RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Voorlopig geen dwangsommen meer voor asielzoekers die op IND wachten

Het AZC in Ter Apel. Beeld © ANP

Asielzoekers die lang moeten wachten op een asielaanvraag hebben niet langer recht op een dwangsom. Het kabinet was wekelijks een miljoen euro kwijt aan alle dwangsommen die asielzoekers indienden.

De Eerste Kamer heeft gisteravond ingestemd met een speciale spoedwet, waardoor asielzoekers niet langer recht hebben op een dwangsom als de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND) lang op zich laat wachten.

Tot 15.000 euro

De IND heeft zes maanden de tijd om een asielaanvraag te beoordelen. Als er binnen die periode geen sluitend antwoord komt, had een asielzoeker recht op een schadevergoeding. De dwangsom kon per persoon oplopen tot 15.000 euro.

Trage
Lees ook:
Trage afhandeling asielverzoeken kost IND miljoen euro per week

Het kabinet deed in april een voorstel voor een spoedwet. Die wet is nu aangenomen, al blijft het 'van groot belang' dat aanvragen van asielzoekers op tijd behandeld worden.

Recht op onderdak en leefgeld

Asielzoekers behouden wel gewoon hun recht op onderdak en krijgen geld om te leven. "De rechtsbijstand wordt niet afgeschaft in het eerste deel van de asielprocedure", legde staatssecretaris Ankie Broekers-Knol, verantwoordelijk voor het immigratiebeleid, bij de presentatie van de spoedwet al uit.

"Maar we schaffen nu wel de dwangsommen af. Het systeem is vreemd en het werkt ook niet. Bovendien zijn het ook enorm grote bedragen."

Gevallen
Lees ook:
Gevallen als Howick en Lili uitzondering: meeste afgewezen asielzoekers vertrekken binnen drie jaar

De spoedwet is een noodoplossing terwijl Broekers-Knol aan een permanent wetsvoorstel werkt. Dat moet eerst worden goedgekeurd door de Eerste én Tweede Kamer en zal daarom waarschijnlijk niet voor november rond zijn.

Enorme achterstanden

Bij de IND zijn enorme achterstanden en daarom is een speciale taskforce ingesteld. Deze groep mensen gaat volgens het ministerie van Veiligheid en Justitie alles in het werk stellen om nog in 2020 14.000 zaken af te handelen. Voor veel van deze zaken krijgen asielzoekers al een dwangsom.

Dwangsommen bij asielaanvragen; hoe zit het?

  • Iedere vluchteling die Nederland asiel aanvraagt komt terecht bij de IND. Die beslist over de aanvraag.
  • De IND heeft 6 maanden de tijd om dat te doen.
  • Doen ze er langer over dan kan een asielzoekers een dwangsom eisen voor elke dag vertraging. Door deze nieuwe spoedwet verandert dat.
  • Dat bedrag kon oplopen tot maximaal 15.000 euro.