Direct naar artikelinhoud
Europa

Guy Verhofstadt: "Europese Unie riskeert te verdwijnen"

Guy Verhofstadt: "Europese Unie riskeert te verdwijnen"

Oud-premier, Europees Parlementslid en hoofdonderhandelaar voor de brexit Guy Verhofstadt, vreest het einde van de Europese Unie. Terwijl vanuit Frankrijk bij monde van oud-premier Jean-Pierre Raffarin de vrees weerklinkt dat Poetin en Trump de kaart van Europa aan het hertekenen zijn, meent Verhofstadt dat de Europese Unie "een existentieel moment" beleeft. "De Unie moet zich hervormen of ze riskeert volledig te verdwijnen", stelde hij eerder vandaag in een interview met de BBC World Service.

Verhofstadt ziet verschillende zaken die de Unie onder druk zetten. "Als we kijken naar de druk die momenteel op de EU rust... Amerikaans president Donald Trump zet in op het uiteenspelen van de EU en ook Vladimir Poetin wil de EU verdelen", zei Verhofstadt.

"Dan is er ook nog de bedreiging van het jihadisme, en intern ervaren we enorme druk afkomstig van nationalisten, populisten en de kwestie van de brexit. Dit is een existentieel moment voor de EU. Het is tijd dat we de zaak hervormen, anders zou de EU kunnen verdwijnen".

Aanval van buitenaf

Vorige maand gaf Verhofstadt een toespraak in Londen. Toen zei hij dat het Europese handelsblok voor een drieledige aanval van buitenaf stond: Russisch president Poetin en radicale islam, en Donald Trump. 

"Ik kom net terug van de VS en het is mijn visie dat we een derde front hebben dat de EU ondermijnt, en dat is Donald Trump", zei hij toen.

Inzake de brexit waarschuwde Verhofstadt vorige maand dat Brits premier Theresa May een illusie schept met haar plan voor de exit uit de EU. "Het helpt ook niet dat er gesteld wordt dat Groot-Brittannië een belastingparadijs zal worden. Het schept een illusie als je stelt dat je uit de eenheidsmarkt en de douane-unie kan stappen en toch nog van een aantal voordelen kan genieten", aldus Verhofstadt.