Het gezanik van Typhoon, Akwasi en Jerry

Antiracisten negeren hedendaagse slavernij

Foto:

Je zal maar slaaf zijn. Kunt u het zich voorstellen? Nee, ik ook niet. Gelukkig maar. En kunt u zich voorstellen dat u geld zou verdienen aan de ellende van een ander? Voor de meesten van ons is zoiets evengoed ondenkbaar: een mens laat zich toch wel van z’n beroerdste kant zien als-ie zo laag weet te zinken.

Geld verdienen aan slavernij is er zo eentje. Het is inhumaan. Het is crimineel. Het is sadistisch. En ik kan zo nog een flinke trits woorden bedenken die niet fraai zijn, maar wel allemaal zouden kloppen. Wie zou zich in vredesnaam met dergelijke handel bezighouden?

Nou, meer mensen dan je zou denken. En nou denkt u aan slavenhandelaren en -bezitters, en ziet u beelden voor u van zwarte, geketende mensen die door blanken worden mishandeld en misbruikt. Tja. Zwepen en stroppen en katoenvelden.

 

Product

Het is de verdienste van mensen als Akwasi, Typhoon, Jerry Afriyie en hun kompanen in binnen- en buitenland dat dat beeld ondertussen is gaan overheersen. Terwijl het ver van de waarheid is – heel erg ver, zelfs. Elke dag dat deze activisten bezig zijn vooral zichzelf naar voren te schuiven en enthousiast bezig zijn van zichzelf een verkoopbaar product te maken (jaja), zucht de wereld onder het bestaan van slavernij.

Ik beschuldig deze activisten van het bewust, willens en wetens, verdraaien van de feiten zoals we ze kennen – hoofdzakelijk voor eigen gewin. Ik ga nog een stap verder: ik beschuldig ze van het indirect meewerken aan het in stand houden van slavernij. En ik meen het, zeker weten.

 

Human trafficking

Mensenhandel, of human trafficking zoals het in allerlei internationale rapporten heet, is op het moment de snelst groeiende vorm van criminaliteit, op wapenhandel na. Zelfs de drugswereld heeft men achter zich gelaten: het voordeel van een mens ten opzichte van drugs is dat je ‘m meerdere keren kunt verkopen. De winsten zijn onvoorstelbaar. In de rapporten die uitgaan van ‘maar’ 25 miljoen slaven spreekt men al van jaarlijkse winsten tot 150 miljard dollar. Als de cijfers hoger liggen, zoals veel onderzoekers beweren, en er dus nog veel meer mensen in slavernij verkeren, ligt die winst dus ook weer schokkend veel hoger.

Want de cijfers zijn niet keihard, dat heb je met mensen die in slavernij en gevangenschap worden gehouden – maar ergens tussen de 25 en 60 miljoen mensen leven nu, op dit moment, in een of andere vorm van slavernij. Dat is een onvoorstelbaar getal. Vergelijk: als we van het gemiddelde van zo’n 40 – 45 miljoen uitgaan, hebben we het dus over ruim 2,5 keer de bevolking van Nederland. Twee-en-een-half-keer ons landje, in slavernij.

Zoals een onderzoeker in een Ted-talk over dit onderwerp zei: je zou toch verwachten dat zo’n grote hoeveelheid mensen, die in onvrijheid leeft op allerlei plekken, op zou vallen. Maar het haalt de kranten amper. Het boeit mensen niet. Zo af en toe wordt er weer eens iets over geschreven, in de weekendbijlagen, en dan hebben we dat ook weer gehad.

 

 

Hedendaagse slaven

Waarom het mensen niet boeit wordt al snel duidelijk: de westerse consumptiemaatschappij heeft deze slaven nodig. Wie anders maakt onze telefoontjes, onze kleding, onze gymschoenen… We willen helemaal niet weten wie die spullen voor ons maakt, alsof ze door robots en machines zijn gemaakt. En ik zit hier nou ook weer niet om uw dag te verpesten, maar helaas: u vaart, zonder het te willen, wel bij de onvrijheid van anderen. Dat is een triest feit. Maar de media zullen u niet snel op deze feiten wijzen, afhankelijk als zij weer zijn van hun adverteerders.

Slavernij bestaat in vele, vele vormen. In de horeca en huishouding werken veel mensen onder dubieuze omstandigheden, met vaak geen enkele mogelijkheid tot weggaan, en dit geldt ook voor de landbouw en de industrie. Hun uitbuitende werkgevers bezitten vaak hun paspoort, of men heeft er de middelen niet voor, zoals geld, taalbeheersing en informatie over waar naartoe te vluchten. Er is seksuele slavernij, die vooral in Europa, de VS en Azië veel voorkomt. Ook gedwongen huwelijken zijn een vorm van slavernij.

 

Circle of Debt

Veel mensen beseffen niet eens dat ze in slavernij verkeren. Hun ‘werkgevers’ houden hen in een Circle of Debt (cirkel van schuld) waardoor ze moeten blijven werken: eerst de kosten van de overtocht terugbetalen. Terwijl men dat aan het doen is wordt men geconfronteerd met kosten voor huur, voeding, zaken die nodig zijn voor het uitvoeren van het werk, enzovoort. Het wordt mensen onmogelijk gemaakt hun schuld ooit af te lossen.

Een kwart van alle mensen die in slavernij leven, is een kind of een tiener. En deze minderjarigen zien we in alle vormen van slavernij terug: in bordelen, in fabrieken, werkend op het land of in mijnen. Een extra nachtmerrie omringt deze groep wel: ze worden ook vaak verkocht als kindsoldaten voor guerrillalegers.

 

Harde feiten

Het zijn harde feiten, hierboven – maar ze zijn makkelijk te vinden op het internet. Deze kleine verzameling kostte me alles bij elkaar een uurtje of twee. Als je je drukt maakt om misstanden in de wereld – zoals deze activisten beweren – en dan vooral om racisme en slavernij, is er geen enkel excuus om je hier niet eens in te verdiepen. Werkelijk geen enkel excuus.

Maar in plaats daarvan zien we rappers en andere opgeblazen ego’s het vooral over zichzelf hebben. En over hoe moeilijk het toch allemaal is. En hoe wij ons toch echt eens in hen zouden moeten inleven. Het spijt me, maar het maakt me knap boos.

 

Zo nog maar een handjevol feiten dat voor het oprapen ligt als je eventjes zoekt:

  • Driekwart van de slaven wereldwijd leeft in India, Pakistan en China.
  • De schatting is dat er in de VS alleen al 300.000 kinderen in slavernij leven.
  • Denk ook aan het lot van groepen als de Yezidi’s.
  • Op de Libische slavenmarkten is de gemiddelde prijs voor een mens $400.
  • In vluchtelingenkampen en conflictgebieden worden vaak mensen ontvoerd om verkocht te worden.
  • 30% van de veroordeelden voor human trafficking is een vrouw.
  • De corruptie die deze wereld van mensenhandel omringt is grootschalig.

 

Hypocrisie

Echt, twee uurtjes werk en je bent al heel wat wijzer. En toch hoor ik niemand van deze groep activisten en ‘racist!’-schreeuwers ook maar iets vertellen over deze slachtoffers, echte slachtoffers. En ook hier is duidelijk waarom: het zou maar aandacht van hen afleiden en hen dwingen een Ware Daad te verrichten. Iets tastbaars, iets echts, iets dat misschien werkelijk ergens over zou gaan, naast hun eigen zielige egootjes die het zo vreselijk moeilijk hebben. Vergeef mij m’n hatelijkheid: ik kan absoluut niet tegen hypocrisie en zeker niet als het zo recht in m’n gezicht gebeurt.

 

Snikken

En dus zat Typhoon, naar ik gehoord heb, gisteravond te snikken in Zomergasten, en het over zichzelf te hebben. U begrijpt waarom ik niet gekeken heb. Ik kan hier maar een ding over zeggen: man, schei uit met grienen, informeer jezelf en doe er iets aan. Kruip achter je computer, lees een boek, schrijf een nummer, schreeuw het van je af. Maar doe iets, in plaats van snikken en zeuren. “Het gaat niet over schuld, maar over welke verantwoordelijkheid je kunt nemen,” zei je gisteren blijkbaar.

Nou, daar ga je.

 

Zelfmedelijden

Want elke dag dat we aandacht besteden aan mensen die niet om weten te gaan met hun zelfmedelijden en de media met hun geklaag in beslag nemen, is een dag dat we de slachtoffers van mensenhandel alweer in de kou hebben laten staan. Deze sneuneuzen dragen, met hun jammerklachten, bij aan een klimaat waarin er niet alleen de grootste onzin de ronde doet als ‘informatie over ons slavernijverleden’, maar waarin er niet eens aandacht is voor het onrecht waar ze zo over klagen – alle aandacht gaat immers naar de klagers zelf. Alsof dat iets oplost.

Eindig ik met een citaat van William Wilberforce, een groot voorvechter van de afschaffing van slavernij: ‘You may choose to look the other way, but you can never say again that you did not know.

Want ik heb het net verteld.

Over de auteur

Ines van Bokhoven
Ines van Bokhoven
Schrijfster van historische romans, vrouw met een mening en liefhebber van 'common sense’.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
58 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
hesa
hesa
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Al die simpele types die altijd klagen over discriminatie, verdienen goudgeld.
En iets weggeven aan goede doelen? no way.
En iedereen wordt hun eeuwige onzinverhalen spuugzat.
Ook die groenlinksclubjes met hun hypocrisie worden we zat .
Allemaal gebakken lucht. Het ene zeggen en het andere doen.

Jammer, dat ze van ons belastinggeld betaald worden.

Netty
Netty
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  hesa

Nou ja clubjes . Ik ervaar het meer als een terreur die Nederland teistert.
Ik ben het helemaal met u eens hoor.

Marien
Marien
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Netty

het is inderdaad psychologische terreur. En de media faciliteren het, want die zijn net zo hypcriet en slecht.

Willemijn
Willemijn
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Eindelijk iemand die ronduit tegen de stroom in durft te gaan, terwijl een groot deel van Nederland meegezogen wordt in de gekte. Bedankt, Ines van Bokhoven!

P.
P.
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Niets aan toe te voegen, behalve dan nog dat Typhoon en Akwasi meer dan gemiddeld rijk zijn. Van Typhoon weet ik dat toen hij en zijn band eindelijk wat gingen verdienen, ‘eerlijk delen’ er niet echt inzat. Airfryer zwemt in de subsidie.
Het hemd is nader dan de rok.

h.keur
h.keur
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Toen ik elf jaar oud was, stonden de mensen van personeelszaken bij ons in de kamer. Ik hoor het ze nog zeggen. De drie jongens gaan naar de fabriek. Verplicht, anders had mijn vader geen baan meer als fabrieksarbeider…. In Nederland? Ja hoor, midden vorige eeuw. Ik wilde graag studeren en deed dat dus in de avonduren, na een dag hard werken en twaalf weefgetouw draaiend houden voor zevenenhalve gulden en 45 uur per week. Hoezo, ik ken geen slavernij. Mijn vader heeft er de dood gevonden na zoveel spanningen met tienduizenden ontslagen in korte tijd. Mijn moeder kreeg een klein flutpensioentje en toen ze klaagde dat het zo weinig was, riep men smalend, dat het nog met een dubbeltje verhoogd werd. Dat 1971. Einde textieltijdperk in Twente.
Biedt dit kabinet daarvoor excuus aan?
Hoeft ook niet. Afgelopen jaren heb ik uitgebreid gesproken met nazaten van de van Heeks. Ik bemerkte toen, dat het nu eenmaal veel te maken had met het tijdsgewricht, waarin we toen leefden. De fouten die gemaakt zijn, kun je niet herstellen. Wel lering trekken en het nu beter doen.
Omdat de schreeuwers van nu dezelfde mentaliteit blijven vasthouden, als hun voorvaderen en vervult van haat zijn en blijven, wil ik daar niet mee besmet worden en geef hun het dringend advies om vooral te gaan naar oorden, waar je dat nog kunt uitleven en dat is niet hier in Nederland.

Ajoly
Ajoly
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  h.keur

Weet je waarom ze in Nederland zijn? Omdat jullie vroeger daar waren boontje komt om zijn loontje

h.keur
h.keur
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ajoly

Ligt Twente soms in Afrika? Zelfs Nederlands lezen lukt je niet.

Marien
Marien
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  h.keur

HEEL goed gereageerd op die intens gemene leugenreactie H. Keur. Ik weet als 60 plusser ook heel goed dat onze ouders slaven waren van de toenmalige elite., Mijn ouders hadden gelukkig meest van tijd goede werkgevers gehad. Mijn moeder had 1 slechte ervaring als dienstmeisje . Die werkgevers echtgenote kleineerde het personeel en ze kregen 2e rangs eten. Daar heeft ze maar 3 maanden kunnen volhouden. Haar andere werkadressen van die tijd waren heel lieve mensen die haar ook met respect behandelden. Maar in die tijd werkten vrouwen tot ze gingen trouwen. Mijn vader had wel werkplekken waar hij gewaardeerd werd, maar is helaas niet heel oud geworden.

Netty
Netty
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Geen woord aan toe te voegen. Ik ben het helemaal met u eens. Ik heb ook niet gekeken.
Ooit keek ik vaak omdat Zomergasten serieus was, diepgang had en niet tendentieus als nu.
Ik zag gisteren de gast en wist meteen waarover het zou gaan.
Ik moet bekennen dat ik sowieso weinig NPO kijk. Helaas betalen we er allen voor, maar worden niet allen bediend.
Ook bij het thema slavernij geldt kennelijk dat niet alle slachtoffers zwaar getroffen zijn.
Voorwaarden zijn dat je bruin bent, negroïde en de daders blank..
De belangrijkste voorwaarde is echter dat je het zelf niet hebt meegemaakt want de slavernij moet in het verleden gebeurd zijn.
Pas dan ben je het ware slavernij slachtoffer.

Daniel Rose
Daniel Rose
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Niet meer luisteren naar de publieke staatspropaganda die dit soort mongolen een platform geeft. Defund the NPO!

Kees
Kees
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Goed artikel!
Jerry A moet gewoon eens gaan werken voor zijn geld in plaats van bakken subsidie innen en steeds de huilebalk uithangen. Volgens mij verveelt hij zich en gaat daarom mensen lastig vallen met zijn gezeur.
Echte slavernij is het waard om onder de aandacht te brengen, maar het gezeur van Typhoon, Akwasi en Jerry A moet gewoon stoppen. Hun enige doel is om verdeeldheid in de maatschappij te brengen en mensen tegen elkaar op te zetten.

Sander Voortman
Sander Voortman
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Mooie uiteenzetting, goed stuk.

Joey France
Joey France
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Loepzuiver kritisch artikel zoals we van deze auteur gewend zijn. Ik hoop je nog veel te mogen lezen Ines, proficiat!

Jan
Jan
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Briljant! En zo waar!

Youp
Youp
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het is maar net hoe je slavernij definieert. Wanneer je slavernij definieert als het tegenovergestelde van souvereiniteit zijn we hier in Nederland met een belastingdruk van meer dan 50% voor 50% slaaf. Immers de helft van wat we verdienen is niet van ons. Socialisme is dan publieke slavernij, terwijl de katoenplantage private slavernij voorstelt. Alle overheidsinstellingen zijn slavernijinstellingen, dat is inclusief de NPO, de EU, de VN en de WHO. Afschaffen die handel!

Net als de koloniale periode, betekende de transatlantische slavenhandel voor de meeste Afrikanen dat ze er op vooruit gingen. Dat kun je niet zeggen van bv de galeislaven in de Middellandse zee, die aan een ketting vastgeketend op een bankje zaten en daar roeien, eten, slapen, zich ontlasten. De stank moet verschrikkelijk geweest zijn. Dus, vanwege hygienische redenen werd zo’n schip even onder water gezonken, door er wat stoppen uit te trekken, om daarna weer leeggepompt te worden. Vanzelfsprekend bleven de slaven aan hun bankje geketend. Ze werden al gauw een minuutje of twee, drie ondergedompeld. Het mag duidelijk zijn dat je dan je pensioengerechtigde leeftijd niet gaat halen.

Netty
Netty
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Youp

Hoe denkt u dat de overtocht is geweest van Afrika naar de plantages van Amerika. Persoonlijk zou ik niet durven bewerwen dat deze slaven geluk hadden. Het was niet veel anders dan de galeislaven.

Youp
Youp
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Netty

Gemiddeld stierf 15% van de slaven tijdens de overtocht. Van de bemanning stierf iets meer dan 20%, als ik het me goed herinner. Hoogste sterftecijfer was onder de scheepsartsen die de slaven moesten keuren en daardoor aan de meeste ziektes werden blootgesteld. Zij gingen vaak niet meer dan 2 tochten mee. Uit botonderzoek is gebleken dat de slaven in de nieuwe wereld niet alleen langer leefden, ze waren ook groter en sterker dan hun landgenoten die in Afrika waren achtergebleven. De verklaring is dat ze beter gevoed waren en gezonder leefden. Begrijp me niet verkeerd, niemand wil de slavernij opnieuw instellen, maar ik wil wel graag weten hoe het geweest is.

Ook de koloniale periode was voor veel landen een behoorlijk succesvolle periode. Haïti onder Frans bestuur was de parel van de Caraïben. Zuid-Afrika en Rhodesië de graanschuren van heel Zuidelijk Afrika waar de kwaliteit van leven heel behoorlijk was. De VS zijn een kolonie geweest, Australië, Singapore, HongKong. Zo dramatisch was dat niet.

Netty
Netty
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Youp

Dank voor uw uitgebreide reactie. Nu heb ik een beter beeld mbt Afrikaanse slaven, vervoer en gezondheid.

Laatste aanpassing 3 jaren geleden door Netty
Realist1966
Realist1966
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Netty

Nee, maar de nakomelingen van de galeislaven (meestal blank) hoor je niet zeuren.

Netty
Netty
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Realist1966

Mijn reactie was niet gebaseerd op het “zwart-wit” verhaal. Ik wilde meer uitleg van Youp over de “gezondheid” van de slavendie verscheept werden en die heb ik, met duidelijke feiten ondersteund, gekregen. Ik ben te vreden!

Laatste aanpassing 3 jaren geleden door Netty
Alice
Alice
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Netty

De meesten gingen naar de Caribean en naar Brazilië en niet naar de VS, dat was 12%.

Netty
Netty
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Alice

Dat ligt allemaal in Amerika. Werelddeel Amerika.

Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het lijkt erop dat wij de slaven moeten worden van de idioterie van deze tijd geleid door
parasieten gesubsidieerd door de VN en andere organisaties die se staat betaalt. Eigenlijk financieren wij
onze eigen vijanden die als een goed doel bestempeld worden. Aan hedendaagse slavernij verdien je goed en aan de vroegere slavernij bijna net zo goed, lijkt het. De groeiende bevolking heeft steeds meer voeding nodig en het moet ook voor degene met geld betaalbaar zijn. Slavernij is de oplossing. Ook de EU laat stromen mensen binnen komen als moderne slaven en de open grenzen dienen ook
voor om goedkope werkkrachten binnen te halen. Ook een vorm van slavernij willens en wetens gesteund of gedoogd door de regerende partijen. Ook de consument niet de ook de bovengenoemde
antiracistische activisten geleid door rappers. Eigenlijk roeppers, rappen suggereert een muzikale kunstvorm wat deze gedrogt echt niet is. Het is een harde anarchistische propaganda door een kinderlijke rijmjasje omhuld en door onze eigen deel van brave mensen gepropageerd wordt en als
Zomergasten met voorrang geïnviteerd worden om onze cultuur te bekritiseren. Zo te zien heeft alleen de harde kern gekeken en de cijfers geven hoop voor optimisme. De harde kern des te schreeuweriger omdat deze zo klein is. Hun geluid aangezwollen door de officiële media suggereert meer dan het is. Wij hebben nieuwe media nodig, geen linkse propaganda. Zo lang doen wij het met OpinieZ met de waardevolle bijdragen zoals deze van Ines van Bokhoven. De roep voor de normalisatie van de samenleving wordt sterker door verstand te gebruiken. Daar is geen kinderlijke dichtvorm voor nodig.

logisch_denken
logisch_denken
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Deze gasten kweken racisme door hun gedram . Ze stoppen hun leugens in de kreet discriminatie en proberen over de ruggen van hun groot-groot ouders aanspraak te maken op herstelgelden. Iedereen die de geschiedenis kent weet dat slaven verkocht werden door hun medelanders. Het was dus een verdienmodel van de lokale bevolking. Ik heb slechts 1 vraag , als in Amerika een kleurling president van Amerika kan worden waarom lopen we dan te zeiken over discriminatie.

Kees Tummers
Kees Tummers
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Een ander dan het politiek correcte geluid prediken is bij de NPO of commerciële omroep een slechte carrierezet, kijk wat er met Derksen gebeurde toen die beweerde dat het met het racisme in Nederland wel meevalt. De meest uitgesproken blanke zelfhaat zit bij de VPRO; ooit had ik een proefabonnement op hun clubblaadje, las om de paar bladzijden dat Nederland een door en door racistisch land is. Sunny Bergman -met een eervolle vermelding voor beroepsslachtoffer Tofik Dibi- is een van de ergste haatzaaiers, heeft binnen de VPRO -al jaren voordat BLM in de USA begon met het platbranden van steden- alle ruimte gekregen voor haar eigen BLM agenda en kan daarmee doorgaan zonder gehinderd te worden door ook maar één kritisch vraagje of al haar beweringen over racisme onderbouwd kunnen worden door feiten. Haar weg-met-ons propagandastuk “wit is ook een kleur’ -manipulatie waar de Scientologykerk nog wat van kan leren- wordt door de VPRO met enige regelmaat op het kijkvolk losgelaten; herhaling is een van de bouwstenen van goede propaganda. In de USA gaan tegenstanders van BLM, social justice warriors en doorgeslagen feministen er met gestrekt been in om de hypocrisie van die groepen aan te tonen, de dapperen die dat hier doen, laat ik wat namen noemen: Jan Dijkgraaf, Jan Roos, Arnold Karskens, Joost Niemöller, Henk Westbroek- bereiken een klein publiek en hebben helaas ook nog eens de nijging om onderling te ruziën. Koppen bij elkaar en moedig voorwaarts!

Maarten Vasbinder
Maarten Vasbinder
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Uitstekend geformuleerd, maar ja, luiheid.

Hubertus Vicus
Hubertus Vicus
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Puik geschreven stuk! Go Ines GO…

Jan Visser
Jan Visser
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Bulls-eye!

Laatste aanpassing 3 jaren geleden door Jan Visser
Youp
Youp
3 jaren geleden

Alle landen deden aan slavernij. Heel Afrika deed aan slavernij. Europa heeft het uiteindelijk afgeschaft, met name de Britten. Dank je wel blanken. Ofschoon het in Afrika nu nog steeds doorgaat. Zo dol zijn donkere mensen erop. Misschien zit het wel in je DNA?

Pieter Magré
Pieter Magré
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Velen realiseren zich niet dat de Circle of Debt ook in de westerse wereld zal toeslaan. Het wanbeleid van onze overheden tezamen met de banken, de zgn. “Green Deal” en de gevolgen van de huidige p(l)andemie gaan daar gegarandeerd voor zorgen. Momenteel ‘profiteren” we nog van goedkope producten uit landen waar de bevolking voor een habbekrats moet werken om hun gezinnen nog iets te eten te kunnen geven, maar hier komen we binnenkort ook aan de beurt. In tussentijd vullen we onze tijd met ons druk te maken over ethische vraagstukken , die zich in het verleden hebben voorgedaan en waar onze voorouders mogelijk een rol in hebben gespeeld. Het artikel wijst ons uitstekend op de feiten.

Tonnie
Tonnie
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Jammer van de kop van het artikel. Veel mensen zullen het artikel daardoor niet lezen terwijl het zeer lezenswaardig is.

Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Tonnie

Die kop klopt helemaal, zwaar gesubsidieerd gezanik en met Netty te spreken, terreur!

Marien
Marien
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Supergoed deze column. Niks hypocrieter dan een BLM activist. (of een linksdenker)

Alice
Alice
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Een heel goed artikel. Die zeurpieten moeten ophouden want zij verpesten het voor de normale allochtonen en ze zorgen juist voor racisme.

Elisabeth
Elisabeth
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Iedereen moet en zal een (liefst de allernieuwste) I-phone! Het immense leed van de “werknemers” bij de productie van die telefoons wordt ver weggestopt.
Zelf heb ik daarom nooit een mobieltje willen hebben tot ik Fairphone (Nederlands initiatief) tegenkwam.
Bij Fairphone worden mensen NIET uitgebuit en krijgen zij zelfs een deel van de opbrengst.
Zo kan het ook.

Laatste aanpassing 3 jaren geleden door Elisabeth
P.Visser
P.Visser
3 jaren geleden

Hoe kijk je tegen je eigen dna aan? Het lijkt erop dat je van je eigen goedheid behoorlijk overtuigd bent!

Henk Postma
Henk Postma
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ach ja, het (neo-)kapitalistisch systeem, waar we onze welvaart aan danken (althans de welvaart zoals die er tot 25 jaren geleden nog was) leeft sowieso bij slavernij, met de mens (of zo men dat noemt: de factor arbeid) als sluitpost. Zo bezien leven nog veel meer mensen in slavernij dan in het onderhavige artikel wordt geschetst. In het artikel gaat het niet zozeer om geïnstitutionaliseerde slavernij, maar om criminaliteit. Daarentegen is in ons economisch systeem van de afgelopen twee eeuwen de slavernij volkomen geïnstitutionaliseerd. Ons neo-liberale systeem kan zelfs niet zonder die slavernij. (overigens geldt dit ook voor het het communistisch systeem, want ook daarin is de mens ondergeschikt aan de ratio van techniek en kapitaalstromen). Eén van de vele uitwassen daarvan: slaven bouwen nu al jaren de voetbalstadions voor de voetbalmiljonairs die we straks tijdens het WK gaan toejuichen. Anders dan in het onderhavige artikel, moet geconstateerd worden dat vooral ook de ideologie (en de supporters) van politieke partijen als VVD, PVV en FvD al dat onrecht op hun geweten hebben, en laten voortbestaan. Ik ben geen supporter van de Typhoons, Akwasi’s en Jerry’s, integendeel. Ik vind niet alleen hun media-optredens, maar ook hun muziek vol van dom gezanik. Maar het lijkt me niet verkeerd dat ze het racisme in de samenleving aan de orde stellen, ook al realiseren ze zich niet dat dit racisme in de mens zit (dus in alle rassen, en dus ook in henzelf. Het artikel slaat de plank mis daar waar gesteld wordt dat de Typhoons, de Akwasi’s en de Jerry’s vooral het eigen ik op de voorgrond plaatsen. Het zijn juist hun critici (en de media) die hen belangrijk maken door zich te richten op hun persoon, en voorbij te gaan aan de kwesties die ze aan de orde stellen.

Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Henk Postma

Over huidige misstanden rappen deze lieden geen woord. Dat is hun zwakheid, de huidige slavernij vinden zij dus prima.

Joey France
Joey France
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Henk Postma

Er staan veel terechte en juiste dingen in uw reactie, het zou daarom oneerlijk zijn u een negatiefje te geven, wat ik geneigd was te doen wegens uw op niets gebaseerde aanval op politieke partijen waarvan minstens één al lang niet meer staat voor wat zij pretendeert, en het vergoelijken van die walgelijke nep artiesten.

Hubertus Vicus
Hubertus Vicus
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Henk Postma

U slaat de plank mis… Kijk maar eens goed hoe die mensen veranderen als er een camera & microfoon in de buurt zijn.
Typhoon pinkt een traantje weg zo van, kijk mij eens deugend divers, anti-racist, only BLM en anti-White Privilege zijn.
Ashanti Akwasie staat met rollende ogen te schreeuwen dat hij geschminkte mensen in hun gezicht gaat trappen.
Mede slavenjager afstammeling Afriye stuurt een zelf in elkaar geknutselde (?) bedreigbrief naar de media… there’s no such thing as bad publicity

Maar ze doen die onzin niet voor zichzelf zegt u, waarvoor dan wel?

Voor het grotere geheel? De nobele zaak?

Hilarisch…

Ajoly
Ajoly
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Als ze eerlijk hun geld verdienen en ze zijn rijk ook niet goed. Jaloezie? Gelukkig plunderen en roven ze niet zoals jullie voorouders zich hebben verrijkt en je land opgebouwd. Ga je geschiedenis leren lees Roofstaat.

karton
karton
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ajoly

Of die twee WÉL of NIET roven en/of plunderen is niet bekend.

Bennie
Bennie
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ajoly

Afriye en Akwasi stammen af van slaven handelende criminelen nu proberen ze Nederland geld af te persen.
De appel valt niet ver van de boom.

Alice
Alice
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ajoly

Wiens en welke voorouders. De mensen die naar de koloniën gingen, hebben daar landen opgebouwd met infrastructuur, ziekenhuizen en scholen. Die bestonden daar niet. Maar vele ex-koloniën in Afrika zijn arm geworden door de plunderingen van hun eigen leiders, ondanks de miljarden aan ontwikkelingsgeld. Ik weet niet waar jouw voorouders vandaan komen maar ga je eerst verdiepen in de genocides in Afrika, gepleegd door hun eigen mensen. Dus jij moet boeken gaan lezen en leren wat er gedaan werd en wat er nu gebeurt. In Liberia eten ze mensen vlees, of wist je dat niet. Nu worden er dorpen uit geroeid in Noord Mozambique door moslim gangs die via Tanzania binnen komen. Zeker ook nog nooit van gehoord?

Ajoly
Ajoly
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik ga hier niet eens veel woorden aan vuil maken. Mijn advies aan alle Nederlanders ga Roofstaat lezen een boek geschreven door een Nederlander. Dan begrijp je het misschien meer hoe het echt zit. Net als je op school heb geleerd over de Wereldoorlogen etc. Als je het echt negeert dan zal je het nooit snappen. Als de Nederlanders hun geschiedenis niet leren dan zullen ze het ook nooit snappen ja ook de zwarte pagina die niet zo mooi was ja ze doen er alles aan om het te verbergen. . Al het roven en stelen van andere landen om hun land op te bouwen.Nu genieten ze van de erfenis. En verbeter de wereld begin bij jezelf zeggen ze. Ja moeten Akwasi etc ook zeker doen en jij ook misschien? Of wij allemaal dat is dan de opstap voor een mooiere betere wereld misschien?Sorry ik geloof misschien nog in Sinterklaas.

Youp
Youp
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ajoly

Europa is niet rijk geworden van de slavernij of het kolonialisme. Bewijs: Zwitserland is het rijkste land van Europa, nooit een kolonie gehad. De Scandinavische landen, nooit een kolonie gehad. Er zijn meer boeken geschreven. Misschien moet je ook eens wat anders lezen.

Ajoly
Ajoly
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Youp

Ik weet dat niet alle landen hebben meegedaan aan slavernij dat bedoel ik.Zoals Zwitserland op eigen kracht gedaan.Daarom hebben ze ook niet de erfenis van de slavernij.Want je voorouders dachten zich rijk te rekenen door landen te koloniseren masr zo slim waren ze niet .Want ze dachten er niet aan dat ze de mensen ook erbij kregen.En dachten nooitvdat de slavernij afgeschaft zou worden.En dat isvde erfenis die ze hebben achtergelaten door hun hebberigheid.Waren ze niet daar geweest met hun bootjes hadden jullie nu geen last van racisten.

Youp
Youp
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ajoly

Je lijkt maar niet te willen begrijpen dat ALLE landen, dus ook Afrikaanse landen vol aan slavernij deden. Het is niet iets wat alleen door een paar Europese landen gedaan werd. Slavernij is de norm gedurende de hele menselijke geschiedenis. De oude Egyptenaren: slavernij. Mesopotamie: slavernij. De oude Grieken: slavernij. Het Romeinse rijk: slavernij. Het islamitische rijk: slavernij. De Azteken: slavernij. Afrika: slavernij. Toen de islamieten voor het eerst in Afrika kwamen hebben zij de slavenhandel uitgebreid naar het Midden-Oosten. Zij kochten de slaven van Afrikaanse slavenhandelaren. Later, hebben de Portugezen en daarna de Nederlanders, weer daarna de Britten, dat overgenomen. Europeanen moesten in kuststeden wonen omdat ze anders stierven van de ziektes waar ze geen weerstand tegen hadden. In de kuststeden kochten ze slaven van Afrikaanse slavenhandelaren. Die stuurden ze op schepen naar de nieuwe wereld.

Helaas interesseert je dat allemaal niet. Als het je wel zou interesseren, als je daadwerkelijk begaan zou zijn met slavernij, dan zou je je uitspreken tegen de slavernij die nu, heden ten dage, nog steeds in Noord-Afrika plaatsvindt. Het zijn islamitische mensen die zwarte mensen tot slaaf hebben gemaakt. Ik geloof dat je er eentje kunt kopen voor $400,-. Maar geen woord erover. Eindeloos blijven zaniken tegen witte mensen over iets wat honderden jaren geleden gebeurd is. Waar jij geen last van hebt gehad en wat de mensen die nu leven niet gedaan hebben. Waarom? Omdat je centjes wilt hebben.

Ajoly
Ajoly
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Youp

Dus dat bedoel ik nu mee de landen die vanzichzelf rijk zijn geworden hebben nu ookbgeen last van.Nederland kon het blijkbaar niet op eigen kracht door te roven en te plunderen en slavernij.ik zeg het weer lees roofstaat

Youp
Youp
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ajoly

Probeer eens te lezen wat er staat. Nederland is NIET rijk geworden van de slavernij, ook niet van het kolonialisme. Overigens wordt niemand van zichzelf rijk. Je produceert en handelt. Als Afrikaanse landen dat nu ook eens zouden doen. dan zouden ze ook rijk zijn. Je moet echt ook eens een ander boekje lezen voor een meer gebalanceerd beeld. Probeer eens: ‘De geschiedenis van de Nederlandse slavernij’ van Piet Emmer.

Laatste aanpassing 3 jaren geleden door Youp
Chris Dirick
Chris Dirick
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Youp

Of lees eens het boek The real history of slavery van Thomas Sowell. Een eyeopener. De landen en gebieden die economisch het verst achterbleven waren diezelfde gebieden die het instituut slavernij zelf toepastten.

Alice
Alice
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Chris Dirick

Thomas Sowell, een geweldige man. Ik heb zijn boek “Black Rednecks and White Liberals. Of het boek van Jason Riley. “Please stop helping us” Of “Race Pimping” van Kevin Jackson. Allemaal zwarte Amerikanen.

Neef Jansen
Neef Jansen
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ajoly

Die Ewald Vanvugt kan een vergelijkbaar maar veel gruwelijker boek schrijven over de islamitische wereld en de koninkrijken van Afrika, en over ook de toestanden in China en India eeuwenlang. Maar dat zal niet politiek correct zijn en aldus veel moeilijker te publiceren zijn. De relatieve rijkdom van een land als Nederland heeft vooral te maken met de wetenschappelijke, technologische en industriele revolutie en de opbouw van de gemengde economie en de verzorgingsstaat. Racisme en discriminatie en geweld en terreur komen tegenwoordig vooral voort en worden bevorderd door, al die dubieuze clubjes die zeggen dat allemaal te bestrijden. Vooral dat blm lijkt mij een verzameling volbloed racisten. En fascisten. Gewelddadige, vernielzuchtige terreurfanaten.

Bennie
Bennie
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Neef Jansen

Nederlands welvaart in de 17e eeuw is voor een groot deel te danken aan de handel met Scandinavië en de Baltische staten.
Die handel was er al sinds de late middeleeuwen.
Met de verkregen winsten uit die handel werd ook de handel met Azië opgestart.
Dat kon veel winst opleveren, maar ook verlies, door onder meer stormen, Barbarijse piraten en Franse, Spaanse of Portugese raiders.
Handel met Zweden, Duitsland, Polen en de Baltische staten was uiteindelijk winstgevender, veel minder risico’s.

Youp
Youp
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Neef Jansen

Het is juist dat Nederland meer verdiend heeft aan de handel met andere Hanze-steden dan met de koloniale handel. Echter, het grote onderscheid wordt gemaakt door de Industriele Revolutie. Plotseling konden er veel meer mensen gevoed worden, ging ook de levensstandaard omhoog, mensen worden ouder en leven gezonder. De ene na de andere technische doorbraak wordt gemaakt. Het heeft te maken met de zogenaamde Malthusian trap. Bij een gegeven stand van de techniek kan niet meer dan een bepaald aantal mensen onderhouden worden. Door de technologische innovatie van de Industriele Revolutie kunnen er meer mensen beter gevoed worden. Tot die tijd was de wereldbevolking grosso modo constant. De gemengde economie of verzorgingsstaat is een vrij recent verschijnsel. Eigenlijk pas na WO2. Eerst heel bescheiden maar al snel uit zijn jasje groeiend. Je kunt daar een liefhebber van zijn, maar het economische effect is per saldo negatief.

https://www.vox.com/future-perfect/2018/11/8/18052076/human-history-in-one-chart-industrial-revolution

Neef Jansen
Neef Jansen
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Youp

Helaas is de man reeds overleden, maar heel boeiend is te zien hoe Hans Rosling de ontwikkeling van cultuur uitlegt aan de hand van dynamische statistieken. In de navolgende video geeft hij uitleg over de ontwikkeling in inkomen en gezondheid vanaf 1800: https://www.youtube.com/watch?v=Z8t4k0Q8e8Y. Deze ontwikkeling is uiteraard ondenkbaar zonder de ontwikkeling van wetenschap, techniek, industrie en de opkomst van de combinatie van vrije ondernemingsgewijze productie en verzorgingsstaat. Men zou dat wereldwijd moeten invoeren. Heel Afrika en de islamitische wereld zou er belangrijk van opknappen. Er zijn evenwel enorme culturele obstakels.

58
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x