RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
GP

Hamilton klopt Verstappen in kletsnatte kwalificatie

Lewis Hamilton mag de tweede race van het Formule 1-seizoen morgen van pole-position aanvangen. Op een kletsnatte Red Bull Ring was de Brit tijdens de kwalificatie voor de Steiermark Grand Prix ruim een seconde sneller dan Max Verstappen, die daardoor genoegen moest nemen met de tweede startplek.

De start van de kwalificatie moest vanwege de hevige regenval in Spielberg aanvankelijk nog worden uitgesteld, maar na een oponthoud van drie kwartier konden de motoren dan toch worden gestart. Ondanks de kletsnatte baan waren de onderlinge verhoudingen niet heel anders dan een week geleden, toen er nog werd gereden op een droge Red Bull Ring. Het was al snel duidelijk dat de strijd om pole-position wederom tussen Max Verstappen en de beide Mercedessen zou gaan.

Hamilton met afstand de snelste

Verstappen had het tweede kwalificatiedeel bovenaan de tijdenlijsten weten af te sluiten, maar in het beslissende derde deel nam de regen toe en was het Lewis Hamilton die als beste wist om te gaan met de verslechterde omstandigheden.

Verstappen pakte nog even de voorlopige pole, maar de Nederlander was niet opgewassen tegen de snelheid van de wereldkampioen: met een 1:19.273 pakte de Mercedes-rijder met overmacht de pole-position voor de tweede race van het seizoen.

Verstappen wederom op eerste startrij

Verstappen mag de race net als vorige week wel weer vanaf de eerste startrij aanvangen. De Nederlander klokte namelijk de tweede tijd, maar moest maar liefst +1.216s toegeven op de snelste tijd van Hamilton. De derde startplek ging enigszins verrassend naar Carlos Sainz, die daarmee namens McLaren sneller was dan de tweede Mercedes van Valtteri Bottas, die vorige week nog de  pole-position en de overwinning pakte in Oostenrijk.

Verstappen
Zie ook
Verstappen tevreden met tweede startplek: 'Het zicht was verschrikkelijk'

Esteban Ocon maakte namens Renault eveneens indruk met een vijfde tijd, voor de tweede Red Bull van Alexander Albon en de Alpha Tauri van Pierre Gasly. Daniel Ricciardo, die vrijdag nog hard crashte in de tweede vrije training, zorgde er met een negende tijd voor dat de beide Renaults de kwalificatie in de top 10 wisten af te sluiten.

Ferrari komt ook in de regen tekort

Grote tegenvaller in de kwalificatie was wederom het team van Ferrari, dat ook in de natte omstandigheden veel snelheid tekort kwam. Sebastian Vettel kwam niet verder dan de tiende plek. Teamgenoot Charles Leclerc werd – net als Vettel een week geleden – vroegtijdig uitgeschakeld in het tweede kwalificatiedeel met een elfde tijd.

De Monegask deelt de zesde startrij zondag met George Russell, die éen van de uitblinkers was in de regen en zijn Williams knap naar een twaalfde startplek wist te sturen.

Startopstelling Steiermark Grand Prix
Pos. Coureur Nat. Team
1. Lewis Hamilton GBR Mercedes
2. Max Verstappen NED Red Bull-Honda
3. Carlos Sainz SPA McLaren-Renault
4. Valtteri Bottas FIN Mercedes
5. Esteban Ocon FRA Renault
6. Lando Norris GBR McLaren-Renault
7. Alexander Albon THA Red Bull-Honda
8. Pierre Gasly FRA Alpha Tauri-Honda
9. Daniel Ricciardo AUS Renault
10. Sebastian Vettel DUI Ferrari
11. Charles Leclerc MON Ferrari
12. George Russell GBR Williams-Mercedes
13. Lance Stroll CAN Racing Point-Mercedes
14. Daniil Kvyat RUS Alpha Tauri-Honda
15. Kevin Magnussen DEN Haas-Ferrari
16. Kimi Raikkonen FIN Alfa Romeo-Ferrari
17. Sergio Perez MEX Racing Point-Mercedes
18. Nicholas Latifi CAN Williams-Mercedes
19. Antonio Giovinazzi ITA Alfa Romeo-Ferrari
20. Romain Grosjean FRA Haas-Ferrari