Luister naar

Lijsttrekkersstrijd CDA: Goed zo Pietertje, doe maar efkes wisselen!

Opinie
Hugo de Jonge praat om de misstanden bij de overheid heen, Pieter Omtzigt pakt ze aan, stelt Mieke Vuijk, strategisch communicatieadviseur in onderstaand opiniestuk.
dinsdag 14 juli 2020 om 17:25 aangepast 18:42
Lijsttrekkerskandidaten Hugo de Jonge en Pieter Omtzigt in de studio van talkshow Op1.
Lijsttrekkerskandidaten Hugo de Jonge en Pieter Omtzigt in de studio van talkshow Op1. beeld anp / Sander Koning

Het lijsttrekkers-onderonsje tussen Hugo de Jonge en Pieter Omtzigt afgelopen maandag bij Op1 kreeg op één punt iets van een debat: de onbetrouwbare overheid. Omtzigt maakt zich niet alleen kwaad over de verloederde opsporingspraktijken van de Belastingdienst, ook over de politieke schijnbewegingen waarmee ze worden gepareerd: tijd rekken, memo’s verdonkeremanen en een haast gelaten Kamer, die de verontwaardiging aan twee pitbulls – Omtzigt en Leijten - overlaat. 

De Jonge complimenteerde Omtzigt met zijn vasthoudendheid op dit dossier. Maar het had iets van die Calvé-reclame: ‘Goed zo, Pietertje!’, waarin de toekomstige topzwemmer Pieter van den Hoogenband door zijn voetbalcoach uit het jongenselftal wordt gehaald omdat voetbal duidelijk niet zijn ding is. De Jonge vond het wel meevallen met die onbetrouwbare overheid. Hij roemde de duizenden ambtenaren die dagelijks monter en gemotiveerd aan het werk zijn. De Jonge illustreerde de betrouwbaarheid van de overheid zelfs aan de hand van de miljoenen die zij momenteel uitdeelt aan sectoren die de coronacrisis moeten overleven. Controleren of die uitkeringen allemaal terecht zijn doen we niet - voor handhaving komen we handjes tekort. (Gek is dat trouwens; dat je koste wat het kost banen wilt behouden in vervuilende industrieën als de luchtvaart, maar geen nieuwe banen creëert in toezicht en handhaving.)

We gaan het straks allemaal samen betalen, die donaties van de overheid. Waarschijnlijk via belastingen. Het zou fijn zijn als die worden geheven door een dienst die deugt. De politiek schept daarvoor de kaders en ziet erop toe. Misstanden poets je daarom niet weg door te dwepen met ambtenaren die wel van goede wil zijn, maar door kritisch vast te stellen dat je eigen instanties zich schuldig maken aan institutioneel machtsmisbruik. Maar daar wil dit kabinet, vice-premier De Jonge incluis, niet aan. Net zomin als aan institutioneel racisme. 

Het zijn stuk voor stuk incidenten: Zwarte Pieten, zwarte lijsten, zoekgeraakte bonnetjes, verzwegen doden, afschaffen dividendbelasting, bouwen ten koste van de boeren. Met vage oneliners (‘ruimte geven aan de mensen in de uitvoering om mensen te helpen’) maak je wat krom is niet recht. Dan heb je pitbulls nodig, die hun tanden laten zien. Kerels als Pieter Omtzigt, die inziet dat een eerlijke samenleving begint bij een eerlijke overheid. Om met de Calvé-reclame te spreken: ‘Pietertje, doe maar efkes wisselen, jonge!’ Woensdag weten we of de CDA-achterban ook zo denkt. <

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Omdat Iran nog altijd een handelspartner is van de EU, bestaat de indruk dat dat een rol speelt om de Iraanse Revolutionaire Garde niet op de Europese terreurlijst te zetten.

Gênante en bureaucratische vertoning bij Europese aanpak van Iraanse Revolutionaire Garde

In de Europese discussie over het aanpakken van de Iraanse Revolutionaire Garde voert volgens Freek Vergeer de koopmansgeest de boventoon. Met Iran valt geld te verdienen.

Het bezit van de auto zorgt in mijn geval voor een mildere houding: je kunt niet alle wereldproblemen in je eentje oplossen.

Van treinreiziger naar filerijder. Wat het bezit van een Volkswagen Up met mijn wereldbeeld doet

Lange tijd zei Carin Slotboom tegen autorijders: ‘wat geeft jou het recht om auto te rijden, terwijl je weet dat de invloed op de omgeving slecht is?’ Ze heeft nu ruim een half jaar zelf een auto en maakt de balans op.

Nederland neemt met zo'n 5000 militairen deel aan de NAVO-oefening Steadfast, waar in totaal 90.000 militairen uit 32 landen aan meedoen. Hier vindt een oversteek van de IJssel plaats.

Dienstplicht alleen voor jongeren? Stel de héle maatschappij in dienst van Defensie

Een oorlogseconomie klinkt eng, maar het gebrek aan zo’n economie is veel zorgelijker, betoogt militair Herwin Meerveld. Hij vindt dat je de dienstplicht veel breder moet zien.

NSC wil dat de overheid regelt dat werkgevers medewerkers aanspreken op welke dag ze naar kantoor komen, om zo de verkeersdrukte te spreiden.

Voorschriften, regels en wetten maken mensen en ondernemingen kapot, zegt Frank van den heuvel

Wanneer stopt de drang bij de overheid naar registratie, regels en controle? Ondernemers zijn volgens Frank van den Heuvel woest en wanhopig. Dit is de reden dat mensen klaar zijn met ‘Den Haag’.

We maken de mooie hoofdstukken van het leven tot kostbare herinneringen.

Liefdevol ontvlechten bij een echtscheiding is mogelijk: erken elkaars menselijkheid

Midden in de storm van een echtscheiding is het mogelijk samen te kiezen voor een proces van liefdevol ontvlechten, stelt voorganger en therapeut Martin de Jong.

Theo Basoski: 'In de beleving van veel jongeren ligt er een heel groot accent op het ene moment van openbare geloofsbelijdenis. Dat werkt onnodig drempelverhogend.'

Het kerkelijke gebruik van de openbare geloofsbelijdenis heeft in deze tijd ook keerzijde

Mooi dat jonge mensen belijdenis van hun geloof afleggen. Maar het gebruik van openbare geloofsbelijdenis, zoals die in veel protestantse kerken bekend is, heeft ook nadelen, stelt studentenpastor Theo Basoski.