RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Buitenland

Hevige rellen in Belgrado gaan door: 'Ze voelen zich in de maling genomen'

Demonstranten gooien projectielen naar de oproerpolitie in Belgrado. Beeld © EPA

Het is de hele week al onrustig in de Servische hoofdstad Belgrado. Demonstranten zijn woedend over het beleid van president Aleksandar Vucic. Het protest begon nog vreedzaam, maar later braken hevige rellen uit rond het parlementsgebouw. Correspondent Jeroen Akkermans was erbij en legt uit waar de woede vandaan komt.

Waarom is het de hele week zo onrustig?

"Het begon dinsdag als kleinschalig protest tegen de avondklok. Die werd plotseling ingesteld door president Vucic na een opleving van het coronavirus. Maar het mondde al snel uit in een groter protest tegen het omstreden regeringsbeleid van Vucic, die een tweede lockdown wilde instellen, maar later weer introk.

De bestorming van het parlementsgebouw toont aan hoe boos men is op de politiek. Er spelen ook economische belangen: mensen zijn bang dat winkels en andere bedrijven worden gesloten en dat hun banen op het spel staan."

"Zo'n onnoemelijk hard politieoptreden zou in Nederland onmogelijk zijn. "

Wat maakt het beleid van Vucic zo omstreden?

"Dat heeft er vooral mee te maken dat de cijfers over de corona-infecties zijn gemanipuleerd. In de aanloop naar de verkiezingen werden alle strenge maatregelen ingetrokken en kon Vucic volop campagne voeren. Na de ruime verkiezingsoverwinning van zijn populistische rechtse SPP-partij op 22 juni bleek ineens dat het aantal coronadoden veel hoger was dan de regering had verteld.

Ze voelen zich in de maling genomen. Vucic heeft de schijn tegen omdat hij er een enorm voordeel bij had dat die cijfers zogenaamd omlaag zijn gegaan. Er werd ineens een totale afvlakking gemeld. Dat de verkiezingen vervolgens werden geboycot door de oppositie werkte zijn ruime overwinning alleen maar in de hand. Het geeft ook de enorme kloof aan die er is in het land."

Op
Lees ook:
Op de Balkan leeft het coronavirus weer op: 'Er is geen goede strategie'

Het gaat er stevig aan toe in Belgrado. Wat krijg jij daar als ooggetuige van mee?

"Het zijn overwegend jongeren die overgaan tot rellen. Daar zitten echte vechtersbazen tussen. Ik kon vanaf de buitenkant van de menigte zien hoe de politie er zo ongenadig hard is ingegaan. Er zijn meerdere beelden van agenten die inslaan op demonstranten die op de grond liggen.  

Twee uur later dreef er nog een sterke zweem van traangas door de hele binnenstad. Zo'n onnoemelijk hard politieoptreden zou in Nederland onmogelijk zijn. Al zie ik ook niet zo snel demonstranten het Binnenhof bestormen."

Serviërs woedend: 'Tweede lockdown door wanbeleid'

02:55
Volgens de demonstranten heeft de regering een tweede coronagolf veroorzaakt door wanbeleid.

Wie is deze president Vucic eigenlijk?

"Hij dreigde enkele dagen na de massamoord in Srebrenica in 1995 als parlementslid tegenover de internationale gemeenschap dat hij iedere dode Serviër zou wreken met honderd dode moslims. Een weloverwogen tekst, waarvan hij zich later weer distantieerde. 

Eind jaren 90 was hij als minister van Informatie zeer goed op de hoogte van de misstanden in de Bosnische Burgeroorlog. Ook heeft hij toen de persvrijheid afgeschaft. In 2015 werd hij als premier bij een herdenking van de val van Srebrenica bekogeld met stenen en schoenen."

Alma overleefde Srebrenica: 'Ik zag opgestapelde lijken'

03:38
Het is vandaag 25 jaar geleden dat duizenden moslimmannen werden vermoord in Srebrenica.

Hoe gaat dit verder, stoppen de demonstranten pas als hij aftreedt?

"Dat gaat niet gebeuren. Vucic is wel bang dat de protesten zich als een olievlek verspreiden door het land. Ook in de steden Novi Sad en Nis is gedemonstreerd. Zij hebben er zo voor gezorgd dat de lockdown is teruggedraaid.

Het protest wordt op straat gesteund door duizenden Serviërs, maar dat is voorlopig te weinig om daadwerkelijk voor grote veranderingen te zorgen. Het zijn ook vooral jongeren, de gemiddelde burger blijft thuis of is op vakantie.

Door de aanval van enkele honderden van hen op het parlementsgebouw in Belgrado zou je kunnen zeggen dat het hart van de democratie is aangevallen. Maar Servië is geen democratie."