Politiek

Tweede Kamer nog niet klaar met Sigrid Kaag (D66) en belastinggeld voor Palestijnse terreurverdachten

22-07-2020 17:03

Sigrid Kaag (D66)(Screenshot YouTube D66)

Met update onderaan – De ChristenUnie, VVD, SGP, PVV en CDA zijn nog niet klaar met minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Sigrid Kaag (D66). Eerder deze week schreef Kaag aan de Tweede Kamer in antwoord op eerdere Kamervragen dat twee Palestijnse terreurverdachten indirect salaris hebben ontvangen met behulp van Nederlandse financiële steun aan de Palestijnse NGO Union of Agricultural Work Committees (UAWC). In 2017 hebben beide personen –  verdacht van een bomaanslag op een Israëlische familie in augustus 2019 waarbij de 17-jarige Rina Shnerb om het leven kwam – bovendien een pasje gekregen van de Nederlandse Vertegenwoordiging in Ramallah waarmee zij zich konden identificeren als ‘medewerkers van een partnerorganisatie van de Nederlandse vertegenwoordiging’, zei Kaag. De vijf partijen nemen met die uitleg geen genoegen.

Lees ook – Twee Palestijnse terreurverdachten betaald van Nederlands belastinggeld – Droegen pas van Nederlandse vertegenwoordiging

Het Palestijnse terreurduo werkte tot vorig jaar voor de met Nederlands geld gefinancierde UAWC. De Britse organisatie UK Lawyers for Israel (UKLFI) meldde onlangs de Nederlandse regering al in 2019 en dit jaar gewaarschuwd te hebben voor banden tussen UAWC en de de terreurorganisatie Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP). UAWC zelf lichtte Kaag in augustus 2019 over de affaire in, maar Kaag besloot pas begin deze maand – na die eerdere Kamervragen – de financiering van de organisatie in te trekken.

Waarom is dat, willen de Kamerfracties woensdag weten. Ook willen de partijen weten of en hoe Kaag de informatie heeft nagetrokken die UK Lawyers for Israel haar al in mei 2019 toegestuurd heeft (Ook de in Israël gevestigde NGO Monitor heeft het kabinet op de kwestie gewezen, bleek dinsdag). Plus: waarom beschikten de terreurverdachten over pasjes van de de Nederlandse Vertegenwoordiging in Ramallah?

De partijen vragen zich derhalve af in hoeverre Kaag de kwestie serieus heeft onderzocht:

“Deelt u de mening dat deze gang van zaken en de hiervoor aangehaalde informatie niet de indruk geeft dat de UAWC grondig onderzocht is, voor besloten is deze organisatie te gaan ondersteunen of deze ondersteuning voort te zetten?”

ChristenUnie, VVD, SGP, PVV en CDA willen nu van Kaag een overzicht ‘van alle inlichtingen die u zijn toegekomen over de mogelijke betrokkenheid van UAWC bij PFLP en de wijze waarop u deze informatie gebruikt hebt bij de diverse besluiten om samenwerking te zoeken of te intensiveren met UAWC’.

Samengevat: welke aanwijzingen en waarschuwingen waren er? Dit dossier gaat voorlopig nog niet dicht, zoveel is duidelijk.

Update 3 augustus – Aanvullende vragen van het CDA

Lees ook – Sigrid Kaag gaat weer miljoenen overmaken aan omstreden VN-organisatie UNRWA

Lees ook – Anonieme topambtenaar (van haar eigen ministerie) en minister slopen Sigrid Kaag in De Telegraaf

Lees ook – FvD-senator Bob van Pareren biedt excuses aan na opmerkingen over Sigrid Kaag (D66)