Politiek

Opiniepeiling Maurice de Hond: Meeste vertrouwen in Rutte, Hoekstra en De Jonge

05-07-2020 09:45

Mark Rutte in de Tweede Kamer.

Bij de peiling van vandaag zien we geen verschuivingen. Daarom is er een tabel om het verschil te laten zien met de peiling van het begin van het parlementaire jaar in september 2019.

Daarnaast is gemeten hoe het vertrouwen zich ontwikkeld heeft t.a.v. de ministers en fractievoorzitters.

Ook daaruit valt goed af te leiden, dat degenen die prominent in beeld zijn rondom de Corona-crisis, het hoogst scoren met Rutte op 1, dan Hoekstra, dan De Jonge en dan Grapperhaus.

53 procent vindt het tempo van de verruiming van de maatregelen inzake de bestrijding van de verspreiding van het virus goed. 22 procent vindt dat het te langzaam gaat en 22 procent te snel.

Daar zien we wel duidelijke verschillen naar de huidige politieke voorkeur, zoals u uit bijgaande grafiek kunt opmaken.

45 procent van de Nederlanders denkt dat de kans (vrij) groot is dat er binnen drie maanden een tweede golf komt. 44 procent wil de afschaffing van de 1,5 meter maatregel buiten en 25 procent binnen.

Ook daar zien we duidelijke verschillen naar politieke voorkeur en persoonlijke kenmerken. De eerder geconstateerde tweedeling tussen mensen die door veranderingen in de laatste 10 jaar vooral kansen zagen of bedreigingen is ook hier duidelijk terug te vinden.