RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nieuws

Coronawet flink verbouwd na kritiek: geen controles achter voordeur

Minister Hugo de Jonge. Beeld © RTL Nieuws

Na veel kritiek is de coronawet flink aangepast. Vandaag werd een nieuwe versie van de wet gepresenteerd. Daarin zijn controles op het naleven van de coronamaatregelen bij mensen thuis verdwenen.

In de eerste versie van de coronawet stond dat burgemeesters activiteiten in een 'besloten plaats' konden stilleggen als er angst zou zijn voor besmettingen. Dat ging volgens critici veel te ver, omdat politieagenten dan binnen zouden mogen vallen in huiskamers als er teveel mensen op bezoek zouden zijn.

In de nieuwe versie staat er expliciet bij dat deze 'besloten plaats' geen woning kan zijn. De verandering zou gedaan zijn in verband met het 'fundamentele belang van het huisrecht zoals verankerd in de grondwet'.

Veelbesproken
Lees ook:
Veelbesproken coronawet aangepast en uitgesteld: '1 juli is niet haalbaar'

Waarom is een wet nodig?

De coronaspoedwet moet een verzameling zijn van regels die nu zijn verpakt in noodverordeningen. Een noodverordening is een ultieme bevoegdheid voor een burgemeester om de openbare orde te kunnen bewaken. Maar noodverordeningen zijn niet eindeloos houdbaar. Ze zijn bedoeld voor korte periodes, zoals bij demonstraties of rellen. Daarom moest het worden vastgelegd in een wet. 

In de wet staat onder andere opgenomen dat mensen een veilige afstand tot elkaar moeten houden en dat je een boete kunt krijgen als je dit niet doet. Het kabinet kan bepalen hoeveel die veilige afstand is.

Een ander groot verschil ten opzichte van de eerste versie van de wet is dat deze niet een jaar maar een half jaar zal gelden. Vervolgens kan hij telkens met drie maanden verlengd worden. Eerder afbreken is ook mogelijk. Ook kunnen coronaboetes niet leiden tot een weigering van de Verklaring Omtrent Gedrag.

App uit de wet verdwenen

De veelbesproken corona-app is volledig uit de nieuwe versie van de spoedwet verdwenen. In de eerdere versie van de wet stond nog dat een app zou kunnen helpen bij bron- en contactonderzoek. Nu komt er voor de corona-app een aparte wet.

De
Lees ook:
De corona-app: hoe het werkt, en hoe het met je privacy zit

Er kwam veel kritiek op eerdere versie van de wet. Advocaten, de ombudsman, oppositiepartijen, de Autoriteit Persoonsgegevens en de Raad voor de rechtspraak spraken zich uit. Die laatste was vooral kritisch over de snelheid waarmee de wet tot stand is gekomen en vond deze onduidelijk.

Al deze partijen zouden nu hebben meegekeken en geadviseerd bij het maken van de nieuwe versie van de wet. Dat wil overigens niet zeggen dat de wet in deze versie ongeschonden de eindstreep haalt. Ingewijden in Den Haag laten weten dat er met name over de duur van de wet nog gemor is.

Demonstraties tegen de spoedwet: 'Den Haag moet ons vertegenwoordigen'

02:24
"Als we dit zouden willen, zouden er wel petities voor meer handhaving zijn", zeggen mensen die eerder demonstreerden tegen de komst van de spoedwet.

Het is nu aan de Tweede Kamer wanneer zij het wetsvoorstel behandelen. Daarna gaat het voorstel nog naar de Eerste Kamer voordat de wet in werking kan treden. De streefdatum voor de coronawet om in te gaan was 1 juli, maar die is inmiddels verplaatst naar 1 oktober.

Coronaregels
Lees ook:
Coronaregels in de wet? Kritiek zwelt verder aan