Luchtvervuiling veehouderij blijkt belangrijke factor in coronabesmetting (joop.bnnvara.nl)


Zijn team concludeert in een wetenschappelijk artikel dat er overtuigend bewijs is voor een relatie tussen luchtvervuiling, fijnstofconcentraties en gevallen van Covid-19. De resultaten worden gepubliceerd in Environmental and Resource Economics. ...

door Lidpver in Wetenschap  ·  25 Reacties

  • 2
  • 434x gelezen
Reageer met een Emoji
1
6
2
1

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.

De veehouderij dient toch opgedoekt te worden ivm klimaat en milieu.

12
1 smurf

@1Hopen dat smurfen ook bij veehouderij horen.
Wat een onzin plemp jij hier neer.
Geen hobbies ofzo?

9
2 Grasshoppertje

@1 En daarna de steden/menshouderij? question

5
3 Myth63

@1 Heeft gewoon gelijk (@2 heeft dan ook geen inhoudelijk weerwoord en werd metéén persoonlijk...) en @3 heeft ook gelijk. Er zijn veel te veel mensen op deze planeet en in Nederland loopt veel te veel vee rond -voor zover ze ruimte hebben om te lopen. We produceren teveel mest, verbruiken teveel soja waar oerwoud voor is gesloopt en we vervuilen het water en de grond. Alleen maar om een paar rijke boeren NOG rijker te maken.

3
4 weerman

@4
Zeker.
Maar zie bijvoorbeeld het nertsen-debacle waarbij de minister ondanks de verontwaardiging in een groot deel van NL over de misstanden in de bontindustrie het maar niet aandurft maatregelen te treffen om die industrie aan te pakken (2024).

De vleeschconsumptie is in de vorige eeuw verveelvoudigd en concurrentie is ten koste gegaan van het dierenwelzijn én de volksgezondheid. Onze maatschappij draait om de centjes, ongeacht de consequenties.
Geen politicus die daar er zelfs maar over durft te speculeren dat we dat moeten veranderen, ook niet als een pandemie ons vertelt dat de bioindustrie héél veel levens kan kosten.

En de reacties op NK onderschrijven de verslaving van den mensch aan vleesch. Naar verwachting zal het nog generaties duren voordat de verandering naar bewust consumeren heeft plaatsgevonden.

1
5 Lidpver

@4 Te veel mest is niet helemaal juist. De mest bevat niet de juiste verhouding van stikstof en fosfaat. De huidige mest wetgeving stimuleert het gebruik van kunststmest. De meeste groenten worden alleen met kunstmest bemest. Minder vee betekent meer kunstmest.

Ik wil hiermee duidelijk maken hoe ingewikkeld het is. Als je voor minder vee pleit, pleit je voor meer kunstmest.

4
6 Myth63

@6 Voor de minners: er is Nederland geen overschot aan stikstof in mest, fosfaat is het probleem.
Stikstofkunstmest wordt met behulp van veel chemie en vooral energie uit de lucht gehaald. Hoe minder mest uit stikstof, hoe meer kunstmest er nodig is, hoe meer kolen en gas er wordt verbruikt.

@4 merkt terecht op dat de hoeveelheid mensen het werkelijke probleem is. Als de veedichtheid in Nederland afneemt, neemt deze elders toe. De vleesconsumptie daalt immers niet.

5
7 Myth63

@5
Als we met z'n alleen doorgaan zoals we nu handelen, komen er niet nog veel generaties na ons. Men wil het maar niet zien, maar van de tien cruciale kantelpunten hebben we er al zes bereikt. We hebben nog een jaar of 30, 40, daarna neemt de klimaatwijziging zeer ernstige vormen aan en zullen we daar flink last van krijgen. Maar men verkiest liever de winst van morgen op de fossiele brandstoffen, dan een toekomst voor de generaties na ons. Feit is dat de mens gemiddeld genomen niet intelligent genoeg is om in evenwicht met de planeet te leven. We zijn net sprinkhanen; we vreten alles kaal. En daar komt op een gegeven moment toch echt een einde aan, zoals het Rapport van de Club van Roma al 50 jaar geleden voorspelde. Maar we luisterden niet; het kapitalisme won iedere keer.

@6
Nee, ik pleit voor veel minder vee. Vervuiling pak je bij de bron aan: in dit geval veel te veel vee.
Schaf 75% af en het kan nog in evenwicht met de leefomgeving, nu niet.

0
8 weerman

@6 @7 Hebben de minners ook argumenten?
Mijn feit is: hoe minder mest er gebruikt kan worden bij de productie van jullie aardappelen, hoe meer kunstmest er nodig is om jullie te voeden.
Ik zeg niet dat die extra kunstmest verkeerd is, de lucht wordt immers schoner als de veedichtheid daalt.

3
9 Myth63

Apart, Friesland "stikt" in de boeren maar hier nog steeds geen coronagolfje.

1
10 Artikel39

Oh, daarom is in Groningen en Friesland zeker zoveel corona vastgesteld. (Niet dus).

0
11 Aragon

@8 Ik ben het met u eens dat je de bron moet aanpakken, wilde alleen maar wijzen op de samenhang tussen een en ander.

Wat zou er moeilijker zijn, het veranderen van het eetpatroon of de wereldbevolking? Wereldwijd stijgt de vleesconsumptie door toegenomen welvaart en toegenomen bevolkingsomvang.

0
12 Myth63

@10 @11 In Groningen en Friesland heb je vergeleken met Limburg en Brabant nauwelijks varkens en kippen, wel een paar koeien question Je denkt misschien veel koeien in Friesland te zien, maar ziet de miljoenen kippen, kuikens en varkens in het zuiden van ons land niet. Je kunt ze trouwens wel ruiken. Helaas kan onz neus niet tellen question

1
13 Myth63

@13
Heel veel koeien, hahaha.

Maar even dit. Het industriele landschap in Nederland:

https://www.cbs.nl/nl-nl/achtergrond/2018/31/het-industriele-landschap-van-nederland

Grote delen van Brabant en Groot Rijnmond veel industrie. Waar zaten die coronabesmettingen en waar zijn nu de meeste besmettingen?

https://www.welingelichtekringen.nl/gezond/1932047/opmerkelijke-stijging-aantal-besmettingen-rond-rotterdam.html

Kijk en dat hebben we hier in Friesland niet zoveel.

0
14 Artikel39

Landbouw en veeteelt zouden veel minder moeten in dit land. De landbouw exporteert maar liefst 85% van hun producten! Dat is dus gewoon zware overproductie, om maar geld te verdienen. Feitelijk is het roofbouw, want onze bodem kan dat helemaal niet aan. Dus moeten er ladingen kunstmest op, naast gewone mest. Waanzin, want het is puur een verdienmodel voor een paar boeren, ten koste van een heel land! En ze hebben er voor gezorgd dat ze veel macht en invloed in Den Haag hebben, via hun zware lobby van LTO. Het moet allemaal veel minder, dat is wel duidelijk. En die boeren dan?? Nou, net als in elke andere bedrijfstak waarin gesaneerd wordt: die zoeken dan ander werk. Net als welke andere werknemer dan ook wiens bedrijf sluit, of moet inkrimpen.

1
15 weerman

@8 Het dringt inderdaad niet door. Miljarden subsidies nu naar KLM.

0
16 smurf

**

1
17 HORK

@15
Die 85% klopt niet.
Bijvoorbeeld: er komt een lading bananen binnen. Die worden door ons herpakt in nette trosjes, stickertje erop, doosje erom. En weer doorgevoerd.
En zo geldt dat voor buitenlandse producten die door NL in- en uitgevoerd worden.
Een ander punt is: kijk eens rond in de gemiddelde supermarkt. 70% komt uit het buitenland. Want we willen in de winter ook een bakje druiven, nou die komen echt niet uit Europa.
En zo zijn er vele redenen waarom die 85% echt een onzin verhaal is.

2
18 Querido not

@18
Nee, wat je daar zegt staat haaks op de informatie die iedereen kan inzien. Het gaat juist om wat boeren hier op Nederlands grondgebied telen. Daarvan gaat het grootste deel naar het buitenland. Wat via import wordt doorgevoerd zit daar niet bij.
Wat supermarkten ons aanbieden is een heel ander verhaal en is hier off-topic.

1
19 weerman

@19
Hetgeen er aan info beschikbaar is laat ik even in het midden. En off topic zal ik je niet mee lastig vallen.
Maar als jij denkt (gelooft) dat ons postzegellandje het 2e land ter wereld is (na de VS) op het gebied van voedselexport en dat dat sec onze eigen voedselproductie betreft dan kan ik je aanraden om daar nog eens stevig over na te denken.
Natuurlijk is die 2e plek inclusief de cacao- en koffiebonen en de pinda's waar we producten van maken. Etc. etc. etc..
Dus verspreid dat soort waninformatie niet.

1
20 Querido not

@20
Volgens mijn info is het geen "waninformatie", maar gewoon de waarheid. Dus ga mij niet vertellen wat ik wel en niet zou mogen verspreiden.

1
21 weerman

@21
Okay, weerman. Dan zijn we het eens dat we het oneens zijn.
No prob. Until we meet again.

1
22 Querido not

joop next

3
23 de redelijkheid

* Verwijderd door de redactie *

24 Chat Baker

@20

"In 2015 bedroeg de landbouwexport 81,3 miljard euro, de hoogste waarde ooit. Na de Verenigde Staten is ons land de grootste landbouwexporteur in de wereld. Na Nederland volgen Duitsland, Brazilië en Frankrijk. Inclusief landbouwgerelateerde producten zoals landbouwmachines en meststoffen bedroeg de export bijna 90 miljard euro, dit is 21 procent van de totale Nederlandse goederenexport."

&

"De onderlinge posities blijven gelijk als wederuitvoer niet wordt meegerekend. "

https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2016/23/nederland-tweede-landbouwexporteur-ter-wereld

De productie per Nederlandse vierkante meter is dus ontiegelijk groot, de consequenties daarvan ook.

0
25 Lidpver

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
Net binnen
Toon meer
Meest gelezen
Laatste reacties
VBOH
Wilders houdt poot stijf: 'Geen kabinet als er geen stevig asielpakket komt' - NieuwRechts.nl

@56 Ja het is echt waar van die raketgeleerden. Alhoewel ze dat natuurlijk niet allemaal zijn. In de dorpen zijn ze vaak heel laag opgeleid. ...

5 minuten geleden geplaatst door VBOH

DikkeTor
'Anti-wokepartij' groeit op VU: 'Studenten zijn er klaar mee!'

@10 Ja klopt, als je het met iemand niet eens bent ga je gewoon met alle macht en emoties krachttermen gebruiken om de ander stil te krijgen :)....

11 minuten geleden geplaatst door DikkeTor

Malinois
Oekraïne zet voor het eerst raketten met bereik van 300 km in, onlangs stiekem geleverd door VS

Ahhh.....dat geeft Rusland ook weer iets meer vrijheid.Kiev mag de riempjes alvast wat aantrekken.In de komende dagen zullen de bommen en ra...

11 minuten geleden geplaatst door Malinois

Wedergeboren
VVD-leider Dilan Yesilgöz verzon zelf wilde verhalen over asielzoekers - Joop - BNNVARA

   Ja Joop, dat was mij al bekend ja. De persoon waar ik toen mee in discussie was niet, en die weigerde het maar te geloven, ondanks c...

14 minuten geleden geplaatst door Wedergeboren

Malinois
Nederland moet weer asielaanvragen van Palestijnen behandelen

Palestijnen zijn niks anders dan afstammelingen van Egyptenaren en Arabieren.Waarom moeten die mensen in een samenleving gebracht worden die t...

16 minuten geleden geplaatst door Malinois

ABRACADABRA
VVD-leider Dilan Yesilgöz verzon zelf wilde verhalen over asielzoekers - Joop - BNNVARA

ik ken er nog 1. ene JOOP...

16 minuten geleden geplaatst door ABRACADABRA

Wedergeboren
Oekraïne zet voor het eerst raketten met bereik van 300 km in, onlangs stiekem geleverd door VS

@3 Ja, en de 2e stad van Oekraïne, Kharkiv (1,4 milj. inwoners), is waarschijnlijk één van putlers volgende prooien. He...

25 minuten geleden geplaatst door Wedergeboren

Querido not
Statushouders ook in de wachtrij

@3 Zó heet wordt de soep niet gegeten....

25 minuten geleden geplaatst door Querido not

Schildpad
Oekraïne zet voor het eerst raketten met bereik van 300 km in, onlangs stiekem geleverd door VS

@2https://nl.wikipedia.org/wiki/Oorlog_bij_volmachtIk weet niet of het belangrijk is "wie begon", om het zo te classificeren ... weet jij da...

27 minuten geleden geplaatst door Schildpad

Wedergeboren
Nederland mag asielzoeker niet buiten EU aanvraag laten doorlopen

@2 Vermoedelijk kan het dan dán wel als 'crisis' aaangemerkt worden Bob, omdat er in dat geval niet (terecht) gezegd kan/zal worde...

30 minuten geleden geplaatst door Wedergeboren

NK. App
Sas Damad Sex VideoLilian StoneActor Nayanthara Sex VideoPronhub JapaneseSpanobangBig Tittie MoviesMature Big TiteXhmaster Formula Indicator Mt5Fnafporn GamesNon Nude ModelingRusas PornosKaho ShabuyaHot Jaime PresslySpiritual Tasha MamaElizabeth Rodriguez Movies And Tv ShowsGirl Sleeping PornBlackgirlassBlack Prostitute PornAdult Chat CamطيزكبيرXnxx Indian HoneymoonSridevi XnxxP O R N H UbPetite Teen FuckedRichelle Ryan - The Secret PhotosSagyrare OtomeFrat Hazing PornPornpicsFree Japanse PornHard PeggingRussia N PornShotaporn ComicsMom Bf HdHot Aunty Blue FilmWrong PornTelugu Sex MenSofia Leon SexDeepfake PornTrap P O R NAnna Faith FapelloXxx ToriesListcrawlers DcR StarwarsnsfwRetro PornografiaHd Porn'sAdulteorkHanime.watchHamster Porn XxxChloe AdamsHandjob PicsRip Xxx VideoService XvideoBitch SexNude On Beach VideosMom LesbiansexCumshots On WivesKayleigh Wanless NudeFree Lisbian Porn VideosHow To Give A Good HandjobAdult Naked Women19 PornPlaygirlcris NudeKelseyswrldSunny Leone Sec VideoFirst SquirtPorn AtlantaBlack VaginasMay Thai IafdHoma-095Caught Jurking OffDesi Sex Video RealJav PronXavideosAling_liuPublic Bus PornPorm VBrazzers New TrailerHot Web Series On Disney+ HotstarAll New Xxx VideoHot Indian MilfFree Mom PornMobile CandaulismeInstagram Model NudePornolar FilmiXnxx Kannada AuntyIndian Xxx 18Masterbate In The CarFat Ass AnalP Orno.comAnime 18 Sem CensuraNice Tit NudesCeleste BoninXev BellCumming On Teens TitsPorn Star Cj MilesZhongli Porn色情 网Belly Down AnalPassionate Sex PornMother In Law Xxx VideoTamannaah Xxx HdManga18+Asuka AkaXpaja.nwtRicoysuaveLisa Rinna NakedShakeela Fucking VideosVillage Aunty Sex VediosEgyptian PornographyTiktoksexTeen Dirty TalkGolory Hole PornSaucy Slut Gets Tied Up And FuckedHot Sexy Girl XvideoVideos Porn MexicoBhadbhabie PornLesbian Nudes3d Teen PornMaturre Tube PornSweetuFae PornPorn GamessMeilleur Site Porno GratuitLorum PiercingAniml SexvideoNude Japanese BabesMen Suckin BoobsAsian Gf NudeX HamstPôrno DeDragon Ball Sex ComicIndian Fingering PornTrhoatpieZoey Holloway MomSexdating SiteThroat Pornسکس التااوشنXnxx Com TodayIris RoseJapani SaxDesi Video Xxx ComHoodhoesBriana Banks AndFree FirepornThe Porn DudIndian XxnxRedtube PornIndian Old Men Sex VideoLatina DildoingMonroe Sweets Porn