Normale content

5G: is het wel veilig en waarom steken mensen masten in de fik?

5G: is het wel veilig en waarom steken mensen masten in de fik?

De laatste tijd is het nieuwe netwerk 5G in opkomst en steeds meer fabrikanten willen hun tech daarmee uitrusten. Toch zweven er rondom 5G allerlei gekke complottheorieën, waarvan sommige zelfs een verband leggen met het coronavirus. Daarnaast worden er zendmasten in de fik gestoken. Is 5G wel echt veilig? En, waarom denken sommige groeperingen in Nederland van niet?

Wat is 5G?

5G is simpel gezegd de opvolger van 4G, het netwerk waar tegenwoordig alle apparaten op zijn ingesteld. Ten eerste is 5G vele malen sneller dan 4G. Er is minder vertraging tussen jouw 5G-zendmast en je telefoon, daarnaast kunnen er meerdere apparaten tegelijk op één netwerkpunt verbonden zijn.

Voor tech-nerds onder ons, de specificaties kunnen natuurlijk niet ontbreken. De gemiddelde uploadsnelheid van 4G is 16Mb/s en de downloadsnelheid ongeveer 40Mb/s. De netwerkvertraging, ook wel 'ping' genoemd, tussen je telefoon en de zendmast is ongeveer 50ms. Bij 5G is de downloadsnelheid gemiddeld 140Mb/s, de uploadsnelheid is daar waarschijnlijk de helft van en de 'ping' wordt 50 keer kleiner. Dat laatste resulteert dus in een extreem snelle verbinding zonder al te veel ruis.

Meer details over 5G? Lees dan: 5G: Wat is het, wat betekent het en waarom wil je het?

Bron: The Optimist

Welke complottheorieën zijn er?

Na het lezen van voorgaande specificaties denk je misschien: waarom zijn er zoveel complottheorieën rondom 5G? Het is je de laatste tijd waarschijnlijk niet ontgaan, want in het nieuws komt dit onderwerp regelmatig voorbij. Waar deze theorieën vooral over gaan is de mate van schadelijkheid van 5G aangezien er meer masten worden bijgebouwd. Zo bestaat er een theorie dat de straling van 5G de kansen op kanker, alzheimer en onvruchtbaarheid bij mannen.

En, die gedachte komt niet helemaal uit de lucht vallen. Het idee dat draadloze technologie schadelijk is voor de mensheid speelt al langer onder sommige groepen. Er is bijvoorbeeld een groep in Nederland die probeert zo weinig mogelijk elektronica te gebruiken om blootstelling tegen te gaan. Met de komst van 5G en het verspreiden van het coronavirus leken sommige groeperingen een verband tussen de twee te zien, waardoor zendmasten in vuur en vlam opgingen verspreid door het land.

Sommige theorieën beweren dat het coronavirus slechts een afleidsmanoeuvre is om 5G langzaam uit te rollen. Volgens de theorie beveelt de overheid ons thuis te blijven vanwege het virus zodat er, zonder dat het volk dat weet, masten konden worden bijgebouwd. Andere theorieën draaien dit juist om en zeggen dat 5G-zendmasten de oorzaak zijn van het coronavirus. De straling ervan zou zogenaamd iets hebben veranderd in ons lichaam waardoor wij het virus opliepen. Nou, alle gekheid op een stokje, wat is nu echt waar?

Bron: De Inginieur

De echte waarheid

Op sites waar die complottheorieën worden uitgelegd lijkt het altijd alsof er enorm veel bewijs voor is. Het bewijs is zo aannemelijk dat je gaat denken: dit kan geen toeval zijn. Je zou er nog bijna in gaan geloven ook, desondanks je ervan overtuigd bent dat 5G niet schadelijk is. Wat velen niet weten is dat er al decennia lang onderzoek wordt gedaan naar 3G, 4G en 5G (of hoe complotdenkers ze noemen: 'wapens van massamoord'). En, wat blijkt nou: er is niet wetenschappelijk bewijzen dat die netwerken schadelijke gevolgen hebben op het immuunsysteem. Oftewel: nee, 5G is niet schadelijk.

Er zijn bepaalde grenzen en regels vastgesteld in Europa rondom straling. Ja, zendmasten geven bepaalde hoeveelheden straling af, maar die zitten ver onder die grenzen. Op het internet lijkt het echter alsof de onderzoeken en bewijzen worden genegeerd. In plaats daarvan wordt er door complotverspreiders op het onzekere gevoel van de bevolking ingespeeld. Hierbij was de onzekerheid rondom het coronavirus enkel een hulpmiddel.

Lees ook: Dit zijn de beste 5G telefoons van dit moment

Bron: RTV Drenthe