Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
  • Frauderende ambtenaar koopt van geld uit gemeentekas villa in Ypenburg voor meer dan half miljoen

    Frauderende ambtenaar koopt van geld uit gemeentekas villa in Ypenburg voor meer dan half miljoen

    Een ambtenaar uit Den Haag heeft samen met zijn buurman 1,7 miljoen euro uit de gemeentekas ontfutseld. Met het geld verhuisde hij van een appartement in de Haagse Schilderswijk naar een villa aan het water in Ypenburg, zo meldt het AD.

    R. deed dit door bijna zestig valse facturen te laten betalen in de loop van zes jaar. Voor de betalingen werd amper werk verricht. Hij maakte onder andere facturen op voor het bouwbedrijf van zijn buurman.

    Vreugde van korte duur

    Zijn vreugdedansje in de nieuwe villa was echter van korte duur. R. is na de ontdekking op staande voet ontslagen. Ook is er beslag gelegd op de villa. Het beslag op de bezittingen vanwege fraude kwam boven water door onderzoek van AD/Haagsche Courant. De krant meldt dat er op Funda een vergelijkbare villa wordt aangeboden voor meer dan een half miljoen euro.

    Tien jaar werkzaam op het stadhuis

    De ambtenaar, die tien jaar op het stadhuis werkte, zorgde ervoor dat de financiën op orde waren door bijvoorbeeld jaarrekeningen na te lopen. Hij was niet gemachtigd om zelf betaalopdrachten goed te keuren, maar hij slaagde hier op den duur toch in omdat andere mensen tijdens hun vakantie hun bevoegdheid aan hem afstonden.

    De fraude kwam aan het licht toen een andere boekhouder opmerkte dat er in de dagen voor kerst wel erg veel onbekende rekeningen waren, die nog even snel betaald moesten worden.

    Ontbrekende formulieren

    Volgens wethouder Saskia Bruines laat de situatie - collega die het opmerkte - zien dat de interne controlemechanismen functioneren. 'Dat is slechts een deel van het verhaal, want al die jaren ontbraken steeds de verplichte formulieren waarop ambtenaren horen af te tekenen dat werk waarvoor een opdracht aan derden is verleend, ook echt is uitgevoerd', aldus het AD.

    Rechtszaak

    Naar verwachting staat de man later dit jaar voor de rechter. De gemeente hoopt het miljoenenbedrag deels terug te halen als het tot een strafrechtelijke veroordeling komt.

    Bron: AD

  • Ook interessant