Dronken piloten boven Nederland? Kromme vliegtuigstrepen zorgen voor verwarring aan de grond.

Dronken piloten boven Nederland? Kromme vliegtuigstrepen zorgen voor verwarring aan de grond.

Raymond Klaassen
Raymond Klaassen
Raymond Klaassen 15 juli 2020 15:50 uur
Laatste update: 16 juli 2020 09:21 uur
Vreemde vliegtuigstrepen en ingewikkelde patronen waren vanmorgen boven land te zien. Gelukkig is de verklaring eenvoudig en niet verontrustend.

Vliegtuigstrepen drijven over

Zo af en toe drijven er bijzonder gekromde vliegtuigstrepen over het land. Vandaag was dat ook weer het geval. Met de noordelijke wind werden vliegtuigstrepen aangevoerd die boven het centrale deel van de Noordzee zijn ontstaan. In dit gebied wordt onder andere door de Luchtmacht geoefend met straaljagers. Deze vliegtuigen maken tijdens hun oefeningen vaak scherpe bochten en ander capriolen.

Een andere oefening is dat straaljagers in de lucht worden bijgetankt. Ook dan wordt er vaak een rondje gevlogen.

Als de omstandigheden ideaal zijn voor vliegtuigstrepen levert dit opmerkelijke patronen op. Omdat de condensatiesporen in dit geval niet direct oplossen zagen mensen in onder andere Noord-Holland deze bijzondere figuren. Voor de duidelijkheid, strepen zonder de vliegtuigen want die bleven tijdens hun oefeningen netjes boven de Noordzee.

Vliegtuigstrepen worden ook wel contrails genoemd. Een samenvoeging van condensation trails.

Op de timelapse van Rob Amoureus is mooi te zien hoe de vliegtuigstrepen zich gewoon met de noordelijk wind mee laten voeren. Dus zonder vliegtuigen zie je opeens boven je hoofd de opvallende lijnen. Uiteindelijk lossen de wolken wel geleidelijk op en worden zo onzichtbaar.

Hieronder een aantal foto's die wij kregen toegestuurd vandaag van mensen die de vliegtuigstrepen zagen.

Files en vertragingen