Politiek

Mona Keijzer: Ik snap niet waarom Hugo de Jonge Forum voor Democratie wil uitsluiten

06-07-2020 15:16

Staatssecretaris van Economische Zaken Mona Keijzer (CDA).

Deze maandagavond om 20.00 uur gaan CDA kandidaatlijsttrekkers Mona Keijzer, Pieter Omtzigt en Hugo de Jonge met elkaar in debat in Utrecht (TPO’s Chris Aalberts is erbij en we prikken de livestream door dus komt dat zien). Onderwerp van debat zal zeker de eventuele samenwerking met Forum voor Democratie (FvD) na de verkiezingen van volgend jaar zijn. De christen-democraten werken al samen met FvD in Brabant en Limburg. Probleem: de drie kandidaten denken verschillend over landelijke samenwerking met de partij van Thierry Baudet. De Jonge wijst deze af, wat Omtzigt betreft heeft FvD zélf aangegeven niet met het CDA in zee te willen maar Keijzer wil niets uitsluiten. En dat herhaalt ze maandag in het AD.

Verslaggever Jan Hoedeman vraagt haar: beschouwt u PVV en Forum voor Democratie als mogelijke coalitiepartner? Keijzer:

“PVV hebben we geprobeerd in 2010. Daar hebben we eerder van gezegd: dat doen we niet meer. Forum is in die zin nieuw. Het is niet verstandig om ze van tevoren uit te sluiten. Ook Hugo heeft met Leefbaar samengewerkt, in Rotterdam. Dus dat snap ik niet zo goed van Hugo, dat hij nu Forum uitsluit. Dan zeg je tegen de linkse partijen: alsjeblieft, hier ben ik, waar moet ik gaan zitten? Dat vind ik niet slim.”

Toch ziet ook Keijzer nog een enkele beer op de weg. Want dat Nexit-standpunt van FvD kan de zaak nog compliceren:

“We zijn voor onze welvaart afhankelijk van het buitenland: import, export, doorvoer. Dat is ook een aspect waarom regeringsdeelname van FvD moeilijk is. Zij pleiten voor een nexit. We moeten niet door de vorm van de regering internationaal in problemen komen. Dat is echt een punt van aandacht. Dat geeft ook maar weer eens aan hoe verschrikkelijk het is hoe Baudet zich geregeld positioneert. Dat staat mijlenver van me af.”

Wordt vanavond ongetwijfeld vervolgd.

Bonusquote – Die prefrontale kwab van Hugo de Jonge is toch iets minder goed ontwikkeld dan voorgesteld

Lees ook – Piet Hein Donner kiest kant Mona Keijzer: Samenwerking met Forum voor Democratie niet bij voorbaat uitsluiten