RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Beurs

Corona raakt AkzoNobel hard: omzet daalt 19 procent

Beeld © Getty

Verfmaker AkzoNobel heeft in het tweede kwartaal flinke klappen opgelopen door de coronacrisis. De omzet zakte 19 procent weg en de winst meer dan 20 procent.

In de maanden april tot en met mei kreeg AkzoNobel te maken met fors minder vraag. In april was de omzet 30 procent lager dan in dezelfde maand een jaar eerder, in mei was dat 20 procent en in juni nog 5 procent.

Per saldo betekent dat een min van 19 procent tot 2 miljard euro. Hoopgevend is dat de omzet in juni weer bijna terug was op het oude niveau.

Financiële
Zie ook:
Financiële nachtmerrie voor pretparken door corona: miljoenenschade

Ook winst daalt

De lagere omzet raakt ook de winst. Het operationele resultaat (dus vóór aftrek van rente en belastingen) zal met met 22 procent dalen tot 238 miljoen euro. Die daling valt mee doordat het bedrijf op de kosten heeft bespaard.

Voor de totale winst moeten beleggers geduld hebben tot 22 juli, dan worden de volledige cijfers over het tweede kwartaal gepubliceerd.

Minder verf voor auto's en vliegtuigen

AkzoNobel maakte eerder al bekend dat er als gevolg van de coronacrisis met name vanuit de auto-industrie en luchtvaartsector minder vraag was naar lakken.

De vraag naar decoratieve verf, voor onder andere huizen, herstelde sterk in Europa. Dat herstel was sterker dan AkzoNobel had verwacht.

Bill
Zie ook:
Bill Gates: coronavaccin mag niet alleen naar rijke landen gaan

China

Aan het eind van het tweede kwartaal was de vraag in China weer bijna terug op het oude niveau. Ook voor lakken voor industriële afnemers was sprake van verbetering gedurende het kwartaal, maar de vraag blijft nog altijd aanzienlijk onder het niveau van vorig jaar. Dat geldt met name voor lakken voor de auto- en luchtvaartsector.

Koers stijgt

Beleggers zijn optimistisch over de cijfers. De koers van AkzoNobel stijgt ruim 3 procent, dat is meer dan de AEX-index als geheel.

Los van de koerssprong van vandaag doet AkzoNobel het dit jaar slechter op de AEX: een min van bijna 8 procent tegen een daling van ruim 4 procent.