RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Buitenland

Bristol verwijdert standbeeld Black Lives Matter-activiste van sokkel slavendrijver

Beeld © Ben Birchall

Het standbeeld van een Britse Black Lives Matter-activiste is na een dag alweer weggehaald uit de Britse stad Bristol. Een kunstenaar had het beeld geplaatst op een sokkel waar eerder nog het standbeeld van een beruchte slavenhandelaar stond.

Het bestuur van Bristol heeft het beeld laten weghalen. Het is aan de bevolking om te beslissen wat er op de lege sokkel komt, aldus burgemeester Marvin Rees.

Standbeeld activiste op plek beeld Britse slavenhandelaar

01:45

Demonstranten trokken op 7 juni het standbeeld van slavendrijver Edward Colston van zijn sokkel en gooiden het in het water. Colston was een zakenman, parlementslid en filantroop die een groot deel van zijn vermogen verdiende met de slavenhandel.

In de nacht van dinsdag op woensdag zette kunstenaar Marc Quinn een beeld van een Black Lives Matter-activiste op de lege plek.

Standbeeld Britse slavenhandelaar in rivier gedumpt

01:00

Het beeld van Colston is uit het water gehaald en naar een museum gebracht. Daar wordt het tentoongesteld naast Black Lives Matter-aanplakbiljetten.

Volgens burgemeester Rees is ook het beeld van Quinn nu in het museum. De kunstenaar kan het daar ophalen of 'aan onze collectie doneren', aldus de burgemeester.

Hamilton:
Lees ook:
Hamilton: breek alle standbeelden van slavenhandelaren af