Dit heb je nodig als je thuis Thais gaat koken
Koken & etenVeel Thais gegeten en klaar om zelf eens te proberen een frisse salade of dumplings te maken. Met deze hulpmiddelen kom je goed beslagen ten ijs.
Om Thais te koken heb je een aantal specifieke keukenspullen nodig, stelt Tove Nilsson in haar boek Thai dat net in Nederland is uitgekomen. Net als in De Bijbel van de Thaise Keuken van Noi Pia-Ud, die eveneens net uitkwam, wijdt ze in haar boek uit over de potten en pannen, messen en gereedschap dat de Thaise kok nodig heeft.
Stoommanden
Een stoommand vindt Nilsson onontbeerlijk als je kleefrijst wilt maken. Er zijn verschillende soorten, maar de Zweedse Nilsson houdt het meest van de kleine variant die je met deksel en al in het water zet. ‘De klassieke puntvormige stoommand is ook goed’, schrijft ze in haar boek. ‘Maar die neemt thuis veel plek in beslag en is vrij moeilijk schoon te maken als je bij het stomen geen kaasdoek gebruikt.’ Hoe het werkt: je zet de stoommand in een wok geplaatst met water. Zo stoof je gerechten gaar die in de stoommand erboven hangen. Er zijn speciale manden voor de rijst maar een rijstkoker is ook heel handig.
Vijzel
Ook niet te missen: de vijzel. Voor de beste bereiding voor bijvoorbeeld papajasalade, rijstpoeder, kruidenpasta's en jackfruitsalade. De Thaise keuken kent er twee soorten vijzels. De grote, heel zware, stenen exemplaren gebruik je voor kruidenpasta’s, droge kruiden en voor het vijzelen van bijvoorbeeld rijstpoeder. De grote, bruine vijzels van klei met houten stamper zijn voor salades en sauzen. Gebruik grote, adviseert Nilsson, dat is volgens haar veel gemakkelijker dan prutsen met een marmeren minivijzel die je in een of andere designwinkel hebt gekocht. ‘Je hebt gewicht, kracht en ruimte nodig bij vijzelen. De techniek krijg je na een tijdje onder de knie. In de grote, stenen vijzel ga je poeder en puree malen, waarbij je eerst stoot om vervolgens eerder te ‘glijden’ dan te stoten. Het klinkt misschien wat vreemd, maar je hebt een goede techniek nodig om 15 tot 20 minuten te vijzelen zonder te vergaan van vermoeidheid in je hand en arm.’
Noi Pia-Ud legt uit: ‘Een Thaise vijzel bestaat uit een stenen of houten schaal die een hoogte heeft van minimaal 10 centimeter. De schaal loopt naar beneden taps toe, waardoor ingrediënten vooral onder in de schaal worden gemalen. De stamper erbij is recht van vorm en heeft een ronde onderkant. Door een draaiende beweging te maken komen de ingrediënten allemaal onderin de schaal terecht.’
Wokpan
De wok, daar zijn beide koks het over eens, je kunt niet zonder. Liefst een lekkere grote en van plaatstaal. Op gas gaat dat volgens Nilsson het best. Gebruik je een kookplaat, dan heb je er een nodig met een bredere, platte bodem. Zo'n plaatstalen wok is het meest gebruikte keukengereedschap in de Thaise keuken, aldus Pia-Ud. Ze wijst erop dat je de wok goed moet inbranden. ‘Verhit daarvoor de wok een aantal keren telkens opnieuw met een laagje olie. Was de wok na gebruik bij voorkeur niet met afwasmiddel af maar spoel de pan gewoon onder de hete kraan schoon.’ Tip als er roestplekjes ontstaan: gewoon weer even opnieuw inbranden met olie.
Hakmes
Een vlijmscherp hakmes is in de Thaise keuken het meest gebruikte mes. Alles wordt ermee gehakt, geschild en gesneden, aldus Pia-Ud. Je vindt ze bij de toko goed en ze gaan, bij juist gebruik, een leven lang mee. Van oorsprong worden ze geslepen op een slijpsteen, maar een aanzetstaal voldoet ook prima, aldus de Thaise.
Bbq
Wie vlees en vis de Thaise smaak wil geven roostert die op de barbecue. Er zijn veel verschillende modellen, maar voor dagelijks gebruik is het handig om een niet al te groot exemplaar voorhanden te hebben. In Aziatische winkels zijn ook kleine tafelbarbecues verkrijgbaar. Een Thaise tao-barbecue lijkt misschien een beetje overkill, maar leuk om te hebben. Je zet de wokpannen en aardewerken stoofpotten er direct op.
Klein keukengerei
Ook handig om te hebben: noedelzeef, schuimspaan, julienneschillers, mandoline, kleipotten en een visklem die je gebruikt om hele vissen te roosteren boven het vuur.
Bekijk hier de video's van Koken&Eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMVoor jou getest
Deze afbakbroodjes kun je met Pasen beter niet serveren: ‘Moet je kijken, deze is helemaal groen’
-
Culinair festival gaat plots niet door: organisatie wacht acht maanden tevergeefs op vergunning
Het culinaire festival Haagse Wereld Hapjes gaat opeens niet door. Organisator Lisette Ernens wacht al acht maanden vergeefs op een vergunning voor het pinksterevenement. En nu is het te laat: ,,Zo is het echt niet leuk meer.”Den Haag -
PREMIUMStappenplan
Meeste huizenbezitters hebben voldoende spaargeld om huis te verduurzamen, maar hoe pak je dat aan?
Nieuw huis gekocht? Dan moet je die straks verplicht energiezuinig maken, vindt toezichthouder De Nederlandse Bank (DNB). Verreweg de meeste huizenbezitters hebben voldoende spaargeld op hun rekening om het te kunnen bekostigen, concludeert de centrale bank na onderzoek. Wat zijn de mogelijkheden voor het verduurzamen van je huis en welke subsidies bestaan er? -
PREMIUMVoor jou geproefd
Dit is de allerlekkerste slagroomtaart: ‘Perfect van smaak, niet te zoet en mooi stevig van structuur’
Minder alcohol en meer sporten is natuurlijk prima. Toch mogen we af en toe nog wel onze vingers aflikken omdat er wat te vieren valt. Drie professionele zoetekauwen testten acht kant-en-klare slagroomtaarten. ,,Van binnen en van buiten is deze taart precies in balans, daar gaat het om.’’ -
PREMIUMVoor jou getest
Deze supermarkt heeft de beste kant-en-klare lasagne bolognese: ‘Bijna een echte Italiaan’
Een kant-en-klare lasagne uit de supermarkt is snel, gemakkelijk en vooral goedkoop. Gezond is het niet echt, maar het vult en smaakt best. Welke supermarkt verkoopt de lekkerste lasagne bolognese? Vier culinaire kenners scharen zich rond de tafel. ,,Deze lasagne is lekker van smaak en goed in balans.’’ Bekijk onderaan het artikel de uitslag en rapportcijfers.
-
Half miljoen Nederlanders met voedselallergie, maar helft restaurants gaat de fout in met informatie
-
-
-
‘Van het geld dat je bij verstopping aan een loodgieter uitgeeft, kun je voor de rest van je leven frituurvet kopen’
Frituurvet door de plee, doortrekken en weg ermee? Nee! De vervelende eigenschap van bakvet is dat het eenmaal gestold aan de binnenkant van de leidingen gaat zitten, en dat vervolgens alles eraan blijft plakken. ,,Van wat je bij een verstopping thuis kwijt bent aan een loodgieter, kun je waarschijnlijk voor de rest van je leven frituurvet kopen.’’ -
Schoonmaaktip
Lenteschoonmaak voor je tuinset: dit sopje gebruik je het beste om weervlekken uit je kussens te krijgen
Vanaf Koningsdag wordt het weer warmer en dat betekent dat we weer op ons terras gaan zitten. Tijd om die kussens uit de opslag te halen en vlekvrij op de tuinset te leggen. Schoonmaakexpert Marja Middeldorp weet als geen ander hoe je algen-, weer en vetvlekken uit tuinkussens en markiezen kunt krijgen.
-
PREMIUM8 vragen28
Gebruikers van Marktplaats maken zich zorgen: kijkt de Belastingdienst nou wel of niet mee?
-
Kees kookt 127 uur achter elkaar en verbreekt daarmee wereldrecord
In Zeeland heeft Kees Visser het wereldrecord koken verbroken. Zo’n 127 uur stond de chef-kok, enkele pauzes daargelaten, te bakken en te braden. Daarmee verdiende hij maandagmiddag een notering in het Guinness Book of Records. -
-
Video
Tip van chef-kok Joris Bijdendijk: zo bereid je prei het beste