gespeeld heb: de meest volmaakte, richting perfectie. We hadden in de jeugd al drie jaar lang samengespeeld. Ik ken zijn familie: beschaafder kan gewoon niet. Als iedereen zo zou zijn, was er ook geen oorlog tussen Israël en de Palestijnen."

Wanneer The Non-Flying Dutchman zich op zijn gemak voelde, kon je echter ook flink met hem lachen, weet de viervoudig Oranje-international uit eigen ervaring. "Hij is dan geen clown, helemaal niet, maar wel één van de grappigste mensen die er rondloopt. Hij heeft een partij humor... Dat wil je niet weten!", aldus Helder, die van tijd tot tijd lezingen geeft en daarbij soms gebruik maakt van anekdotes met Bergkamp. "De hele zaal ligt in een deuk, dat zegt dan genoeg."