Politiek

EU akkoord over €1.820 miljard aan plannen, minstens 30% moet naar klimaatdoelen

21-07-2020 09:37

Er is een deal.

EU-leiders hebben een akkoord bereikt over een meerjarenbegroting van €1.074 miljard. Er komt tevens een herstelfonds van €750 miljard om de economische gevolgen van de coronacrisis het hoofd te bieden. Daarvan bestaat €390 miljard uit giften en €360 miljard uit leningen. Aan de leningen zijn voorwaarden verbonden – Nederland en de andere zuinige landen (Oostenrijk, Denemarken en Zweden) stonden hierop – en er is een noodremprocedure.

Het is op dit moment onduidelijk wat die noodrem precies inhoudt. Lidstaten hebben het recht aan de noodrem te gaan hangen als landen de toegezegde hervormingen niet uitvoeren. In zo’n geval kunnen de EU-geldstromen *tijdelijk* worden stilgelegd. Het is niet bekend onder welke voorwaarden dit kan en of het een wassen neus is die leidt tot een Zuid- en Oost-Europese lange neus.

Een andere bepaling is dat klimaat een topprioriteit blijft. Coronacrisis of niet, het klimaatbeleid moet worden uitgerold. Van de de €1.820 miljard die de EU de komende jaren uitgeeft, *moet* minstens 30% naar klimaatgerelateerd beleid. We kunnen het maar beter helder hebben.

De rol van Rutte illustreert niet alleen het gewicht van de Nederlandse economie, maar vooral de afwezigheid van de Britten. Normaliter zouden de ‘Zuinige Vier’ zijn opgetrokken met het Verenigd Koninkrijk, maar sinds Brexit is de machtsbalans verschoven ten gunste van het onzuinige zuiden.

https://twitter.com/adriendeboer/status/1285471485562363904?s=12