liveblog
NOS NieuwsAangepast

Half miljoen opgehaald voor Suriname • Marokko opent grens voor Marokkanen

  • Op NPO 1 was vanavond een benefietuitzending begonnen voor coronahulp aan Suriname. Er is meer dan 500.000 euro opgehaald.
  • In de VS zijn gisteren meer dan 60.000 besmettingen geregistreerd, een record.
  • De Nederlandse corona-app krijgt de naam CoronaMelder; vandaag is een grote test begonnen.
  • Actuele cijfers over de ontwikkeling van het virus vind je in het coronadashboard van de Rijksoverheid. Actuele informatie over maatregelen in verschillende landen staat bij de ANWB.
liveblog gesloten

Einde

We sluiten dit liveblog. Vanaf morgenochtend praten we je in een nieuw liveblog weer bij over al het coronanieuws. Goede nacht!

Marokkanen uit buitenland weer welkom in Marokko

Marokko opent op 14 juli de grenzen voor Marokkanen uit het buitenland, meldt staatspersbureau MAP. Dat betekent dat mensen met een Marokkaans paspoort die bijvoorbeeld in Nederland of Frankrijk wonen, weer naar Marokko kunnen reizen. Ook buitenlanders die in Marokko wonen maar door de coronapandemie tijdelijk niet terug konden, zijn weer welkom.

Reizigers kunnen zowel per boot als per vliegtuig naar Marokko komen. Volgens het staatspersbureau gaat luchtvaartmaatschappij Royal Air Maroc extra vluchten plannen om mensen naar Marokko te brengen. Veerboten vertrekken uitsluitend vanuit Sète (Frankrijk) en Genua (Italië).

Iedereen die naar Marokko wil moet wel een negatieve coronatest kunnen aantonen. Die mag niet ouder zijn dan 48 uur.

Half miljoen euro opgehaald bij tv-uitzending voor Suriname

Tijdens het NPO 1-programma Nederland voor Suriname is meer dan 500.000 euro ingezameld om het land te helpen in de strijd tegen het coronavirus. Tante Es, het typetje van presentator Jörgen Raymann, maakte dat bekend.

"Ik ben trots", zei tante Es over het in een ruim uur tijd opgehaalde bedrag. "We gaan voor nog een half miljoen de komende dagen. Blijf geven mensen." Ook de komende dagen kan er nog gedoneerd worden om Suriname aan bijvoorbeeld medische apparatuur, mondkapjes, behandelplekken en IC-bedden te helpen.

Verslaggevers die bij Bolsonaro waren in quarantaine

Braziliaanse tv-zenders hebben verslaggevers die gisteren bij een verklaring van president Bolsonaro waren, in quarantaine geplaatst. Bolsonaro maakte voor de camera's bekend dat hij positief was getest op het coronavirus. Hij droeg daarbij een mondkapje, maar verslaggevers hielden relatief weinig afstand. Later deed Bolsonaro een paar stappen terug en deed hij zijn mondkapje af, om zijn gezicht te kunnen laten zien.

De omroepen EBC, CNN Brasil en Record TV hebben laten weten dat hun verslaggevers in quarantaine gaan en worden getest.

Op Twitter zegt Bolsonaro, die het coronavirus heeft vergeleken met "een griepje", dat het goed met hem gaat. De president schrijft dat toe aan het gebruik van hydroxychloroquine. Gisteren prees hij dat malariamiddel in een video ook al aan:

Braziliaanse president Bolsonaro: 'Hydroxychloroquine werkt voor mij'

Ruimere regels genetische manipulatie voor coronavaccin

De Europese Commissie mag de strenge regels voor genetische manipulatie tijdelijk opzij zetten, zodat er sneller een vaccin tegen corona kan worden ontwikkeld. Een meerderheid in het Europees Parlement heeft met de wijziging ingestemd.

Net als in de landbouw worden in de farmaceutische industrie soms kleine aanpassingen gemaakt in het dna van bijvoorbeeld planten. Onder meer farmaceut AstraZeneca, waar Nederland met andere EU-landen leveringsafspraken mee heeft gemaakt, maakt ook gebruik van die techniek.

Genetische modificaties zijn aan strenge regels gebonden. Volgens een meerderheid in het Europees Parlement zijn de huidige regels onvoldoende flexibel. Jan Huitema (VVD), een van de voorstanders van de verandering, reageert dan ook tevreden. "Alles moet in het werk worden gesteld om een vaccin te vinden", zegt hij. "Alleen met een vaccin krijgen mensen weer de bewegingsvrijheid waar we allemaal op wachten."

Italië weert Bengalen na 'coronavlucht'

Italië maakt zich zorgen over mensen uit Bangladesh die het coronavirus meenemen. Zeker 36 mensen die maandag op een vlucht uit Bangladesh aankwamen in Rome, zijn positief getest op het virus. Daarop zijn alle vluchten uit het Aziatische land geannuleerd. De autoriteiten spreken van een "virale bom".

Vandaag zijn opnieuw groepen Bengalen geweerd. Vanmiddag werden 125 mensen uit Bangladesh tegengehouden op het vliegveld van Rome en nog eens 40 op het vliegveld van Milaan. Ze zijn teruggestuurd; hun medepassagiers moeten 14 dagen in quarantaine. De autoriteiten van Lazio, de regio rond Rome, houden er rekening mee dat er al zo'n 600 besmette Bengalen in Italië zijn.

Italië was recent weer begonnen met het binnenlaten van Bengalen die in Italië wonen en werken. Italiaanse media melden dat sommige passagiers op de vlucht van maandag nepcertificaten bij zich hadden waarmee ze wilden 'bewijzen' dat ze negatief waren getest. De certificaten zouden in Bangladesh zijn verkocht door corrupte medici.

In dit vliegtuig zaten 40 mensen uit Bangladesh; zij zijn teruggestuurd naar Qatar, waar het vliegtuig was opgestegen

Benefietprogramma voor Suriname

Op NPO 1 begint om 20.30 uur een benefietuitzending voor coronahulp aan ziekenhuizen in Suriname. De tv-actie Nederland voor Suriname is bedoeld om geld in te zamelen voor apparatuur, beschermende materialen en afdelingen om besmette patiënten te kunnen behandelen.

De uitzending is tot 21.50 uur live te zien op NPO 1 en op NPO Start.

In Suriname zijn ruim 600 besmettingen en 15 doden geteld. Volgens cabaretier en presentator Jörgen Raymann, een van de gezichten van het benefietprogramma, piept en kraakt de gezondheidszorg met name in het oosten van het land. In heel Suriname zijn slechts 25 IC-bedden. Ziekenhuizen kunnen opschalen, maar kampen ook met personeelstekorten.

Naast Raymann werken onder anderen Humberto Tan, Mildred Roethof, Glen Faria, Trijntje Oosterhuis, Gerda Havertong, Jeangu Macrooy, Yannick Hiwat, Tommie Christiaan, Kees van der Spek en Dwight Dissels mee aan de uitzending.

Laatste dag voor Van Rijn als minister

Vandaag was de laatste dag van Martin van Rijn als minister voor Medische Zorg. Morgen wordt hij opgevolgd door Tamara van Ark, die tot nu toe staatssecretaris van Sociale Zaken was.

De PvdA'er Van Rijn - in het vorige kabinet staatssecretaris - keerde terug in het kabinet toen Bruno Bruins midden in de coronacrisis oververmoeid vertrok. Nieuwsuur kijkt met Van Rijn terug op de afgelopen maanden. Het begon allemaal met een belletje van premier Rutte toen hij thuis appeltaart stond te bakken, zegt hij. "Ik stond met mijn handen in het deeg." Daarna ging het alleen nog maar over de IC-capaciteit en beschermingsmiddelen voor zorgpersoneel.

In het kabinet is Van Rijn afgelopen vrijdag bij de ministerraad al uitgezwaaid. Rutte stond vandaag ook nog even stil bij het afscheid van de 'inspringminister':

Tienduizenden banen in gevaar bij United

De Amerikaanse vliegmaatschappij United heeft zo'n 36.000 medewerkers voorbereid op een gedwongen onbetaald verlof. Ze hebben te horen gekregen dat ze vanaf 1 oktober mogelijk niet meer nodig zijn als gevolg van de coronapandemie en de ingestorte vraag naar vliegreizen.

United zegt wel dat het om een worst case scenario gaat en dat nog wordt gekeken naar andere oplossingen. Voor 1 oktober wordt sowieso niemand weggestuurd, omdat de overheid tot die tijd meebetaalt aan salarissen.

Door het toenemende aantal coronabesmettingen in veel Amerikaanse staten, en daarmee samenhangende nieuwe reisbeperkingen, is herstel voor Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen nog ver weg. "Deze crisis maakt van alle andere crises dwergen", zegt het hoofd van een grote bond voor cabinepersoneel (AFA). "En er is geen einde in zicht."

Geparkeerde United-toestellen op het vliegveld van Houston, vorige maand

Toch geen avondklok in Servië

President Vucic van Servië komt terug van zijn voornemen om komend weekend weer een avondklok in te voeren. Die aankondiging leidde gisteravond tot demonstraties en rellen waarbij tientallen gewonden vielen, het merendeel politie-agenten.

Vucic wilde weer een avondklok vanwege het toenemende aantal coronabesmettingen in zijn land. Vanmiddag zei hij dat er zeker nieuwe maatregelen komen, maar dat het crisisteam van de regering een avondklok toch niet nodig acht. Morgen volgt een definitief besluit.

De politie greep gisteravond keihard in, wat leidde tot kritiek van burgerrechtengroeperingen. De president noemde de betogers in Belgrado fascistisch. Ook zei hij dat er verdenkingen zijn van inmenging door buitenlandse geheime diensten bij de demonstraties. Bewijs daarvoor noemde hij niet.

De demonstraties van gisteravond waren volgens correspondent Mitra Nazar niet alleen gericht tegen de nieuwe coronamaatregelen, maar vooral tegen de autoritaire Vucic. Critici verwijten hem onder meer dat hij de aanvankelijk strenge maatregelen te snel heeft losgelaten om de verkiezingen van vorige maand te laten doorgaan. Die won Vucic met een enorme meerderheid. Dat er nu waarschijnlijk toch geen avondklok komt, laat volgens de president zien dat hij helemaal niet alles voor het zeggen heeft.

Rellen in Belgrado vanwege nieuwe coronamaatregelen

VS telt ruim 60.000 besmettingen op een dag

In de Verenigde Staten is opnieuw een recordaantal nieuwe besmettingen geregistreerd. Gisteren kwamen er volgens de Johns Hopkins Universiteit in Baltimore, die alle cijfers bijhoudt, 60.021 coronabesmettingen bij. De dagen daarvoor lag het aantal nieuwe besmettingen steeds tussen 50.000 en 60.000.

Sinds half juni neemt het aantal besmettingen snel toe, vooral na versoepelingen van maatregelen in staten als Florida, Texas en Arizona. In de grootste stad van Arizona, Phoenix, is volgens CNN een groot tekort aan testen. Burgemeester Gallego zegt dat ze een lage drempel wil voor testen, maar dat mensen nu soms acht uur in de auto moeten wachten voordat ze aan de beurt zijn.

Drukte bij een testlocatie in Phoenix, Arizona

Geen coronapatiënten meer op IC in Bergamo

Voor het eerst sinds 23 februari liggen er geen coronapatiënten meer op de intensive care van het ziekenhuis in Bergamo, in Noord-Italië. Die stad was het Europese epicentrum van de pandemie. In de provincie Bergamo stierven naar schatting meer dan 6000 mensen aan het virus.

Op de meest kritieke dagen moesten meer dan honderd zieken aan de beademing in het Paus Johannes XXIII-ziekenhuis. Volgens lokale media liggen er op de verpleegafdelingen nog wel mensen die eerder corona hadden, maar inmiddels herstellen.

Aan het IC-personeel zijn vandaag zo'n 600 harten uitgereikt. Die zijn eerder door duizenden vrijwilligers uit heel Italië gemaakt om zorgmedewerkers te bedanken.

IC-medewerkers in Bergamo met harten die ze cadeau hebben gekregen

Minder dan 100 covid-patiënten in ziekenhuis

Het aantal coronapatiënten dat nog in een ziekenhuis wordt behandeld is gedaald van 103 naar 94. Van hen liggen er 20 op de intensive care (4 minder dan gisteren) en 74 op gewone verpleegafdelingen (5 minder dan gisteren).

Afgelopen zaterdag lagen voor het eerst sinds de grote coronapiek minder dan honderd mensen met covid in Nederlandse ziekenhuizen. Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg zegt dat ziekenhuizen nu gemiddeld minder dan 2 covid-patiënten hebben.

Britse steun: lagere btw en korting bij restaurants

De Britse regering heeft nieuwe steunmaatregelen aangekondigd, vooral gericht op de horeca en het toerisme. De btw voor die sectoren gaat omlaag van 20 procent naar 5 procent. De maatregel gaat volgende week woensdag in en geldt zes maanden.

Het moet banenverlies bij restaurants, pubs, hotels en campings beperken. Minister Sunak van Financiën sprak in het Lagerhuis van een "katalysator van 4 miljard pond".

Sunak kondigde verder een extra korting voor restaurantbezoekers aan. Wie in augustus op maandagen, dinsdagen of woensdagen uit eten gaat, krijgt 50 procent korting, met een maximum van 10 pond per persoon. De kortingsactie geldt niet overal: zaken die willen meedoen, moeten zich bij de overheid aanmelden.

De regering steekt ook miljarden in een bonusprogramma voor bedrijven. Ondernemers krijgen 1000 pond voor iedere werknemer die ze na het aflopen van bestaande steunprogramma's in oktober nog zeker drie maanden in dienst houden. Als iedereen door die prikkel aan het werk blijft, kost de staat dat 9 miljard pond, verwacht Sunak.

Een pub in Chessington bij Londen. Horeca in Engeland is sinds 4 juli weer open

WHO stelt standpunt over verspreiding corona bij

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) erkent dat het coronavirus zich misschien iets makkelijker door de lucht verspreidt dan gedacht. De WHO stond op het standpunt dat het virus zich vooral verspreidt via druppels uit de neus en de mond van een besmet persoon.

Volgens een groep van 239 wetenschappers uit 32 landen onderschatte de WHO de kans op verspreiding via fijne vochtdruppeltjes die in afgesloten ruimtes in de lucht blijven hangen. Ze publiceerden maandag een open brief in het wetenschappelijk tijdschrift Clinical Infectious Diseases Journal. De brief is vooral ondertekend door natuurkundigen en veel minder door virologen.

"De mogelijkheid van overdracht door de lucht, met name in drukke, afgesloten en slecht geventileerde omgevingen, kan niet worden uitgesloten", zei WHO-topvrouw Benedetta Allegranzi, verantwoordelijk voor infectiepreventie. Volgens haar zijn er inderdaad aanwijzingen dat overdracht onder die omstandigheden mogelijk is, maar ontbreekt het aan definitief bewijs. Er is dus meer onderzoek nodig.

RIVM

Ook het RIVM zegt nu dat het virus in fijne vochtdruppels in de lucht van niet-geventileerde ruimtes kan blijven hangen. Hoe groot de kans is dat iemand die binnen is in aanraking komt met het virus hangt af van een aantal factoren, zoals de grootte van de ruimte en de duur dat iemand er verblijft. Het hangt ook af van de hoeveelheid druppels die een coronapatiënt ontwikkelt en hoeveel virusdeeltjes daarin zitten.

Volgens de RIVM-onderzoekers is de kans dat iemand in aanraking komt met het virus in de meeste gevallen minder dan 1 procent. Ook staat niet vast of het gevaar van besmetting oplevert. Daarvoor is aanvullend onderzoek nodig.

Proef met betaversie CoronaMelder gestart in Twente

Het app-icoon van de corona-app

In Twente is een proef van start gegaan met de corona-app van de Nederlandse overheid, de CoronaMelder. Honderden mensen hebben een betaversie van de app op hun telefoon gezet. Als de kinderziektes eruit zijn, hoop het kabinet de app half juli landelijk beschikbaar te maken.

Wie de CoronaMelder voor het eerst opent, krijgt uitleg over de werking. Op de eerste pagina staat dat hij een waarschuwing geeft als je tien minuten in de buurt bent geweest van iemand die besmet blijkt te zijn met het coronavirus.

In de uitleg is veel aandacht voor de privacy van de gebruiker. Zo weet de app niet wie je bent en er worden geen locatiegegevens bewaard. De gebruiker krijgt na het opstarten ook te zien welke informatie precies verzameld wordt. Hij kan daarna alsnog besluiten niet mee te doen.

Dit zijn de informatiepagina's die een gebruiker de eerste keer te zien krijgt:

Mondkapjesplicht in Catalonië ook bij meer dan 1,5 meter

In Catalonië worden de regels voor het dragen van een mondkapje met ingang van morgen aangescherpt. Iedereen moet een mondkapje gaan dragen, ongeacht de afstand tot anderen. Nu is het dragen alleen verplicht als het houden van de veilige 1,5 meter afstand niet mogelijk is.

Twee weken geleden werd de noodtoestand in Spanje beëindigd. Maar in Catalonië stak het virus weer de kop op in tuinderijen rond de stad Lleida. Op één dag werden 60 nieuwe besmettingen geteld. Het 200.000 inwoners tellende gebied is sinds zaterdag afgegrendeld. Ook in andere plekken in Spanje waren er nieuwe uitbraken.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Lleida en ook voor het Noord-Spaanse Lugo maandag aangescherpt naar code oranje. Wie vanuit deze gebieden terugkomt in Nederland krijgt het dringende advies om 14 dagen in quarantaine te gaan. In de rest van Spanje geldt code geel. Op vakantie gaan kan, maar vakantiegangers wordt aangeraden het coronanieuws goed in de gaten te houden en de lokale coronaregels op te volgen.

Israëlische minister Gantz in quarantaine, dagrecord besmettingen

De Israëlische minister van Defensie Gantz is uit voorzorg in quarantaine, omdat hij mogelijk contact heeft gehad met iemand die besmet is met het coronavirus. Of Gantz het virus nu ook bij zich draagt wordt getest.

In Israël neemt het aantal besmettingen sinds vorige maand weer toe, nadat het eerste pakket aan beperkende maatregelen was versoepeld. Gisteren werd een recordaantal nieuwe besmettingen geteld: 1320. In de hele maand mei waren dat er 1200.

In verband met de opleving is de vrijheid van burgers zondag ingeperkt. In cafés, gebedshuizen en andere publieke ruimtes mogen maximaal 50 mensen samenkomen. Mondkapjes zijn verplicht en mensen moeten afstand houden. Israël telt ruim 30.000 geregistreerde besmettingen en meer dan 330 coronadoden.

Hoop in India ondanks derde plaats op ranglijst zwaarst getroffen landen

India passeerde deze week Rusland in de ranglijst van zwaarst getroffen coronalanden. Op dit moment telt het land 720.000 besmettingen en 22.500 doden. Toch gaat het in delen van India wel de goede kant op, zegt correspondent Aletta André.

Op sommige plekken in het noorden zijn nauwelijks nieuwe besmettingen. In de miljoenenstad New Delhi daalt het aantal nieuwe besmettingen iedere dag. De overheid voorspelde dat er eind juli een half miljoen besmettingen in de hoofdstad zouden zijn, maar dat aantal ligt nu op 100.000. Van alle mensen die besmet zijn geraakt, is ongeveer 75 procent genezen.

De angst voor een oncontroleerbare verspreiding van het virus in sloppenwijken bleek ongegrond. Volgens André is in geen enkele sloppenwijk een echt grote uitbraak geweest. "Juist vanwege de vrees daarvoor worden de wijken heel goed in de gaten gehouden.

In een aantal zuidelijke deelstaten is de situatie zorgwekkend. "Daar stijgt het aantal besmettingen het hardst en verdubbelt het aantal gevallen in minder dan 10 dagen", zegt André. India telt 1,3 miljard inwoners.

Uitdeling van fruit in een sloppenwijk in Bangalore

Bolsonaro voelt zich goed en zweert bij hydroxychloroquine

De Braziliaanse president Bolsonaro is ervan overtuigd dat hij snel van covid-19 zal herstellen dankzij het anti-malariamiddel hydroxychloroquine.

De president maakte gisteren bekend dat hij de ziekte heeft. In de maanden daarvoor had hij steeds betoogd dat de strenge lockdownmaatregelen in Brazilaanse deelstaten erger waren dan de kwaal, omdat ze grote economische schade aanrichtten.

Ook zei hij dat covid-19 voor gezonde mensen zoals hij niet erger is dan een griepje. Brazilië is met ruim 1,6 miljoen besmettingen en 65.000 doden na de VS het zwaarst getroffen door de pandemie.

Hydroxychloroquine is omstreden als middel tegen covid-19, omdat het niet zeker is of het werkt. Het werkte niet bij patiënten die het kregen toegediend in ziekenhuisonderzoeken. Wel bleken er risico's op ernstige bijwerkingen te zijn, vooral op hartritmestoornissen.

Bolsonaro vertelt in deze video dat hij is opgeknapt en dat hij gelooft dat hydroxychloroquine daarbij geholpen heeft:

Braziliaanse president Bolsonaro: 'Hydroxychloroquine werkt voor mij'

Opnieuw inreisverbod voor Serviërs en Montenegrijnen

Het kabinet heeft opnieuw een inreisverbod ingesteld voor inwoners van Servië en Montenegro. "Helaas is de situatie in Servië en Montenegro dusdanig verslechterd dat het kabinet heeft besloten om het inreisverbod weer te handhaven om de volksgezondheid in Nederland te beschermen", schrijft minister Grapperhaus van Justitie in een brief aan de Tweede Kamer.

Servië leek de corona-uitbraak vorige maand onder controle te hebben. Vorige week waren inwoners van Servië en ook buurland Montenegro weer welkom in de Europese Unie. Daarna greep het virus in Servië opnieuw om zich heen. Het komend weekend wordt opnieuw de avondklok ingevoerd. Dat leidde vannacht tot rellen in Belgrado. Ook in Montenegro is de situatie slechter dan gemiddeld in EU-landen.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert alleen nog naar Servië of Montenegro te reizen als het strikt noodzakelijk is.

De Nederlandse corona-app gaat CoronaMelder heten

De coronawaarschuwingsapp waaraan het kabinet werkt, krijgt de naam CoronaMelder. Dat heeft minister De Jonge van Volksgezondheid bekendgemaakt. De naam zong al rond. Ict'er Benjamin Broersma schreef maandag op Twitter dat die naam door de Rijksoverheid als domeinnaam was geregistreerd.

De CoronaMelder moet de GGD'en helpen uitzoeken met wie coronapatiënten in contact zijn geweest. Die mensen zijn misschien besmet geraakt en kunnen via de app worden gewaarschuwd. Daardoor kunnen ze zich sneller afzonderen en voorkomen dat zij het virus op hun beurt aan anderen doorgeven.

De app wordt de komende dagen door enkele honderden inwoners van Twente getest. Uit die proef moet blijken of hij gemakkelijk te gebruiken is. Het kabinet wil over over een week een besluit nemen over de landelijke introductie.

Duizenden klachten bij rechtsbijstandverzekeraars over coronavouchers

Bij rechtsbijstandverzekeraars zijn duizenden klachten binnengekomen over coronavouchers. Bij Arag waren dat er in een paar maanden tijd meer dan 6000, schrijft het AD, bij Achmea Rechtsbijstand 4500 klachten, bij DAS meer dan 4000.

Als een reis vanwege de uitbraak van het coronavirus niet doorgaat, geven veel reisorganisaties de gedupeerde klanten een voucher. Die waardebon kunnen ze gebruiken voor een latere reis. De reisbranchevereniging ANVR zegt dat de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) de klanten hun geld terugbetaalt als een reisorganisatie failliet gaat. Die moet dan wel bij de SGR zijn aangesloten.

Consumenten zijn niet verplicht om een voucher te accepteren. Maar als ze hun geld terugeisen, moeten ze daar waarschijnlijk maanden op wachten.

Vandaag coronacompensatie voor ouders met kinderopvang, maar niet voor iedereen

Ouders uit 570.000 gezinnen krijgen vandaag de kosten voor kinderopvang terug voor de periode dat de kinderdagverblijven dicht waren in verband met de corona-uitbraak. De ouders is in die periode gevraagd de rekening te blijven betalen, omdat opvangorganisaties de crisis mogelijk niet zouden overleven.

De Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang (BOinK) zegt dat ouders van 3300 kinderen die geen gebruik maken van de kinderopvangtoeslag niets krijgen, terwijl ze er wel recht op hebben. Daarnaast trekken veel ouders bij BOinK aan de bel omdat zij minder geld terugkrijgen dan ze hebben betaald.

Staatssecretaris Van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid laat onderzoeken of de eerste groep een tegemoetkoming moet krijgen. Daarnaast ging het ministerie er altijd al van uit dat er kleine verschillen kunnen zijn tussen de eigen bijdrage en de compensatie in een deel van de gevallen. Van slordigheden in het systeem, waardoor ouders fors minder compensatie zouden krijgen, is volgens het ministerie geen sprake.

Serious Request zamelt in voor corona en stopt met het Rode Kruis

Radiozender NPO 3FM stopt na zeventien jaar de samenwerking met het Rode Kruis. Dit jaar zamelen de dj's bij de Serious Request-actie samen met het Rode Kruis geld in om gevolgen van de coronapandemie te bestrijden. De zender wil daarna de vrijheid hebben om met Serious Request ook andere goede doelen te steunen.

Zendermanager Sharid Alles noemt het beëindigen van de samenwerking een moeilijke beslissing, maar zegt dat nu het moment is gekomen om een andere weg in te slaan. "3FM heeft de afgelopen tijd in het teken gestaan van meerdere grote veranderingen. We voelen de behoefte om verder te kijken dan een doel of thema dat gebonden is aan noodhulp, zoals het Rode Kruis deze biedt."

Hoe Serious Request er dit jaar precies uit komt te zien, is afhankelijk van de maatregelen die op dat moment in Nederland gelden. Het plan is dat de dj's van Roermond naar Zwolle lopen.

Coalitie-Y: extra coronamaatregelen voor jongeren nodig

Er moet een 'coronakorting' worden ingesteld voor studieleningen, en er moet een Landelijk Actieplan Jeugdwerkloosheid komen. Daarvoor pleit Coalitie-Y, een samenwerkingsverband van een aantal jongerenorganisaties. De coalitie gaat vanmiddag op het Catshuis in gesprek met premier Rutte.

De organisaties zien dat jongeren zowel fysiek als mentaal worden getroffen door de coronacrisis. "Jongeren zijn hun stage of bijbaan kwijtgeraakt, moeten extra geld lenen en studievertraging lijkt onvermijdelijk." Ze pleiten voor meerdere maatregelen in het onderwijs en op de arbeidsmarkt.

Zo moeten jongeren die door corona een studievertraging oplopen, gecompenseerd worden. Bijvoorbeeld door een 'coronakorting' op hun studielening. Een 'Nationaal Actieplan Jeugdwerkloosheid' moet jongeren aan stages en banen helpen.

Bij alle kabinetsbeslissingen moet volgens de coalitie nadrukkelijk aandacht zijn voor kwetsbare groepen zoals jongeren met een biculturele achtergrond of arbeidsbeperking, omdat zij nu ondervertegenwoordigd zijn in de besluitvorming.

'Meeste Nederlanders willen zich laten inenten'

Zes van de tien mensen (59 procent) willen zich laten inenten tegen het coronavirus wanneer er een vaccin beschikbaar is. Dat blijkt uit onderzoek van het EenVandaag Opiniepanel met ruim 35.000 deelnemers. Achttien procent wil geen inenting, bijna een kwart twijfelt.

Voorstanders willen graag weer leven zonder beperkingen. Ze hopen dat er groepsimmuniteit ontstaat wanneer zoveel mogelijk mensen een prik halen. Tegenstanders maken zich zorgen over de bijwerkingen van een vaccin.

Rellen in Belgrado vanwege aanscherping coronamaatregelen

  • EPA
    Betogers voor het parlementsgebouw in Belgrado
  • AFP
    Op het protest kwamen duizenden mensen af
  • EPA
    Betogers in Belgrado

In de Servische hoofdstad Belgrado zijn rellen uitgebroken bij een protest tegen nieuwe coronamaatregelen. De mobiele eenheid zette onder meer traangas in tegen duizenden betogers bij het parlementsgebouw. Ze probeerden onder meer het parlement te bestormen. Enkelen slaagden erin om binnen te komen, maar de oproeppolitie kon ze weer snel naar buiten werken.

Ook gooiden de betogers met onder meer fakkels, stenen en flessen naar de politie. Een onbekend aantal agenten raakte gewond. Er zijn betogers opgepakt, maar het is niet duidelijk hoeveel. Volgens persbureau AP lijken de demonstranten bij extreemrechtse groepen te horen.

Ze zijn boos over het besluit van president Vucic om komend weekend weer een avondklok in te voeren. Volgens hem is dat nodig vanwege een "alarmerende" opleving van het coronavirus. Ziekenhuizen in Belgrado zouden bijna geen ruimte meer hebben voor nieuwe patiënten.

De betogers probeerden het parlementsgebouw te bestormen:

Rellen in Belgrado vanwege nieuwe coronamaatregelen

Acht parlementariërs in Mississippi besmet

Minstens acht leden van de senaat en het Huis van Afgevaardigden van de Amerikaanse staat Mississippi zijn besmet met het coronavirus. Van elf parlementariërs en medewerkers wordt vermoed dat ze covid-19 hebben.

De afgelopen weken werd er in de parlementen vergaderd zonder afstand te bewaren of mondkapjes te dragen. Ook droeg niemand een masker bij een openbare bijeenkomst waar de gouverneur afscheid nam van de vlag van Mississippi, met het verguisde Confederatie-embleem.

CBS: bedrijven positiever over voortbestaan, vooral reisbranche heeft meer vertrouwen

Meer en meer ondernemers vertrouwen erop dat hun bedrijf de huidige economische malaise overleeft. In de meeste sectoren denkt meer dan de helft van de bedrijven nog langer dan een jaar te blijven bestaan, meldt het CBS.

Met name de reisbranche is een stuk positiever geworden. In mei dacht nog maar 10 procent van de bedrijven uit die sector dat ze een jaar later nog zouden bestaan. Bij de nieuwe meting van juni had 51 procent dat vertrouwen.

In de horeca zijn de ondernemers nog wel overwegend pessimistisch. Slechts een kwart denkt dat zijn bedrijf nog bestaat in juli volgend jaar. Een derde van de horecaondernemers denkt zelfs dat hun zaak voor het einde van het jaar de deuren moet sluiten.

Veiligheidsregio's: klaar voor een eventuele nieuwe coronapiek

Er zijn in Nederland nagenoeg geen plannen voor lokale of regionale lockdowns, maar Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad en burgemeester van Nijmegen, is er gerust op dat Nederland klaar is voor een nieuwe coronapiek. "We hebben veel kennis en ervaring opgedaan de laatste vier maanden. We zijn nu beter voorbereid", zei hij gisteravond in Nieuwsuur.

Liveblog geopend

Welkom in het nieuwe liveblog met het belangrijkste nieuws over het coronavirus. Het liveblog van gisteren is hier terug te lezen.