Direct naar artikelinhoud
Milieu

‘Pandemie toont dat klimaat nooit als crisis is gezien’: open brief van Greta Thunberg, Leonardo Dicaprio en Billie Eilish e.a.

Zweeds klimaatactiviste Greta Thunberg.Beeld AFP

Billie Eilish, Coldplay en Shawn Mendes: verschillende grote namen ondertekenden samen met een waslijst aan internationale wetenschappers een open brief aan de EU. Volgens 150 experts en meer dan 48.000 anderen die de brief mee onderschreven, toont de coronacrisis hoe het klimaat nooit als een crisis werd gezien. 

“Doe niet langer alsof we de klimaat- en ecologiecrisis kunnen oplossen zonder die als een crisis te beschouwen”, zo begint de open brief die gisteren werd gestuurd naar alle EU-leiders om de klimaatproblematiek nogmaals op tafel te leggen. In de brief die de jonge klimaatactivisten Luisa Neubauer, Greta Thunberg, Anuna de Wever en Adélaïde Charlier opstelden, vragen ze om kordaat op te treden tegen de klimaatcrisis, net zoals bij het coronavirus ook gebeurde.

“Het is nu duidelijker dan ooit dat de klimaatcrisis nooit als een crisis is behandeld, noch door de politiek, noch door de media, noch door het bedrijfsleven of de financiële wereld”, klinkt het in de brief. “Hoe langer we blijven doen alsof we op het goede pad zijn om de uitstoot te verminderen en doen alsof we in het huidige systeem voldoende acties hebben om een klimaatramp te voorkomen, hoe meer kostbare tijd we verliezen.”

Klimaatplan

De brief werd gisterenavond gestuurd naar alle leiders van de Europese Unie. De auteurs hopen zo dat de boodschap wordt besproken op de Europese Raad die vandaag begint. Volgens de klimaatactivisten is het Europese doel om tegen 2050 een nuluitstoot te hebben niet voldoende. “De netto nuluitstoot tegen 2050 van de EU - en van andere financieel stabiele delen van de wereld - staat gelijk aan overgave”, klinkt het.

In plaats daarvan pleit de brief voor een ambitieuzer en drastischer beleid. Enkele van de de eisen die door de schrijvers naar voren worden geschoven, zijn om het gebruik van fossiele brandstoffen te stoppen en om ecocide als internationale misdaad te bestraffen bij het Internationaal Strafhof.

“We begrijpen en weten heel goed dat de wereld gecompliceerd is en dat wat we vragen niet makkelijk is. De veranderingen die nodig zijn om de mensheid te redden klinken misschien erg onrealistisch. Maar het is nog minder realistisch om te geloven dat onze maatschappij de opwarming van de aarde waar we op afstevenen, kan overleven.”