liveblog
NOS NieuwsAangepast

2000 KLM'ers willen vertrekregeling • 'Jonge wetenschappers in de knel'

  • Er liggen 118 coronapatiënten in het ziekenhuis, van wie 24 op de intensive care.
  • De kans is klein dat de grens tussen Nederland en België bij een tweede coronagolf weer dichtgaat.
  • Ruim 2000 KLM-medewerkers hebben zich aangemeld voor een vrijwillige vertrekregeling, waarschijnlijk niet genoeg om gedwongen ontslagen te voorkomen.
  • WHO-baas waarschuwt: 'Pandemie wordt erger als landen zich niet aan basisregels houden.'
  • Actuele cijfers over de ontwikkeling van het virus vind je in het coronadashboard van de Rijksoverheid. Actuele informatie over maatregelen in verschillende landen staat bij de ANWB.
liveblog gesloten

Liveblog gesloten

Morgen brengen we je in een nieuw liveblog weer het laatste nieuws over de coronacrisis. Goedenacht!

'Jonge wetenschappers in de knel door coronacrisis'

Dichte laboratoria, stopgezet veldwerk en onbereikbare proefpersonen: door de coronacrisis kunnen veel jonge wetenschappers hun onderzoeksprojecten niet goed afronden. Daardoor dreigen eerdere investeringen in kennis en potentiële innovatie verloren te gaan, waarschuwen belangenbehartigers van promovendi en postdocs in een brandbrief aan onderwijsminister Van Engelshoven. "Een generatie van jonge onderzoekers gaat verloren", schrijven ze.

Volgens de auteurs van de brandbrief konden wetenschappers met een vaste aanstelling zich nog wel aanpassen aan 'het nieuwe normaal', maar was dat voor jonge onderzoekers met een tijdelijk contract niet haalbaar. Het gaat bijvoorbeeld om mensen die net gepromoveerd zijn of daar nog mee bezig zijn. "Zij moeten in beperkte tijd diverse deelprojecten afronden, publiceren en daarnaast solliciteren en aanvragen schrijven voor vervolgonderzoek."

Promovendi Netwerk Nederland, PostdocNL en De Jonge Akademie vragen Van Engelshoven in hun brief om een "continuïteitspakket" van 350 miljoen euro voor het onderzoek van de jonge wetenschappers. "Dat zou het mogelijk maken om aanstellingen naar behoefte te verlengen tot een maximum van bijvoorbeeld zes maanden."

Aruba kan ambtenarensalarissen misschien niet betalen, toerisme nog altijd onder druk

De Arubaanse premier Wever-Croes kan niet garanderen dat ambtenaren volgende maand hun salaris krijgen uitbetaald. "Sorry, dat kan ik niet", zei ze tegen lokale media.

De Arubaanse economie, die sterk afhankelijk is van het toerisme, verkeert in zwaar weer sinds in maart de grenzen werden gesloten om verdere coronabesmettingen tegen te gaan. Meer dan 75 procent van de beroepsbevolking kwam daardoor zonder werk te zitten.

Sinds 1 juli heet het eiland toeristen uit onder meer Nederland, Canada en de meeste Caribische landen weer welkom. Sinds vrijdag is Aruba ook weer toegankelijk voor mensen uit de Verenigde Staten. Wel moeten Amerikanen uit 24 staten met een hoge besmettingsgraad van tevoren een coronatest doen en de (negatieve) uitslag uploaden.

De Arubaanse overheid verwacht in de eerste week zo'n 2800 Amerikaanse toeristen te verwelkomen op het eiland. Ter vergelijking: voor de coronapandemie kwamen er wekelijks zo'n 20.000 Amerikanen vakantie vieren.

Cafés worstelen met anderhalvemeterregel

Sinds 1 juli zijn er meer mensen welkom in de horeca, mits de gasten genoeg afstand houden en iedereen een vaste zitplaats heeft. Maar met name in cafés blijkt het moeilijk om die regels te handhaven.

"Weg met de anderhalve meter", zegt deze bedrijfsleider van een Groningse horecagelegenheid. Volgens hem kan die regel terugkomen "wanneer het weer nodig zou zijn":

'Weg met de anderhalve meter in de horeca'

KLM: 2000 aanmeldingen voor vrijwillig vertrek, 'gedwongen ontslagen blijven onvermijdelijk'

Ruim 2000 KLM-medewerkers hebben zich aangemeld voor de vrijwillige vertrekregeling. In het aantal aanmeldingen zijn ook arbeidsongeschikte medewerkers meegenomen, meldt het luchtvaartbedrijf aan de eigen medewerkers.

KLM maakt later deze maand bekend hoeveel aanvragen daadwerkelijk worden toegekend. Het uitgangspunt is zoveel mogelijk aanvragen te honoreren, laat de vliegmaatschappij weten. Maar of dat lukt, is onder meer afhankelijk van de functies van de KLM'ers die zich hebben aangemeld en de vraag of in die functies een overschot wordt verwacht. Bij KLM werken ongeveer 35.000 mensen, er zouden duizenden banen op de tocht staan.

"Dat KLM er hier niet mee is, is wel duidelijk", zegt NOS-economieredacteur Wessel de Jong. "Het pad van de gedwongen ontslagen lijkt onvermijdelijk." Volgens hem willen medewerkers van KLM niet graag weg, omdat ze het fijn vinden om bij de luchtvaartorganisatie te werken. "Ook vinden KLM'ers het geen riante vertrekregeling. De bonus om nu weg te gaan is niet ruim, maar een beperkte uitbreiding op de standaard vrijwillige vertrekregeling. Dat verklaart waarom ze er niet en masse gebruik van maken."

Net als andere bedrijven in de luchtvaartsector is KLM zwaar getroffen door de coronacrisis. Het bedrijf krijgt een steunpakket van 3,4 miljard euro van de Nederlandse overheid: een lening van 1 miljard en 2,4 miljard als garantie voor commerciële leningen. Dat er evengoed banen zouden verdwijnen was al langer duidelijk.

Ex-coronapatiënt: 'Boodschappentas tillen is al een uitdaging'

Zorg voor coronapatiënten die langdurig gezondheidsklachten houden, wordt straks ruimer vergoed vanuit de basisverzekering. Dat heeft het Zorginstituut Nederland geadviseerd aan minister Van Ark voor Medische Zorg. Vaak worden zulke adviezen overgenomen, hoewel de minister nog wel een officieel besluit moet nemen.

Naomi is een van de ex-coronapatiënten die nog veel klachten heeft en veel zorg zelf betaalt:

'Een boodschappentas tillen is al een uitdaging'

Russen claimen in augustus een coronavaccin te hebben

Russische onderzoekers hopen aan het eind van de zomer een vaccin tegen het coronavirus te hebben. De afgelopen maand hebben ze hun potentiële vaccin op kleine schaal getest op proefpersonen. De eerste resultaten van die tests zouden positief zijn. Volgens de Moskouse onderzoekers vertonen de proefpersonen, allemaal tussen de 18 en 65 jaar, geen opmerkelijke bijwerkingen en is het vaccin veilig. Ze worden deze week uit het ziekenhuis ontslagen en daarna nog een half jaar in de gaten gehouden.

Daarmee hebben de Russen de eerste fase van de ontwikkeling van een vaccin afgerond. Het moet nu nog op grotere groepen proefpersonen worden getest, maar volgens de onderzoekers kan de entstof in augustus al worden geregistreerd. De Nederlandse viroloog Marion Koopmans verwacht dat het proces langer gaat duren.

Wereldwijd lopen nu zo'n 160 onderzoeken naar een coronavaccin. Vorige week maakten Belgische onderzoekers bekend dat hun middel "bijzonder goed" werkt bij hamsters. Het moet nog op mensen worden getest. Een potentieel vaccin dat door de universiteit van Oxford wordt ontwikkeld, is al door Europese landen aangekocht. Vier landen, waaronder Nederland, hebben 400 miljoen Oxford-vaccins besteld.

Blijdorp roept mensen op om dierentuin te steunen

Diergaarde Blijdorp kampt door de coronacrisis met een miljoenentekort en vraagt mensen om de dierentuin financieel te steunen. Sinds 20 mei zijn bezoekers weer welkom in Blijdorp, maar slechts 40 procent van de volledige capaciteit wordt toegelaten. De kosten voor de verzorging van de dieren zijn onveranderd.

"We zetten alle zeilen bij, maar nu is het punt gekomen dat we het echt niet meer alleen aankunnen", zegt directeur Erik Zevenbergen tegen Rijnmond. "We hebben een heel groot gat te dichten in de begroting. Niet van tonnen, maar van miljoenen."

De Rotterdamse dierentuin is een campagne gestart om mensen aan te sporen een abonnement te nemen of een extra donatie te doen. Ook kan men een speciaal t-shirt bestellen met de tekst 'Ik ben een Blijdorpert'.

Grensdorp Baarle-Nassau worstelt met verschillende coronaregels

De coronaregels in België zijn anders dan die in Nederland, merken ze vooral in de grensgemeente Baarle-Nassau. Niet toevallig overlegde minister Grapperhaus daar vandaag met zijn Belgische evenknie De Crem over hoe de coronamaatregelen in de toekomst beter op elkaar kunnen worden afgestemd.

In Baarle-Nassau loopt de Nederlands-Belgische grens kriskras door straten, tuinen, huizen en andere gebouwen. Dat levert soms gekke situaties op:

Baarle-Nassau worstelt met Nederlandse én Belgische coronaregels

Nieuwe aflevering van podcast De Dag: 'zuiptoeristen'

Feestvierende toeristen in Spanje, Portugal en België zorgen voor spanningen op vakantiebestemmingen. Ze verzetten zich tegen lokale coronaregels of hebben er lak aan. In podcast De Dag vertelt correspondent Rop Zoutberg dat hij het op verschillende plekken in Spanje en Portugal uit de hand ziet lopen. Hij noemt de toeristen die zich niet hebben verdiept in de maatregelen naïef. Maar Zoutberg gaat ook in op de rol van de autoriteiten, die de grenzen opengooiden voor 'zuiptoeristen' en zich nu geconfronteerd zien met de gevolgen.

WHO-baas waarschuwt: 'Pandemie kan erger en erger en erger worden'

De coronapandemie wordt "erger en erger en erger" als landen de basisregels niet navolgen, waarschuwt Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). In een persconferentie zei hij in sommige landen "een gevaarlijke stijging" te zien van het aantal vastgestelde besmettingen. Veel landen gaan de verkeerde kant op, vindt hij. "Het virus blijft publieke vijand nummer één." Volgens de WHO-baas kunnen we in de nabije toekomst niet terug naar "het oude normaal".

Wereldwijd zijn voor zover bekend ruim 13 miljoen mensen besmet met het coronavirus. In vijf dagen kwamen er 1 miljoen geregistreerde besmettingen bij. Het wereldwijde dodental staat op meer dan een half miljoen.

Opnieuw lichte stijging ziekenhuisopnames, totale IC-bezetting 'historisch laag'

Er liggen 118 coronapatiënten in het ziekenhuis, van wie 24 op de intensive care. Gisteren was het aantal IC-patiënten met het coronavirus ook 24. In totaal liggen er 545 mensen op de Nederlandse IC's.

Verder liggen er 94 coronapatiënten in het ziekenhuis buiten de IC, 11 meer dan gisteren. Toen was ook al sprake van een lichte stijging van het aantal.

"We zien momenteel geringe veranderingen in het aantal covid-19-patiënten in de Nederlandse ziekenhuizen", zegt voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. "De totale IC-bezetting is op dit moment historisch laag te noemen."

'Belgisch-Nederlandse grens gaat niet nog een keer dicht'

De kans is klein dat de grens tussen Nederland en België opnieuw dichtgaat, ook als we te maken krijgen met een tweede golf aan coronabesmettingen. Dat zei de Belgische minister De Crem van Veiligheid na overleg met zijn Nederlandse collega-minister Grapperhaus. "We hebben geleerd dat onze landen zo met elkaar zijn verbonden, dat zo veel gezinnen met elkaar te maken hebben, dat een tweede keer de grenzen sluiten niet gaat."

België sloot op 18 maart de landsgrenzen: alleen 'essentiële' reizen waren toegestaan, bijvoorbeeld voor mensen met een cruciaal beroep. Sinds 15 juni zijn de grenzen weer volledig open. Minister De Crem noemt de maatregel "bijzonder zwaar", maar volgens hem hebben de coronamaatregelen wel geloond. Toch denkt hij nu dat het sluiten van de grenzen "iets is wat je niet meer kan doen".

De Crem sprak vandaag met onder meer minister Grapperhaus over de situatie in de grensregio's. Ze willen eventuele toekomstige coronamaatregelen goed op elkaar afstemmen. "We moesten allemaal heel snel aan de slag met het virus", zei Grapperhaus achteraf. "Allebei de landen hebben toen forse maatregelen genomen. Je zag dat sommige maatregelen schuren, bijvoorbeeld in de grensregio. Dan weet je: hier moeten we lessen uit trekken."

Een van de lessen is volgens Grapperhaus dat er een gezamenlijke overlegorgaan moet komen waarin te nemen coronamaatregelen sneller kunnen worden besproken.

Minister Grapperhaus en zijn Belgische collega De Crem na hun overleg

Bomen knuffelen in Israël

De organisatie die de natuur en nationale parken van Israël beheert kwam dit weekend met een opvallende oproep: knuffel eens een boom. "In deze onaangename coronatijd raden we mensen in heel de wereld aan om de natuur in te gaan, diep adem te halen, een boom te knuffelen, je liefde te tonen en liefde te ontvangen", zegt Orit Steinfield, marketingdirecteur van de organisatie voor natuurbeheer.

Bezoekers van de nationale parken geven gehoor aan de campagne. "De meest fundamentele behoefte van de mens is verbinding, aanraking, knuffelen", zegt natuurliefhebber Barbara Grant bijvoorbeeld tegen persbureau Reuters, eraan toevoegend dat ze ervan baalt dat ze haar kleinkinderen momenteel niet kan knuffelen.

Ook andere bezoekers vinden het fijn om bomen te knuffelen:

Bomen knuffelen tegen de eenzaamheid

Israël leek het coronavirus aanvankelijk snel de baas, maar kampt nu met een tweede besmettingsgolf. Dagelijks komen er zo'n 1500 bevestigde gevallen bij. Deze golf is nu al groter dan de eerste besmettingsgolf in het land. De Israëlische minister van Energie wil daarom dat het land tien dagen op slot gaat.

Aangepaste coronawet naar Tweede Kamer gestuurd

Het kabinet heeft een aangepast voorstel voor de coronawet naar de Tweede Kamer gestuurd. De wet had eigenlijk op 1 juli moeten ingaan, maar kreeg veel kritiek. Daarom is er behoorlijk aan de tekst gesleuteld. Zo is de corona-app eruit gehaald en wil het kabinet de noodwet een half jaar laten gelden in plaats van een jaar. Het nieuwe voorstel kan op zijn vroegst in het najaar ingaan, na behandeling in de Tweede en Eerste Kamer.

'Hamstereffect' op antidepressiva aan begin lockdown

Aan het begin van de 'intelligente lockdown' hebben huisartsen "beduidend meer" benzodiazepinen en antidepressiva voorgeschreven dan in dezelfde periode (week 12) van vorig jaar, meldt onderzoeksinstituut Nivel. "Dit duidt op een 'hamstereffect': mensen zijn de medicijnen voor alle zekerheid gaan inslaan."

In week 12 (16-22 maart) kwam de oproep om zoveel mogelijk thuis te blijven. Benzodiazepinen worden voorgeschreven als slaapmiddel. Er was geen piek te zien in het aantal nieuwe gebruikers van de middelen.

Groep miljonairs wil meer belasting betalen vanwege corona

Een groep van 83 miljonairs roept overheden op om rijken zwaarder te belasten. "Meteen. Substantieel. Permanent", schrijven de Millionaires for Humanity. "We hebben heel veel geld. Geld dat nu zeer nodig is en de komende jaren nodig zal blijven."

De problemen die door covid-19 worden veroorzaakt, kunnen niet met liefdadigheid worden opgelost, vinden de miljonairs. Ze wijzen op de dreigende armoede voor mogelijk een half miljard mensen, bijna een miljard kinderen die niet naar school gaan en het ontbreken van ziekenhuisbedden, mondkapjes en beademingsapparatuur.

De meeste ondertekenaars van de brief zijn Amerikaans, onder anderen Jerry Greenfield, medeoprichter van ijsmerk Ben & Jerry's, en Disney-erfgenamen Abigail en Tim Disney, allebei werkzaam in de filmindustrie. Ook de Nederlandse miljonairs Robert Schram en Frans Meijer hebben de brief ondertekend, evenals een aantal Canadezen, Britten, Denen, Duitsers en iemand uit Nieuw-Zeeland. De miljonairs denken dat een permanente belastingverhoging voor de rijkste mensen op aarde ervoor zal zorgen dat er voldoende geld gaat naar gezondheidszorg, scholen en veiligheid.

Brabantse ex-patiënten gezocht voor onderzoek zorgbehoeften

De GGD zoekt ex-coronapatiënten en nabestaanden in de zwaar getroffen provincie Brabant voor een onderzoek naar zorgbehoefte. Daarmee moet in kaart worden gebracht welke praktische en psychosociale zorgbehoeften er bestaan.

Het gaat om mensen die na een coronatest in quarantaine zijn geweest, patiënten die een opname op de intensive care hebben doorgemaakt en nabestaanden van overleden coronapatiënten. "Nu het aantal mensen met corona afneemt, willen we graag inzicht krijgen in de behoefte aan nazorg", zegt de gezondheidsdienst.

Het onderzoek is een samenwerking van onder meer Universiteit Tilburg, de GGD Hart voor Brabant, de GGD Brabant Zuidoost, Slachtofferhulp, gemeenten, Geestelijke Gezondheidszorg en Maatschappelijk Werk.

Israëlische minister wil nieuwe lockdown

De Israëlische minister van Energie wil dat het land tien dagen op slot gaat om greep te krijgen op de tweede coronagolf. Yuval Steinitz wil dat mensen nog wel naar hun werk kunnen gaan en boodschappen doen, maar verder zouden ze thuis moeten blijven, zegt hij tegen de nieuwssite Ynet.

De minister vindt het "financieel gevaarlijk" als zijn land vanwege het coronavirus twee of drie maanden is afgesloten van Europa en de rest van de wereld. "Dat zal de grondslag van de economie beschadigen. Soms is het beter om het voor onszelf twee weken moeilijk te maken om het voor de rest van het jaar makkelijker te maken". Steinitz is ruim 20 jaar parlementslid en bekleedt sinds 2009 ministersfuncties. Hij is lid van de partij Likud van premier Netanyahu.

Israël voerde half maart een strenge lockdown in en begon in mei met de versoepeling van de coronamaatregelen. Eind mei begon het aantal besmettingen weer op te lopen. Steinitz vindt dat de economie te snel weer is heropend, premier Netanyahu zei dat vorige week ook.

Vrijdag telde het ministerie van Gezondheid 1464 nieuwe gevallen in 24 uur tijd. In totaal zijn er in Israël ruim 38.000 gevallen geregistreerd en zijn 362 mensen aan het virus overleden.

Opnieuw coronavirus op Brabantse nertsenfokkerij

Op een nertsenfokkerij in Aarle-Rixtel is het coronavirus vastgesteld. Alle 2000 moederdieren worden zo snel mogelijk afgemaakt, meldt het Ministerie van Landbouw.

In totaal zijn nu 23 nertsenbedrijven in Nederland besmet. De andere 22 bedrijven zijn al geruimd. Het kabinet blijft de komende weken het monitoringsonderzoek voortzetten om nieuwe besmettingen snel op te sporen. Minister Schouten wil de nertsenfokkerijen niet preventief ruimen. De Eindhovense burgemeester Jorritsma had daar namens de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost om gevraagd, schrijft Omroep Brabant.

Het kabinet heeft eerder al maatregelen genomen om verdere verspreiding tegen te gaan en om te voorkomen dat besmettingen overgaan van dier op mens. Het gaat dan om een landelijk vervoersverbod van nertsen, een bezoekersverbod in stallen en een strenger hygiëneprotocol.

NVWA-medewerkers ruimden vrijdag deze nertsen op een andere besmette fokkerij

Honkballer Kenley Jansen na coronabesmetting: 'Draag een masker'

Tophonkballer Kenley Jansen heeft zich pas twee weken na de start van de voorbereiding op het nieuwe seizoen bij zijn team gevoegd. De werper van Los Angeles Dodgers kampte met het coronavirus. De 32-jarige Jansen, geboren op Curaçao, kreeg het virus naar eigen zeggen van zijn 4-jarige zoontje. Vervolgens werd zijn hele gezin positief getest.

Tijdens een video-persconferentie benadrukte de Oranje-international nog maar eens om een mondmasker te dragen. "Neem dit serieus en draag altijd je masker. Ik heb gezien hoe snel het virus zich kan verspreiden. Ik heb er alles aan gedaan, maar ik kreeg het ook."

Aantal Belgische besmettingen stijgt

Het aantal besmettingen in België is vijf dagen op rij opgelopen. Gemiddeld zijn het er 90 per dag. Er zijn nu 62,707 gevallen geregistreerd.

"We worden een beetje in slaap gewiegd door die hele kleine stijgingen", zegt viroloog Marc Van Ranst tegen omroep VRT. "Elke keer kan je zeggen dat het niet zo erg is. Maar als je dat allemaal optelt, dan zie je toch dat het allemaal omhoog gaat. Gelukkig zien we nog geen stijging van het aantal opnames in het ziekenhuis."

Dagelijks worden zo'n tien patiënten opgenomen in het ziekenhuis. "Maar als het aantal nieuwe gevallen blijft stijgen, dan gaat dat ooit wel leiden tot meer ziekenhuisopnames."

Vooral in de provincie Antwerpen, in Brussel en in het zuiden van West-Vlaanderen steeg het aantal besmettingen.

Brussel keurt steunpakket KLM goed

De Europese Commissie heeft groen licht gegeven voor het steunpakket van 3,4 miljard euro voor KLM. Dat bestaat uit een lening van een miljard euro van de Nederlandse staat aan het bedrijf en 2,4 miljard euro aan garanties op leningen bij elf banken.

Terugkijken: Rutte in Op1 over het verlies van zijn moeder

Ruttes moeder overleed in coronatijd: 'Dat was wel even zwaar, ja'

Minder faillissementen in juni, nog geen coronapiek

In juni zijn 264 bedrijven failliet gegaan, 34 minder dan in de maand mei. In de eerste zes maanden van dit jaar ligt het aantal faillissementen nu net zo hoog als vorig jaar, zowel van bedrijven als eenmanszaken, blijkt uit cijfers van het CBS, het Centraal Bureau voor de Statistiek.

In april was er nog piekje van 335 bedrijven, maar in mei en juni daalde het cijfer weer.

Vooral in de handel, de horeca en de bouw zijn bedrijven over de kop gegaan, maar dat zijn ook de sectoren met de meeste bedrijven. In de horeca gingen relatief gezien de meeste zaken failliet.

Strandpaviljoens mogen deze winter blijven staan, maar geen omzet draaien

Strandpaviljoens mogen komende winter voor één keer blijven staan. Afbreken kost veel geld en die kosten hoeven ze nu niet te maken. Dat schrijven de ministers Van Nieuwenhuizen en Ollongren aan de Tweede Kamer. Ze mogen niet open blijven voor gasten.

Het kabinet ziet de maatregel als een steuntje in de rug van de strandpaviljoenhouders. "Dit verkleint de kans dat ondernemers als gevolg van de coronamaatregelen in financiële problemen komen."

De ondernemers blijven zelf aansprakelijk voor eventuele schade door bijvoorbeeld storm of vandalisme.

Ruim 75.000 coronatests vorige week

Vorige week zijn er 75.547 coronatests afgenomen, meldt koepelorganisatie GGD GHOR Nederland.

Dat zijn er een kleine 8000 meer dan de week ervoor. Gemiddeld werden er de afgelopen week een kleine 10.800 test per dag gedaan.

De testcapaciteit in Nederland is met 30.000 tests per dag veel hoger. In totaal zijn er sinds 1 juni 373.571 tests gedaan.

Hoeveel van de tests positief zijn, maakt het RIVM morgen bekend.

Gouverneur Tokio: Olympische Spelen moeten symbool overwinning covid-19 worden

De Olympische Spelen in Tokio moeten volgend jaar een 'symbool van het samen overwinnen van covid-19 en de versterkte banden van de mensheid' worden, zegt gouverneur Yuriko Koike tegen persbureau Reuters.

De Spelen zouden deze maand zijn begonnen, maar werden verplaatst naar volgend jaar. Of ze plaats kunnen vinden, is nog onzeker. Koike wilde in het interview geen deadline noemen voor de beslissing of ze wel of niet door kunnen gaan.

In de Japanse hoofdstad neemt het aantal coronabesmettingen toe. Van de ruim 21.000 Japanse besmettingen is ruim een derde in Tokio vastgesteld.

Vlaamse supermarktmedewerkers gewond na aanval klant

In een Lidl-filiaal in Antwerpen heeft een vrouw vier mensen verwond nadat ze te horen had gekregen dat ze bij een volgend bezoek een goed mondkapje moet dragen, meldt omroep VRT.

"Ze viel de caissière aan en gooide met bloempotten. Daarna beschadigde ze een geparkeerde auto. Toen ze weer binnenkwam, heeft het personeel de deuren gesloten in afwachting van de politie. De vrouw probeerde toen met een winkelkarretje de deuren in te beuken."

Toen de politie was aangekomen, probeerde de 28-jarige vrouw een van de agenten te bijten. Ze werd meegenomen naar het politiebureau. "Dit was een uitzonderlijk incident", zegt een politiewoordvoerder.

Of de klant wel of geen mondkapje droeg en wat er mis was mee was, is niet bekend.

Ruimere vergoeding herstelzorg ernstig zieke patiënten

Het Zorginstituut Nederland adviseert minister Van Ark voor Medische Zorg om herstelzorg aan ernstig zieke covid-19-patiënten voorlopig ruimer te vergoeden vanuit de basisverzekering. De verruimde vergoeding gaat gelden voor zowel patiënten die op de IC hebben gelegen als patiënten die op verpleegafdelingen zijn behandeld of die thuis ernstig ziek zijn geweest.

Adviezen van het zorginstituut worden vaak overgenomen, maar minister Van Ark moet nog wel een besluit nemen. Haar voorganger Van Rijn had het Zorginstituut gevraagd om een voorstel te doen voor ruimere vergoeding van de herstelzorg, omdat veel patiënten met langdurige restklachten kampen.

Nieuw alcoholverbod in Zuid-Afrika

In Zuid-Afrika geldt opnieuw een alcoholverbod nu het aantal coronabesmettingen weer stijgt. Dat moet de druk op ziekenhuizen verlichten, zei president Ramaphosa. Ook zijn Zuid-Afrikanen verplicht een mondkapje te dragen en mogen ze van 21.00 uur tot 04.00 uur hun huis niet uit.

In het land zijn ruim 276.000 besmettingen geregistreerd en zijn ruim 4000 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Het eerdere alcoholverbod gold drie maanden en werd een paar weken geleden opgeheven. Volgens artsen en agenten had het verbod geleid tot een sterke afname in opnames op de spoedeisende hulp.

Dodental in Mexico stijgt naar ruim 35.000

Het officiële dodental in Mexico als gevolg van het coronavirus is opgelopen naar ruim 35.000. Daarmee is Mexico nu het land met het op drie na hoogste dodental door het virus. Alleen in de Verenigde Staten, Brazilië en Groot-Brittannië zijn tot nu toe meer mensen overleden aan de gevolgen van het virus. Bij bijna 300.000 mensen is het virus vastgesteld.

Volgens president López Obrador van Mexico neemt de hevigheid van het virus in zijn land wel af. Van de 32 staten in Mexico liep het aantal besmettingen in negen staten op, zo meldde hij. Gisteren registreerde Mexico 276 nieuwe coronadoden en 4482 nieuwe besmettingen.

Critici in Mexico zeggen dat de regering de coronamaatregelen te vroeg heeft versoepeld.

'Inbraakcijfers weer bijna op oude niveau'

Inbrekers zijn weer bijna net zo actief als voor de coronacrisis, blijkt volgens het AD uit nieuwe politiecijfers. Vanwege de lockdownmaatregelen waren er in het voorjaar veel minder inbraken: in de laatste week van april waren het er zelfs 60 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Maar afgelopen week ging het nog maar om 11 procent minder inbraken vergeleken met vorig jaar. Ook verzekeraars zien dat er weer vaker wordt ingebroken, schrijft de krant.

"Door de versoepelingen gaan meer Nederlanders naar hun werk en wordt het drukker op de weg. Inbrekers zien hun kansen daardoor snel stijgen", zegt Sybren van der Velden van het landelijk coördinatieteam Woninginbraak & Heling. Met de vakantieperiode voor de deur verwacht de politie een 'inbraakpiek' in juli en augustus. Verder speelt mee dat de grenzen weer open zijn en mobiele bendes daardoor gemakkelijker kunnen toeslaan.

Van der Velden adviseert vakantiegangers om thuis alle ramen te sluiten en ergens een lichtje aan te laten. En maak het niet té netjes voordat je weggaat, zegt hij. "Daar letten inbrekers op."

Geen coronadoden in New York

In de stad New York zijn voor het eerst in bijna vier maanden tijd geen coronadoden gemeld. Op 11 maart werd in de miljoenenstad de eerste dode geregistreerd. Sinds 13 maart, precies vier maanden geleden, ging er geen dag voorbij zonder dat iemand stierf aan de gevolgen van het virus.

New York was lang de Amerikaanse corona-hotspot. Inmiddels is dat Florida. Die staat meldde gisteren meer dan 15.000 besmettingen op een dag; een record.

Welkom in het liveblog

Goedemorgen en welkom in het corona-liveblog van maandag 13 juli. Lees hier het blog van gisteren terug.