Direct naar artikelinhoud

Melania Trumps garderobe zet "Europe First"

Melania in een rode jurk van Givenchy op vrijdag 3 februari 2017.

Melania Trump lijkt af te wijken van het "America First"-beleid dat haar man Donald uitstippelt voor de Verenigde Staten. Twee weken nadat ze de inauguratie bijwoonde in een jurk van Amerikaanse modeontwerper Ralph Lauren, draagt de first lady weer Europese designerkledij.

Het voorbije weekend vertoefden president Trump en zijn vrouw, die voorlopig nog in New York woont, in Trumps buitenverblijf Mar-a-Lago in Florida. Daar werd Melania vrijdag opgemerkt in een korte rode jurk van het Franse modehuis Givenchy.

Zaterdag, op een bal van het Rode Kruis, droeg ze een lange felroze jurk van Christian Dior, eveneens een Frans merk. Op de Super Bowl-party in Trumps golfclub, droeg ze de dag nadien wel Amerikaanse kledij: een broek van The Row, het merk van de acteerzusjes Mary-Kate en Ashley Olsen, en een gebreide trui van de Amerikaanse ontwerper Derek Lam.

Melania droeg een felroze jurk van Dior op een bal van het Rode Kruis op zaterdag 4 februari 2017.

Doet het ertoe?

Enerzijds heeft Melania duidelijk gemaakt dat ze - althans voorlopig - de spotlights van Washington wil vermijden. Misschien sluit haar kledingkeuze aan bij die houding en wil ze er gewoon elegant uitzien zonder een uithangbord te zijn, merkt modejournaliste Vanessa Friedman in de New York Times op: "Als dat de bedoeling was, dan is ze erin geslaagd."

Maar anderzijds heeft mevrouw Trump ook laten verstaan dat ze een betekenisvolle invulling wil geven aan haar rol als first lady, zegt Friedman. En dat deed ze volgens Stephanie Winston Wolkoff, Melania's adviseur, met de rode jurk, want die werd gekozen omdat het 'National Wear Red Day' was: een dag waarop mensen worden aangemoedigd om rood te dragen en zo bij te dragen aan de bewustmaking rond hartziekten.

Friedman ziet in Melania's kledingkeuze dan ook een breuk met Trumps duidelijke boodschap waarin hij consumenten wil aansporen om zoveel mogelijk Amerikaanse producten te kopen. "Mevrouw Trump koopt verschillende internationale merken omdat dit haar unieke Amerikaanse levenservaring en stijl reflecteert," liet Winston Wolkoff in een e-mail aan de New York Times weten.

Stilte van Franse modehuizen

Ondertussen bevestigde een woordvoerder van Givenchy dat Melania de rode jurk buiten hen om in een winkel had gekocht. Het bedrijf weigerde verder alle commentaar. Ook Dior weigerde te reageren op vragen over Trumps jurk. Nochtans is het feit dat hun kledij gedragen wordt door de first lady iets waar modehuizen in het verleden graag mee uitpakten.

Derek Lam liet eerder al verstaan dat hij geen interesse heeft om de first lady te kleden en dat hij liever wil "bijdragen tot een meer rechtvaardige, rechtschapen en wederzijds respectvolle wereld."

Het staat de first lady natuurlijk vrij om zelf te gaan shoppen en kledij van Lam en andere designers te kopen, los van het feit of die ontwerpers zich kunnen vinden in het beleid van de huidige Amerikaanse president.

Op de dag van de Super Bowl droeg Melania wel kledij van Amerikaanse designers.